Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Η τέχνη της χειραγώγησης: πώς οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων κάνουν “πράσινο ξέπλυμα” μέσω χορηγιών στον πολιτισμό



 Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων ρυπαίνουν ό,τι αγαπάμε: την αγαπημένη μας ποδοσφαιρική ομάδα, το μουσικό φεστιβάλ που μας αρέσει, την τέχνη, τα μουσεία μας και σχεδόν κάθε πολιτιστικό χώρο που μπορείς να φανταστείς. Πώς το πετυχαίνουν αυτό; Μέσα από τις διαφημίσεις και τις χορηγίες που κάνουν.

Δεν έχουμε τον χρόνο να αφήσουμε τις..

εταιρείες να μας παραπλανούν για τα προϊόντα τους και να συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα, παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων. Πλέον επιβάλλεται, και έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε, να εμποδίσουμε τη δυνατότητά τους να παρουσιάζονται ως έμπιστοι “παίκτες”, αφού ο τελικός τους στόχος είναι να εμποδίσουν την κλιματική δράση.

Πολλά κινήματα και οργανώσεις στην Ευρώπη έχουν το προνόμιο να σταθούν απέναντι στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, με τρόπο που οι περισσότεροι πολίτες στον κόσμο δεν μπορούν, μια και οι εταιρείες έχουν “απλώσει τα πλοκάμια τους” παντού. Αυτό το προνόμιο φέρνει και την ευθύνη να ενισχυθούν οι φωνές αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, που είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές τις κοινότητες κατά των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και να απαιτήσουμε από τους ηγέτες να μην επιτρέπουν άλλο στις εταιρείες αυτές να καταστρέφουν τον πλανήτη εις βάρος των πιο ευάλωτων.

Γι’ αυτό, κλιματικοί ακτιβιστές και ομάδες αναλαμβάνουν δράση. Δες πιο κάτω τα βίντεο όπου οι ακτιβίστριες για το κλίμα Mattina, Noëlie, Teresa και Talissa εξηγούν γιατί πρέπει επειγόντως να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις και χορηγίες των ορυκτών καυσίμων


Ας μιλήσουμε για τις χορηγίες στον πολιτισμό – Mattina

“Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων λατρεύουν να βάζουν το λογότυπό τους στις τέχνες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ώστε να αποσπάσουν τον κόσμο από τη ρύπανση που προκαλούν και το πολιτικό lobbying που κάνουν. Όμως ο κόσμος αντιστέκεται, και το κύμα εναντίον των χορηγιών αυτών μεγαλώνει” – Mattina, μέλος της ακτιβιστικής θεατρικής ομάδας “BP or Not BP?”.

Ώρα να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων – Noëlie Audi-Dor (she/her)


“Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τρομερές συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων. Δεν τους αξίζει να γεμίζουν τις πόλεις μας με χαριτωμένες, παραπλανητικές διαφημίσεις. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να σταθούμε απέναντι στο ατέλειωτο ‘πράσινο ξέπλυμά’ τους” – Noëlie Audi-Dor (she/her), συντονίστρια της ομάδας Gastivists.

Η καλοσύνη είναι απλά καλυμμένη αποικιοκρατία – Teresa Borasino (she/her)

“Οι χορηγίες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων είναι μέρος του ίδιου συστήματος που συντηρεί την καταπίεση σε όσους ιστορικά ήδη έχουν καταπιεστεί, αλλά και τη δύναμη των ισχυρών με τις μπουλντόζες τους” – Teresa Borasino (she/her), καλλιτέχνης, συνιδρύτρια του “Fossil Free Culture”της Ολλανδίας.

Μπορούμε να σπάσουμε τη μηχανή – Talissa Soto (she/her)

“Η ώρα να σταματήσουμε τη θανατηφόρα εξαπάτηση και εκμετάλλευση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων έχει ήδη περάσει. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να επανασχεδιάσουμε έναν κόσμο όπου εμείς έχουμε τη δύναμη να φροντίσουμε περισσότερο και καλύτερα τους εαυτούς μας, την κοινότητά μας και τον πλανήτη” – Talissa Soto (she/her), διοργανώτρια και εκπαιδεύτρια σε θέματα κλιματικής δικαιοσύνης.


Από το greenpeace.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου