Δεν φτάνουν μόνο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τους αυστηρούς κανονισμούς ρύπων. Τώρα προκύπτει ένα ακόμα πρόβλημα, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την όποια ζωή έχει απομείνει στους κινητήρες diesel.
Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, η αυτοκίνηση ζει σε μία πρωτοφανή διαδοχή κρίσεων, οι οποίες ..
έχουν φέρει απίστευτες δυσκολίες και ανακατατάξεις σε όλη την αγορά. Η πανδημία, οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή, όλα αυτά και πολλά ακόμα έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση τόσο στις βιομηχανίες παραγωγής όσο και στους καταναλωτές.Οι κινητήρες diesel βρίσκονται και αυτοί στο μάτι του κυκλώνα. Από τη μια οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τους ρύπους και οι απαγορεύσεις. Και από την άλλη η σταδιακή επικράτηση της ηλεκτροκίνησης στις επενδύσεις και τα ενδιαφέροντα των κατασκευαστών, τους έχουν οδηγήσει σε μία σημαντική πτώση σε όλη την Ευρώπη.
Τώρα έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση και αφορά την έλλειψη σε AdBlue. Πρόκειται για το πρόσθετο το οποίο χρησιμοποιείται στους σύγχρονους κινητήρες πετρελαίου για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους αυστηρούς κανονισμούς για τους ρύπους.
Οι μεγάλες εταιρίες χημικών στην Γερμανία, όπως η BASF και SKW, έχουν προχωρήσει στην μείωση ή ακόμα και στην διακοπή της παραγωγής AdBlue λόγω των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο. Η αναστάτωση στην αγορά AdBlue είχε ξεκινήσει από πέρσι, όμως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση είναι πλέον οριακή.
Οι περισσότεροι παραγωγοί αυτής της χημικού πρόσθετου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, καθώς η παραγωγή του απαιτεί υψηλά ποσά ενέργειας. Οι περισσότερες από αυτές έχουν διατηρήσει την παραγωγή τους σε ένα ελάχιστο επίπεδο ασφαλείας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τουλάχιστον η προμήθεια AdBlue για τα μεγάλα οχήματα των μεταφορών.
Δεν είναι όμως λίγες και εκείνες που έχουν σταματήσει την παραγωγή, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους χρήστες αυτοκινήτων με κινητήρες diesel.
Το Adblue μειώνει τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Κάθε αυτοκίνητο έχει ξεχωριστή δεξαμενή η οποία πρέπει να έχει επάρκεια σε αυτό το υγρό, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο κινητήρας. Αν δεν υπάρχει AdBlue στην ειδική δεξαμενή, ο κινητήρας λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (πρακτικά είναι άχρηστος).
Το κόστος δεν είναι υψηλό, καθώς χρειάζονται το πολύ έως δύο λίτρα ανά 1.000 χιλιόμετρα, όμως κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι το αυτοκίνητό του μπορεί να λειτουργήσει χωρίς AdBlue.
To AdBlue είναι ένα διάλυμα που αποτελείται από 32,5% από ουρία, η οποία παράγεται συνθετικά μέσα από την χημική αντίδραση αμμωνίας και διοξειδίου του άνθρακα. Για την διαδικασία αυτή εταιρίες όπως η BASF και η SKW χρειάζονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου για την παραγωγή αμμωνίας, το οποίο είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής τεχνητών λιπασμάτων.
Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, οι εταιρίες μείωσαν την παραγωγή της αμμωνίας. Ή, όπως έγινε στην περίπτωση της SKW, τη διέκοψαν εντελώς μέσα στον Αύγουστο, καθώς η όλη διαδικασία δεν είχε κάποιο οικονομικό όφελος. Και έτσι χωρίς την αμμωνία δεν μπορεί να υπάρξει AdBlue
Προφανώς το θέμα δεν αφορά μόνο τα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και τα μεγάλα οχήματα μεταφορών και οτιδήποτε άλλο μηχάνημα χρησιμοποιεί diesel κινητήρα με AdBlue. Στα φορτηγά πάντως, οι καταλύτες SCR είναι μία πραγματικότητα ήδη από το 2008, με τις προδιαγραφές Euro5 και Euro6, με τους οδηγούς στην Γερμανία και σε άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται εμπρός σε μία ακόμα κρίση.
Εάν αυτή η κατάσταση με την παραγωγή του AdBlue συνεχιστεί, υπάρχει κίνδυνος σοβαρών οικονομικών συνεπειών. Ο κρίσιμος τομέας των μεταφορών θα επηρεάσει καταλυτικά τις οικονομίες όλων των χωρών, ιδίως στην Γερμανία, όπου το 70% των μεταφορών γίνεται με φορτηγά, εκ των οποίων 9 στα 10 είναι σύγχρονης τεχνολογίας με AdBlue.
Το ίδιο προφανώς θα γίνει και σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι χερσαίες μεταφορές είναι ακόμα πιο σημαντικές, αν και τα δικά μας φορτηγά είναι σαφώς μεγαλύτερα σε ηλικία και χωρίς απαιτήσεις σε ΑdBlue.
Η όλη κατάσταση έχει ανεβάσει σημαντικά και την τιμή του AdBlue, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας, η τιμή του λίτρου για το AdBlue έχει ξεπεράσει και τα 2 ευρώ.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η έλλειψη που παρουσιάζεται και η οποία προβληματίζει τους πάντες, καθώς έρχεται να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην πλήρη απαξίωση των κινητήρων diesel. Θα είναι αυτό η χαριστική βολή, τουλάχιστον για τα επιβατικά αυτοκίνητα; Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί ενεργειακή κρίση που ήδη έχει ξεκινήσει και πόσο θα κρατήσει.
Από το newsauto.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου