Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Από... πωλούμενη, αγοράστρια η ΔΕΠΑ Εμπορίας

 




Με εξαγορές άλλων εταιρειών η ΔΕΠΑ Εμπορίας διατυμπανίζει με τον επισημότερο τρόπο ότι η ίδια δεν είναι πλέον… πωλούμενη. Η εταιρεία παροχής αερίου, που ανήκει κατά 65% στο ΤΑΙΠΕΔ και κατά 35% στα ελεγχόμενα από..

τον Ομιλο Λάτση ΕΛΠΕ, εξαγόρασε το 100% της New Spes Concept, εταιρείας ανάπτυξης και παραγωγής ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών, που σήμερα αναπτύσσει 14 φωτοβολταϊκά έργα και έχει στην κατοχή της 14 βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την εξαγορά αυτή η ΔΕΠΑ Εμπορίας αυξάνει στα 733 MW τη δυναμικότητα των ΑΠΕ που έχει στην κατοχή της, καθώς πέρσι είχε εξαγοράσει το 49% της North Solar, εταιρείας που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία.

Μάλιστα, στη συμφωνία με North Solar η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε περιλάβει και όρο για την απόκτηση και του υπόλοιπου μεριδίου της εταιρείας. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με 20% και στην Gastrade, η οποία αναπτύσσει το έργο του σταθμού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης, με ανάλογα ποσοστά να ανήκουν στον ΔΕΣΦΑ, στον όμιλο Κοπελούζου, στη βουλγαρική Bulgartransgaz και στην Gaslog του Π. Λιβανού.

Με τη ΔΕΠΑ Υποδομών να έχει περάσει στην Italgas (η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους), η ΔΕΠΑ Εμπορίας που προετοιμαζόταν για πώληση μέσω διαγωνισμού αποκτά άλλο ειδικό βάρος για τους δυο μετόχους της, το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο, το σενάριο του διαγωνισμού πώλησης έχει οριστικά αποκλειστεί και στις εναλλακτικές που εξετάζονται, όπως αυτή της μερικής ιδιωτικοποίησης ακόμη και μέσω χρηματιστηρίου, φαίνεται ότι βαρύνοντα λόγο έχει ο μικρός εταίρος, τα ΕΛΠΕ, από τα οποία επίσης το Δημόσιο προτίθεται να πουλήσει το μερίδιό του (35,5%), όταν κριθεί ότι «είναι κατάλληλη η συγκυρία».

Είναι πάντως πολύ πιθανό η τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του κρατικού μεριδίου στα ΕΛΠΕ να κριθεί από κοινού, καθώς τόσο το αέριο όσο και η διύλιση πετρελαίου οδηγούν την κερδοφορία των δυο επιχειρήσεων σε πρωτοφανή επίπεδα και με άφθονη ρευστότητα την οποία αμφότερες στρέφουν προς τις ΑΠΕ.

Σε τελική ανάλυση η ΔΕΠΑ Εμπορίας με το χαρτοφυλάκιο αερίου και φωτοβολταϊκών που διαθέτει γίνεται όλο και ελκυστικότερη για τον βασικό μέτοχο των ΕΛΠΕ, τον όμιλο Λάτση. Αυτός, άλλωστε, κωλυσιεργούσε επί χρόνια στην πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας μετά τη διάσπασή της από την Υποδομών και μπορεί να αποδειχθεί ότι είχε τους λόγους του να κρατήσει το πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών όπως οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου.


Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου