Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Τρίτη δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου καταρρέει στον τερματικό σταθμό της Κούβας μετά από πυρκαγιά, διαρροή

 


(Reuters) - Μια τρίτη δεξαμενή αργού κατέρρευσε στον τερματικό σταθμό Matanzas της Κούβας μετά από διαρροή από δεύτερη δεξαμενή που έπιασε φωτιά το Σάββατο, δήλωσε τοπικός κυβερνήτης τη Δευτέρα, στο μεγαλύτερο ατύχημα με πετρέλαιο εδώ και δεκαετίες στο νησί

Η Κούβα είχε σημειώσει κάποια πρόοδο το Σαββατοκύριακο αφού ζήτησε βοήθεια από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα για να..

καταπολεμήσουν τις μαινόμενες φλόγες, αλλά αργά την Κυριακή η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται από το δεύτερο τανκ, το οποίο κατέρρευσε, δήλωσε ο Mario Sabines, κυβερνήτης της επαρχίας Matanzas, περίπου 130. χιλιόμετρα ανατολικά από την Αβάνα.



Ένας κεραυνός την Παρασκευή πυροδότησε μία από τις οκτώ δεξαμενές αποθήκευσης στο λιμάνι υπερδεξαμενόπλοιων Matanzas 60 μίλια ανατολικά της Αβάνας. Μια δεύτερη δεξαμενή έπιασε φωτιά το Σάββατο, αιφνιδιάζοντας τους πυροσβέστες και άλλους στο σημείο. Δεκαέξι άνθρωποι αγνοούνταν.

Η Susely Morfa Gonzalez, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Matanzas, είπε στους τοπικούς δημοσιογράφους "δεν υπάρχουν φλόγες αυτή τη στιγμή, μόνο λευκός καπνός" που προέρχεται από το πρώτο τανκ που χτυπήθηκε από κεραυνό.

Είπε ότι μια δεύτερη δεξαμενή εξακολουθούσε να καίει, στέλνοντας μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού, ενώ μια τρίτη, η οποία το βράδυ του Σαββάτου οι αξιωματούχοι φοβήθηκαν ότι θα εκραγεί «ψύχεται με νερό κατά διαστήματα, προκειμένου να διατηρηθεί μια επαρκής θερμοκρασία που αποτρέπει την καύση. "

Επίσης κατασβέστηκε δευτερεύουσα πυρκαγιά που τροφοδοτούσε διαρροή πετρελαίου από την περιοχή. Κανένα πετρέλαιο δεν είχε μολύνει τον κόλπο Matanzas, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η δεύτερη έκρηξη το Σάββατο τραυμάτισε περισσότερους από 100 ανθρώπους, πολλούς πρώτους ανταποκριτές και 24 παραμένουν στο νοσοκομείο, πέντε εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

«Αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους που είναι πολύ δύσκολο να τον ελέγξουμε στην Κούβα, όπου δεν υπάρχουν όλα τα μέσα που απαιτούνται», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.

Την Κυριακή, 82 Μεξικανοί και 35 Βενεζουελάνοι με εμπειρία στην καταπολέμηση των πυρκαγιών από καύσιμα συμμετείχαν στην προσπάθεια, μεταφέροντας τέσσερα αεροπλάνα με χημικά πυροσβεστικά.

«Η βοήθεια είναι σημαντική, θα έλεγα ότι είναι ζωτικής σημασίας και θα είναι αποφασιστική», είπε η Ντίαζ-Κανέλ. Η Κούβα χρησιμοποιούσε νερό και ελικόπτερα για να πολεμήσει τις φλόγες.

Ο Jorge Pinon, διευθυντής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Πρόγραμμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο Ώστιν, είπε ότι κάθε δεξαμενή στις εγκαταστάσεις μπορεί να αποθηκεύσει 300.000 βαρέλια και να παρέχει καύσιμα σε ηλεκτρικές μονάδες.

Η Κούβα υφίσταται καθημερινά μπλακ άουτ και ελλείψεις καυσίμων. Η απώλεια καυσίμων και χωρητικότητας αποθήκευσης είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση, η οποία έχει πυροδοτήσει μικρές τοπικές διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου