Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Η ADNOC στέλνει την πρώτη αποστολή αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα από τα ΗΑΕ στη Γερμανία

 


Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) ανακοίνωσε ότι το πρώτο της φορτίο αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα αναχώρησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με προορισμό το Αμβούργο της Γερμανίας. Αυτό είναι το πρώτο φορτίο αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που αποστέλλεται στη Γερμανία. 

Το φορτίο επίδειξης θα παραδοθεί στην Aurubis, έναν κορυφαίο παγκόσμιο προμηθευτή μη σιδηρούχων μετάλλων και έναν από τους..

μεγαλύτερους ανακυκλωτές χαλκού παγκοσμίως, που έχει την έδρα της στο Αμβούργο. Κατά την άφιξη στη Γερμανία, η Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), μια από τις κορυφαίες εταιρείες logistics στην Ευρώπη θα χειριστεί το φορτίο.

Παράγεται από τη Fertiglobe, μια συνεργασία μεταξύ ADNOC και OCI, στο εργοστάσιό της στο Fertil στο βιομηχανικό συγκρότημα Ruwais του Άμπου Ντάμπι, το φορτίο επίδειξης είναι το πρώτο από πολλά δοκιμαστικά φορτία που πωλούνται σε πελάτες στη Γερμανία καθώς η ADNOC επεκτείνει τη στρατηγική της ενεργειακή συνεργασία σε όλη την αλυσίδα αξίας υδρογόνου. Το φορτίο ακολουθεί μια σειρά από παρόμοιες πωλήσεις αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που έχουν πραγματοποιηθεί σε πελάτες στην Ασία. Η Aurubis σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα ως πρώτη ύλη στο εργοστάσιό της για συρμάτινες ράβδους, δοκιμάζοντας την εφαρμογή της ως πρόσθετη πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για βιομηχανική χρήση. Το υδρογόνο που περιέχει έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ενεργειακή εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τις ενεργοβόρες διεργασίες στην παραγωγή πολλών μετάλλων.

Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό ορόσημο στη σχεδιαζόμενη κλιμάκωση των δυνατοτήτων παραγωγής υδρογόνου και αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο Άμπου Ντάμπι, όπου η ADNOC αναπτύσσει μια νέα παγκόσμιας κλίμακας εργοστάσιο αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα ετησίως στο TA'ZIZ, τα χημικά , κόμβος βιομηχανικών υπηρεσιών και logistics στο βιομηχανικό συγκρότημα Ruwais.

Η Εξοχότητά του Δρ. Sultan Ahmed Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ και Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ADNOC, δήλωσε: «Αυτό το φορτίο επίδειξης αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα βασίζεται στη μακροχρόνια διμερή σχέση μεταξύ των ΗΑΕ και της Γερμανίας και την αυξανόμενη συνεργασία μας στην καθαρή ενέργεια. Υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο ρόλο της ADNOC ως αξιόπιστου εξαγωγέα καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς τα ΗΑΕ επικεντρώνονται στις ευκαιρίες βιομηχανικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

«Η συνεργασία μας με πελάτες στη Γερμανία υπογραμμίζει επίσης τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης της ADNOC για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου και των καυσίμων μεταφοράς της, όπως η αμμωνία, τα οποία θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες βιομηχανικούς τομείς. Δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε έργα καθαρού υδρογόνου που θα μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και την ένταση άνθρακα της ενέργειας που υποστηρίζει την καθημερινή μας ζωή».


Ο Roland Harings, Διευθύνων Σύμβουλος της Aurubis, δήλωσε: «Ως το πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο δίκτυο μεταλλουργείων στον κόσμο, η Aurubis παρέχει μέταλλα που είναι βασικά για μεγάλες τάσεις, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ηλεκτρική κινητικότητα και η ψηφιοποίηση και ως εκ τούτου για την απεξάρτηση από άνθρακα. Για να εγγυηθούμε σταθερές διεργασίες στις εγκαταστάσεις μας, επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας με αξιόπιστες πηγές ενέργειας και επενδύουμε έτσι στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της παραγωγής μας ταυτόχρονα. Αυτή η πρώτη δοκιμαστική αποστολή αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα από την ADNOC αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στο μακροπρόθεσμο όραμά μας για λύσεις υδρογόνου που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων μας για την απανθρακοποίηση».

Η Angela Titzrath, Διευθύνουσα Σύμβουλος της HHLA, δήλωσε: «Με την εμπειρία της στον χειρισμό λιμένων και την επιμελητεία επικίνδυνων εμπορευμάτων με εμπορευματοκιβώτια, το τεράστιο δίκτυο τερματικών σταθμών θαλάσσιων λιμένων, συνδέσεις με την ενδοχώρα και διατροπικούς κόμβους σε όλη την Ευρώπη, η HHLA είναι στην ευχάριστη θέση να διευκολύνει την εισαγωγή υδρογόνου και των παραγώγων του στη Γερμανία και την Ευρώπη ως μέρος της στρατηγικής ενεργειακής εταιρικής σχέσης».

Ο HE Michael Westhagemann, Γερουσιαστής του Αμβούργου για την Οικονομία και την Καινοτομία, δήλωσε: «Χαιρετίζω πολύ το γεγονός ότι οι διεθνείς και εθνικοί εταίροι μας στις επιχειρήσεις και στο λιμάνι πρωτοστατούν με αυτές τις πραγματικές δοκιμές για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες βιομηχανίες. Χρειαζόμαστε αυτά τα ευρήματα του πραγματικού κόσμου και τη δέσμευση για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη μιας Πράσινης Οικονομίας Υδρογόνου. Το Αμβούργο ως βιομηχανική τοποθεσία και ως ευρωπαϊκό λιμάνι διανομής είναι ένα προσχέδιο για αυτόν τον μετασχηματισμό και ως εκ τούτου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της Γερμανίας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του HE Dr. Robert Habeck, Αντικαγκελαρίου της Γερμανίας και Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Μάρτιο του 2021, η ADNOC υπέγραψε συμφωνίες με ορισμένες γερμανικές εταιρείες για τη διερεύνηση ευκαιριών για συνεργασία σε υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παράγωγα.

Βασιζόμενη στη θέση της ως πρωτοπόρος στην παραγωγή υδρογόνου, η ADNOC σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή υδρογόνου για να υποστηρίξει τη φιλοδοξία των ΗΑΕ να προμηθεύσει έως και το 25% του εισαγόμενου υδρογόνου σε βασικές παγκόσμιες αγορές. Η εθνική στρατηγική της Γερμανίας για το υδρογόνο αναμένει ζήτηση εισαγωγών για καθαρό υδρογόνο περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (mtpa) έως το 2030 και έως 15 mtpa έως το 2050, όταν, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου Υδρογόνου, το υδρογόνο θα μπορούσε να καλύψει έως και το 18% του παγκόσμιου ενεργειακή ζήτηση.

Η αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος σε κλίμακα φορέας υδρογόνου και δυνητικό καθαρό καύσιμο για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής χάλυβα, τσιμέντου και λιπασμάτων. Είναι κατασκευασμένο από άζωτο και καθαρό υδρογόνο που προέρχεται από πρώτες ύλες φυσικού αερίου, με το υποπροϊόν του διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή υδρογόνου να δεσμεύεται και να αποθηκεύεται.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου