Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Τι είναι τα Κλιματικά Ομόλογα;

 



Τα πράσινα ομόλογα θα μπορούσαν να δώσουν στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των βιομηχανιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρέχοντας κίνητρα για νέα έργα. Καθώς ο κόσμος στοχεύει στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις, πολλές..

κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες αναζητούν τον Αναπτυσσόμενο Νότο για τους τεράστιους ανανεώσιμους πόρους τους. Τώρα, η υποσυζητημένη έννοια των πράσινων ομολόγων θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των ενεργειακών τους τομέων, καθώς οι επενδυτές αντλούν κεφάλαια στο μέλλον της βιώσιμης ενέργειας. 

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι τα πράσινα ομόλογα; Τα πράσινα, ή κλιματικά, ομόλογα είναι κεφάλαια που συγκεντρώνονται για νέα και υπάρχοντα έργα που υποστηρίζουν το περιβάλλον και την οικονομία. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την ενθάρρυνση πιο βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Τα πράσινα ομόλογα προορίζονται για τη χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων φιλικών προς το κλίμα, ανάπτυξης πράσινων μεταφορών και επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων. Τα πράσινα ομόλογα συχνά συνοδεύονται από φορολογικά κίνητρα , συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής απαλλαγής και των εκπτώσεων φόρου, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά από τα εναλλακτικά ομόλογα. 

Το 2012, η ​​έκδοση πράσινων ομολόγων ανήλθε συνολικά σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, την τελευταία μισή δεκαετία, τα πράσινα ομόλογα έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Η Κίνα αντιπροσώπευε 32,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων, ή περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου, μέχρι το 2016. Αλλά η ιδέα γίνεται επίσης πιο ελκυστική στην ΕΕ και τις ΗΠΑ Το 2020, οι παγκόσμιες εκδόσεις πράσινων ομολόγων έφτασαν συνολικά τα 270 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Και τώρα η Αυστραλία γίνεται ένας έντονος εκδότης πράσινων ομολόγων. Χάρη στη δέσμευση της νέας κυβέρνησης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το ενδιαφέρον για τα πράσινα ομόλογα αυξάνεται. Ένα ρεκόρ πράσινου χρέους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκε φέτος , αύξηση περίπου 150 τοις εκατό από την ίδια περίοδο πέρυσι. Και υπάρχει περισσότερη δυναμική τώρα από ποτέ για τη θέσπιση σαφών προτύπων κλιματικών ομολόγων και φορολογικών διατάξεων. Το Κόμμα των Πρασίνων έλαβε αριθμό ψήφων ρεκόρ στις τελευταίες εκλογές, ενθαρρύνοντας τον νέο πρωθυπουργό του Εργατικού Κόμματος Άντονι Αλμπανέζε να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική για το κλίμα. Και ως τέταρτο τραπεζικό ίδρυμα, η Westpac Banking Corp., προσχωρεί στη Net Zero Banking Alliance – στοχεύοντας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, είναι πιθανό να δούμε περισσότερα πράσινα ομόλογα να εκδίδονται στην Αυστραλία τα επόμενα χρόνια.  Ωστόσο, η Αυστραλία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα άνθρακα στον κόσμο. Το 2020, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν το 90% της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας , με το πετρέλαιο να καλύπτει το 33% των ενεργειακών αναγκών, ακολουθούμενο από τον άνθρακα με 30% και το φυσικό αέριο στο 26%. Ορισμένοι διστάζουν να υποστηρίξουν τα πράσινα ομόλογα της Αυστραλίας, καθώς πιστεύουν ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους πρωταρχικούς στόχους της ενεργειακής βιομηχανίας της χώρας.  

Ωστόσο, καθώς ο ανεπτυγμένος κόσμος αναπτύσσει τη βιομηχανία πράσινων ομολόγων του, χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες. Πράσινα ομόλογα χρησιμοποιούνται ήδη στην Ινδία και ορισμένοι προτείνουν τώρα ένα εθνικό πρότυπο μπλε ομολόγων, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τους δεσμούς του κλίματος πιο προσιτούς. Η ρυθμιστική αρχή αγορών Sebi πρότεινε την ανάπτυξη προτύπων μπλε ομολόγων – που υποστηρίζουν την εξόρυξη ωκεάνιων πόρων και τη βιώσιμη αλιεία – θα μπορούσε να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ινδία. Πιστεύει ότι η ευθυγράμμιση των εθνικών προτύπων με τις Αρχές Πράσινων Ομολόγων (GBP), που δημοσιεύονται από τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), θα προσέλκυε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για βιώσιμο χρέος. Με μια ακτογραμμή μήκους 7.500 χιλιομέτρων, η εισαγωγή ενός συστήματος μπλε ομολόγων θα μπορούσε να βοηθήσει την Ινδία να προστατεύσει τα ύδατά της, ενώ θα εξακολουθεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη. 

Το 2021, η αγορά βιώσιμου χρέους της Ινδίας αυξήθηκε στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 585 τοις εκατό από το 2020. Η έκθεση India Sustainable Debt Market State of the Market 2021, από την Climate Bonds Initiative (CBI), δείχνει ότι 26 από τους 29 Ινδούς εκδότες που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν παρείχε τουλάχιστον ένα μέσο πράσινου χρέους από το 2015. Η CBI πιστεύει ότι η βιώσιμη αγορά χρέους της Ινδίας εκτιμάται στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια .

Όπως και στην Ινδία, υπάρχει σημαντικό δυναμικό για την ανάπτυξη της αγοράς πράσινων ομολόγων σε αρκετές αφρικανικές χώρες. Καθώς πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις προσπαθούν να αναπτύξουν τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα , μεγαλύτερη προσοχή στρέφεται επίσης στις προοπτικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της περιοχής, με τη δυνατότητα ανάπτυξης ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πόρων χέρι-χέρι για να διασφαλιστεί η μακροζωία της ενεργειακής βιομηχανίας της Αφρικής.

Παρά το γεγονός ότι έχουν τεράστιους ηλιακούς και αιολικούς πόρους, αυτές οι βιομηχανίες είναι σε μεγάλο βαθμό υπανάπτυκτες σε όλη την αφρικανική περιοχή. Ενώ τα πράσινα ομόλογα έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ελάχιστες επενδύσεις έχουν κατευθυνθεί προς την Αφρική. Η Νιγηρία πέτυχε την πρώτη χρηματοδότηση κρατικών πράσινων ομολόγων της περιοχής το 2017, στα 29 εκατομμύρια δολάρια. Και από τότε, το πράσινο χρέος σε όλη την περιοχή έχει αυξηθεί στα 3,96 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τα ομόλογα σε άλλα μέρη του κόσμου, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,4 τοις εκατό της παγκόσμιας έκδοσης πράσινων ομολόγων. 

Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB) έχει ξεκινήσει μια στρατηγική πράσινων ομολόγων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο. Στοχεύει να καταστήσει την οικονομική ανάπτυξη πιο βιώσιμη «βοηθώντας την Αφρική να μεταβεί σταδιακά σε «πράσινη ανάπτυξη» που θα προστατεύσει τα μέσα διαβίωσης, θα βελτιώσει την ασφάλεια του νερού, της ενέργειας και των τροφίμων, θα προωθήσει τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και θα τονώσει την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη». Ωστόσο, θα απαιτηθεί ουσιαστικά μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τη στήριξη αυτής της εξέλιξης. 

Καθώς τα πράσινα ομόλογα αυξάνονται σε δημοτικότητα, θα πρέπει να δοθεί σημαντικά μεγαλύτερη προσοχή στο πιθανό όφελος από την επέκταση της αγοράς πράσινων ομολόγων στον Παγκόσμιο Νότο, για την υποστήριξη των αναδυόμενων οικονομιών στην επιτυχή ανάπτυξη των βιομηχανιών βιώσιμης ενέργειας. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη της αγοράς θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικοδόμηση ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, να ενθαρρύνει την ανάπτυξη επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια για το μέλλον. 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου