Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ: Οι εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου δεν αυξάνουν την παραγωγή

 


Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου συνεχίζουν να δείχνουν ελάχιστα σημάδια ανταπόκρισης στις υψηλές παγκόσμιες τιμές με μεγαλύτερη παραγωγή, μόνο που τώρα δεν είναι μόνο η εστίασή τους στην ανταμοιβή των μετόχων που τους κρατάει πίσω, αλλά και η ενασχόληση με την εκτίναξη του κόστους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι συνδυασμένες προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από..

δώδεκα εταιρείες που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τις τελευταίες ημέρες είναι ελάχιστα διαφορετικές σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα, μειωμένες μόλις κατά 0,6%, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκαν στα 120 δολάρια το βαρέλι φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, το υψηλότερο κόστος ντίζελ, χάλυβα, χημικών και εργασίας έχει ωθήσει τις εταιρείες να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς κεφαλαίου κατά 7%.

Η απροθυμία των στελεχών των εταιρειών να αυξήσουν την παραγωγή σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει ουσιαστικά χάσει τις δύο μεγαλύτερες μηχανές ανάπτυξής της.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών παραδέχθηκε ότι "η διαθεσιμότητα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας είναι σοβαρά περιορισμένη" αυτή την εβδομάδα και δήλωσε πως ό,τι λίγο έχει απομείνει μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο με "μεγάλη προσοχή". Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές εταιρείες γεωτρήσεων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κέρδη ρεκόρ και οι ταμειακές ροές είναι προτιμότερο να δαπανώνται για επαναγορά μετοχών και μερίσματα παρά για την ανάπτυξη περισσότερων γεωτρήσεων.

"Δεν υπάρχει πετρέλαιο εκεί έξω", δήλωσε ο Kaes Van't Hof, οικονομικός διευθυντής της Diamondback Energy κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές. "Δεν αλλάζουμε το σχέδιό μας για κάθε κίνηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10, 20, 30 δολάρια".

Οι αμερικανικές πετρελαιοπηγές αντλούν σήμερα περίπου 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 8% υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως κάτω από το προπανδημικό υψηλό όλων των εποχών. Οι μόνες αμερικανικές εταιρείες που σχεδιάζουν να επεκτείνουν σημαντικά την παραγωγή είναι υπερμεγαθήρια όπως η Exxon Mobil και η Chevron ή οικογενειακές επιχειρήσεις όπως η Mewbourne Oil.

Ακόμα και το άλμα στις τιμές του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εκκλήσεις του προέδρου Joe Biden για αύξηση της προσφοράς, δεν έχουν προσελκύσει τις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου πίσω στον τρόπο ανάπτυξης που ήταν για καιρό ο τρόπος λειτουργίας τους.

Επιτέλους μαθαίνουν "πειθαρχία" μετά από απανωτές καταρρεύσεις της αγοράς αργού πετρελαίου, δήλωσε ο Bill Smead, της Smead Capital Management.

"Τους 'ευνούχισαν' το 2016, τους 'έσφαξαν' το 2020 και μετά δαιμονοποιήθηκαν επειδή κατέστρεψαν το περιβάλλον μετά από αυτό", δήλωσε ο Smead, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος επενδυτής της Continental Resources και ένας από τους 20 μεγαλύτερους μετόχους της Occidental Petroleum. "Γιατί να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις τους ανθρώπους που σε μισούν;".

Παράλληλα, δεν υπάρχει προθυμία για επενδύσεις πέρα από τα τρέχοντα σχέδια γεωτρήσεων λόγω της "επιδείνωσης της αποτελεσματικότητας" εν μέσω πληθωρισμού του κόστους, δήλωσε ο Noah Barrett, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας στην Janus Henderson, η οποία διαχειρίζεται περίπου 350 δισ. δολάρια.

"Σκέφτονται περισσότερο σαν επενδυτές και λιγότερο σαν μηχανικοί", δήλωσε ο Barrett. "Διστάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες σε αυτό το περιβάλλον".

Οι γεωτρήσεις σχιστολιθικών κοιτασμάτων αποκομίζουν τεράστια κέρδη αυτή τη στιγμή. Με περισσότερους από τις μισούς από τις 35 ανεξάρτητες εταιρείες στον τομέα που παρακολουθούνται στο BloombergNEF να έχουν δημοσιεύσει τριμηνιαία κέρδη, η ομάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αναφέρει ρεκόρ 26,4 δισ. δολαρίων σε ελεύθερες ταμειακές ροές. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά θα διοχετευθεί πίσω στους επενδυτές μέσω επαναγορών και μερισμάτων.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη "μοιάζει με ένα πραγματικά μακρινό στοίχημα για εμάς αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Rick Muncrief, διευθύνων σύμβουλος της Devon Energy. "Σίγουρα δεν λαμβάνουμε αυτή την ανταπόκριση από τους επενδυτές μας".


Από το businessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου