Ανοίγει ο δρόμος για το project της Energean που αφορά τη δημιουργία αποθήκης CO2 στο υπό εξάντληση κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου.
Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την..
ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, δίνεται η δυνατότητα σε εταιρίες τις οποίες έχει παραχωρηθεί δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες περιοχές, να αποκτήσουν δικαίωμα συνέχισης και ολοκλήρωσης της διερεύνησης της συγκεκριμένης περιοχής με σκοπό να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα για αποθήκευση C02.Όπως είναι γνωστό η Energean έχει σχεδιάσει τη δημιουργία αποθήκης CO2 στον Πρίνο και μάλιστα έχει αναθέσει στην εταιρία Halliburton τη μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Storage) στη Λεκάνη του Πρίνου, στην Καβάλα.
Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της Energean, οι οποίοι συγκεκριμενοποιηθούν περεταίρω από τη μελέτη της Halliburton η δυναμικότητα αποθήκευσης CO2 στο κοίτασμα του Πρίνου υπολογίζεται σε πρώτη φάση σε 1 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει τα 6 εκατ. τόνους, απορροφώντας για μια 20ετία το 50% των εκπομπών CO2 του συνόλου της ελληνικής βιομηχανίας αρχής γενομένης από το 2025. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 390 εκατ. ευρώ.
Πάντως από τη μελέτη της Halliburton η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες θα κριθεί η λήψη ή όχι της επενδυτικής απόφασης από την Energean.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σχέδιο της δημιουργίας αποθήκης CO2 στον Πρίνο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, με την πρόβλεψη ότι η πλήρης αδειοδότησή του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2024.
Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο και προκειμένου να καλυφθούν οι προϋποθέσεις ένταξης του έργου δημιουργίας αποθήκης CO2 στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση, ορίστηκε με νομοθετική ρύθμιση ως φορέας υλοποίησης του εγχειρήματος η ΕΔΕΥ, η οποία προβλεπόταν να προχωρήσει σε σχετική διαγωνιστική διαδικασία.
Αξιοποίηση
Ωστόσο με τη νέα τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή προβλέπεται ότι εφόσον πρόκειται για κοιτάσματα που έχουν ήδη παραχωρηθεί μπορεί ο παραχωρησιούχος να προχωρήσει και σε περεταίρω αξιοποίηση μέσω της δημιουργίας χώρου αποθήκευσης CO2.
Συγκεκριμένα η νέα νομοθετική ρύθμιση αναφέρει ότι οι φορείς στους οποίους έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, δικαίωμα άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένη Περιοχή, και οι οποίοι διαθέτουν επαρκή δεδομένα, ιδίως γεωλογικά, γεωφυσικά και γεωτρητικά, για την τεκμηρίωση καταρχήν επιλεξιμότητας ως τόπου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2»), γεωλογικού σχηματισμού σχηματισμών που βρίσκονται υπέδαφος παραχωρηθείσας περιοχής (χερσαίας θαλάσσιας), αποκτούν, υπό τις προϋποθέσεις του παρόντος, δικαίωμα συνέχισης και ολοκλήρωσης διαδικασίας διερεύνησης συγκεκριμένης περιοχής σκοπό να διαπιστωθεί καταλληλόλητα για αποθήκευση C02.
Δικαίωμα αποθήκευσης
Εφόσον διαπιστωθεί καταλληλόλητα του συγκεκριμένου γεωλογικού σχηματισμού ως τόπου αποθήκευσης CΟ2, ύστερα από σχετική περιβαλλοντική εκτίμηση και αδειοδότηση, οι εν λόγω Φορείς, αποκτούν το δικαίωμα αποθήκευσης CΟ2.
Η διάρκεια του δικαιώματος αποθήκευσης ορίζεται καταρχήν στα 25 έτη από την έκδοση απόφασης της ΕΔΕΥ μπορεί να παρατείνεται.
Το δικαίωμα αποθήκευσης CΟ2 μπορεί να αφορά οποιοδήποτε γεωλογικό σχηματισμό ή σχηματισμούς, οι οποίοι βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός της παραχωρηθείσας περιοχής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Αν γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται εν μέρει εντός παραχωρηθείσας περιοχής, το εκτός παραχώρησης τμήμα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το τμήμα που βρίσκεται εντός της παραχωρηθείσας περιοχής.
Σημειώνεται τέλος ότι πέραν του Πρίνου ανάλογη θα μπορούσε να είναι η τύχη και του μικρού κοιτάσματος του Κατάκολου, το οποίο επίσης έχει παραχωρηθεί στην Energean.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου