Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Σιάμισιης: Εξετάζουμε επενδύσεις ΑΠΕ σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη - 4 δισ. άμεσο επενδυτικό σχέδιο για εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας του Ομίλου

 



Επιλογές για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη εξετάζει ο όμιλος Helleniq Energy δήλωσε στο SeeNews, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης.

«Διερευνούμε επίσης ευκαιρίες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην ευρύτερη..

περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσω ενός συνδυασμού οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, καθώς και ενός διαφοροποιημένου γεωγραφικού αποτυπώματος, λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητα της αγοράς, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αποδόσεις», δήλωσε, όπως αναμεταδίδει το Reuters.

Συνολικά, το άμεσο επενδυτικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό του ομίλου θα ανέλθει σε περίπου 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής του δραστηριότητας και στην παραγωγή υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις καθαρότερες μορφές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών CO2, επεσήμανε ο κος Σιαμίσιης. «Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας», τόνισε.

Μέσω της θυγατρικής της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, η Helleniq Energy έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία σε νέα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, ο όμιλος δωδεκαπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ του στα 340 MW. Στοχεύει 1 GW έργων σε λειτουργία έως το 2026 και 2 GW έως το 2030, μια εξέλιξη που θα επιτρέψει τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50% έως το 2030.

Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, ο όμιλος διέκοψε την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου και αντικατέστησε αυτές τις ποσότητες με άλλους τύπους αργού πετρελαίου από διαφορετικές χώρες και πηγές προμήθειας. «Το γεγονός ότι τα διυλιστήρια της Helleniq Energy βρίσκονται σε ακτές με πρόσβαση σε λιμάνια μας δίνει την ευκαιρία να εισάγουμε πολλούς διαφορετικούς τύπους αργού πετρελαίου, ένα πλεονέκτημα που δεν έχουν άλλα διυλιστήρια στην Ευρώπη. Ακόμη και στο θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς οι συμφωνίες για προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, LNG από την Αλγερία και LNG από άλλες χώρες, δίνουν μια ευελιξία στη χώρα έναντι άλλων ευρωπαϊκών κρατών», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή ενεργειακή κρίση δεν είναι απλώς συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά το αποτέλεσμα καθυστερημένων αποφάσεων για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών.

«Αντιμετωπίζουμε τη σημερινή ενεργειακή κρίση, γνωρίζοντας ότι είναι διαρθρωτική. Δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την εισβολή στην Ουκρανία ή τις συνέπειες της πανδημίας που προηγήθηκε παγκοσμίως, και δεν θα ξεπεραστεί πλήρως σε λίγους μήνες, θα κρατήσει. Πρέπει να είναι σαφές ότι η στροφή της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ σε μια πράσινη οικονομία με χαμηλό αποτύπωμα θα περιλαμβάνει επίσης το απαραίτητο κόστος για την επιχειρούμενη μετάβαση. Ωστόσο, παραμένει ο μόνος δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης με καθαρότερες μορφές ενέργειας που θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές οικονομικά με την πάροδο του χρόνου», κατέληξε


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου