Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Η Πολωνία θα προμηθεύει το γερμανικό διυλιστήριο Schwedt μόνο εάν η Rosneft αποχωρήσει από τη θέση του ως μέτοχος



 

Η Πολωνία θα βοηθήσει στην προμήθεια πετρελαίου στο γερμανικό διυλιστήριο PCK Schwedt  μόνο  εάν η ρωσική Rosneft απομακρυνθεί πλήρως ως μέτοχος, δήλωσε το υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας, αυξάνοντας την πίεση..

στη Γερμανία να εθνικοποιήσει πλήρως το διυλιστήριο.

Η Γερμανία ανέλαβε τον έλεγχο του  διυλιστηρίου Schwedt , το οποίο ανήκε κατά πλειοψηφία στη Rosneft Deutschland, την περασμένη Παρασκευή, καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό. Έθεσε τη Rosneft Deutschland υπό την κηδεμονία της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής του κλάδου, αλλά η Rosneft εξακολουθεί να κατέχει το 54% των μετοχών της εταιρείας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης μιας πολωνικής εταιρείας, ανέφεραν δύο κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το κορυφαίο διυλιστήριο της Πολωνίας PKN Orlen ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα μερίδιο ελέγχου της Schwedt, η οποία προμηθεύει το 90% των καυσίμων του Βερολίνου.

Το Βερολίνο στοχεύει να εκπληρώσει τη δέσμευσή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαλείψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, μια κίνηση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 Το διυλιστήριο  Schwedt λάμβανε προηγουμένως το μεγαλύτερο μέρος του αργού του από τη Ρωσία και το Βερολίνο τώρα αναζητά άλλες χώρες για να προμηθεύσει το Schwedt. «Στις Πολωνο-Γερμανικές τεχνικές συνομιλίες για πρόσθετες προμήθειες πετρελαίου για τη Γερμανία που βρίσκονται σε εξέλιξη, η πολωνική πλευρά δηλώνει ότι είναι δυνατή η πιθανή βοήθεια υπό την προϋπόθεση ότι η Rosneft Deutschland αφαιρεθεί από τη λίστα των μετόχων της PCK Schwedt», ανέφερε σε απάντηση το πολωνικό υπουργείο Κλίματος. σε ερωτήσεις του Reuters.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες με την Πολωνία για την προμήθεια πετρελαίου για τη Schwedt ήταν πολύ προχωρημένες. Οι συνομιλίες με την Πολωνία συνεχίζονται, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο του.

"Οι Πολωνοί φίλοι μας χαιρέτησαν την απόφαση να τεθεί η Rosneft Deutschland υπό κηδεμονία. Αυτό μας δίνει νέες ευκαιρίες για συνεργασία και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

Η Rosneft είπε ότι θα μπορούσε να προσφύγει στο δικαστήριο για να αμφισβητήσει την απόφαση του Βερολίνου να αναλάβει τη γερμανική θυγατρική της εταιρείας υπό κηδεμονία.


Reuters

Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου