Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας

 



Για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η κυβέρνηση του ΗΒ άρει σήμερα το μορατόριουμ για την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Αγγλία και επιβεβαίωσε την..

υποστήριξή της για έναν νέο γύρο αδειοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αναμένεται να ξεκινήσει από την Αρχή Μετάβασης στη Βόρεια Θάλασσα (NSTA) στις αρχές Οκτώβριος.

Υπό το πρίσμα της παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία και του οπλισμού της ενέργειας, η κυβέρνηση λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να αυξήσει τις εγχώριες πηγές ενέργειας, να μειώσει την εξάρτηση του ΗΒ από ξένες εισαγωγές και να διερευνήσει όλες τις πιθανές επιλογές για την ενίσχυση της εγχώριας ενεργειακής ασφάλειας. Για να γίνει αυτό, είναι σκόπιμο να επιδιωχθούν όλα τα μέσα για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων μέσω νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου.


Ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Jacob Rees-Mogg δήλωσε:

«Υπό το πρίσμα της παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία και του οπλισμού της ενέργειας, η ενίσχυση της ενεργειακής μας ασφάλειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και –όπως είπε ο πρωθυπουργός– θα διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας έως το 2040.

«Για να φτάσουμε εκεί, θα χρειαστεί να εξερευνήσουμε όλες τις λεωφόρους που έχουμε στη διάθεσή μας μέσω της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου - οπότε είναι σωστό να άρουμε την παύση για να συνειδητοποιήσουμε τυχόν πιθανές πηγές οικιακού αερίου».

Ο νέος γύρος αδειοδότησης αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερες από 100 νέες άδειες, όπως  είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός , που αποτελούν μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης για επιτάχυνση του εγχώριου ενεργειακού εφοδιασμού. Στο πλαίσιο του νέου γύρου αδειοδότησης, ο οποίος ακολουθεί το αποτέλεσμα του Σημείου Ελέγχου Συμβατότητας για το Κλίμα, η NSTA αναμένεται να διαθέσει έναν αριθμό νέων «μπλοκ» της Ηπειρωτικής Ύφασης του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε οι αιτούντες να υποβάλλουν προσφορές για άδειες.

Αυτές οι άδειες θα επιτρέψουν στους προγραμματιστές να αναζητήσουν εμπορικά βιώσιμες πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός των περιοχών των αδειών τους. Οι προγραμματιστές θα πρέπει ακόμα να αναζητήσουν ρυθμιστική έγκριση για οποιεσδήποτε δραστηριότητες διεξάγονται εντός της αδειοδοτημένης τους περιοχής, όπως γεώτρηση ή κατασκευή υποδομής.

Η αύξηση του ενεργειακού εφοδιασμού με έναν νέο γύρο αδειοδότησης και η άρση του μορατόριουμ για την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας του ΗΒ και θα βοηθήσει στην επίτευξη της φιλοδοξίας να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο καθαρός εξαγωγέας ενέργειας έως το 2040.

Η κυβέρνηση αίρει επίσημα σήμερα την παύση για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου και θα εξετάσει μελλοντικές αιτήσεις για συγκατάθεση για υδραυλική διάσπαση έχοντας κατά νου την εγχώρια και παγκόσμια ανάγκη για φυσικό αέριο και όπου υπάρχει τοπική υποστήριξη. Οι προγραμματιστές θα πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες, άδειες και συναινέσεις για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

Η απόφαση έρχεται παράλληλα με τη δημοσίευση της επιστημονικής επιθεώρησης του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η οποία  ανατέθηκε στις αρχές του έτους . Η ανασκόπηση αναγνώρισε ότι έχουμε περιορισμένη τρέχουσα κατανόηση της γεωλογίας του Ηνωμένου Βασιλείου και των χερσαίων πόρων σχιστόλιθου και τις προκλήσεις της μοντελοποίησης της γεωλογικής δραστηριότητας σε σχετικά πολύπλοκη γεωλογία που μερικές φορές συναντώνται σε τοποθεσίες σχιστόλιθου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει μόνο τρία δοκιμαστικά φρεάτια που έχουν υποστεί υδραυλική θραύση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε περισσότερους ιστότοπους για να συλλέξουμε καλύτερα δεδομένα και να βελτιώσουμε τη βάση αποδεικτικών στοιχείων και γνωρίζουμε ότι ορισμένοι προγραμματιστές θέλουν να βοηθήσουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Η άρση της παύσης στην εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου θα επιτρέψει στη γεώτρηση να συγκεντρώσει αυτά τα περαιτέρω δεδομένα, χτίζοντας μια κατανόηση των πόρων σχιστολιθικού φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου και πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με ασφάλεια την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου στο ΗΒ όπου υπάρχει τοπική υποστήριξη.

Κλιμακώνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις πυρηνικές πηγές ενέργειας και τις πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας μακροπρόθεσμα και να μειώσουμε την έκθεσή μας σε υψηλές τιμές ορυκτών καυσίμων που ορίζονται από παγκόσμιες αγορές εκτός του ελέγχου μας. Ωστόσο, θα συνεχίσει να υπάρχει συνεχής ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να απαιτούνται για τη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού του ΗΒ. Η αξιοποίηση των δικών μας εγχώριων πόρων κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα θα μας κάνει λιγότερο εξαρτημένους από ξένες εισαγωγές.

Από το beis-newsroom.prgloo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου