Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

OPEC+: Απόφαση σε Χρόνο – Ρεκόρ για Αισθητή Αύξηση στην Παραγωγή Πετρελαίου

 




Σε αισθητή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα κατέληξαν σήμερα, Πέμπτη, τα μέλη του OPEC+. Ας σημειωθεί ότι, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σton χρόνο –ρεκόρ των μόλις 11 λεπτών.  Η νέα απόφαση θεωρείται ότι αποσκοπεί στο να αντισταθμιστούν οι προβλεπόμενες..

ελλείψεις στην αγορά λόγω της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας που αναμένεται να προκληθεί από την επιβολή μερικού εμπάργκο στο ρωσικό αργό από την ΕΕ

Η αύξηση υπερβαίνει κατά πολύ τις μηνιαίες αυξήσεις που είχε εγκρίνει το καρτέλ για τους επόμενους τρεις μήνες. Ειδικότερα, ως τον Σεπτέμβριο ο OPEC + είχε αποφασίσει η αύξηση της παραγωγής των μελών του να κινηθεί σε πολύ πιο μετριοπαθή επίπεδα, στα 432.000 βαρέλια την ημέρα, στο πλαίσιο της περσινής συμφωνίας για σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οπότε και η ζήτηση σημείωσε πρωτοφανή κάμψη.

Αντίθετα, σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο OPEC+, τον οποίο απαρτίζουν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοι του, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Μόσχας, τα μέλη του κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο -ή κατά 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης- και επίσης κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η ρωσική παραγωγή πετρελαίου, που ήδη μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μετά τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να μειωθεί απότομα το επόμενο διάστημα λόγω των νέων κυρώσεων στις οποίες κατέληξε αυτή τη βδομάδα η ΕΕ. Οι κυρώσεις προβλέπει μείωση κατά περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Ρωσία συμφώνησε με την παραπάνω αύξηση.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η αύξηση αυτή δεν φαίνεται να επαρκεί για να καλύψει το χάσμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Ιουλίου ενισχύεται κατά 0,68% στα 116,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου ενισχύεται κατά 0,44% στα 116,80 δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την απόφαση των χωρών του OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή τους, με τον Λευκό Οίκο σε ανακοίνωσή του να αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραμάτισαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ στην επίτευξη ομόφωνης απόφασης.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου