Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

ΤΕΑ

 



Η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει τον θεσμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και πως επιθυμεί την ανάπτυξή του. Το λέει, το πιστεύει και κανείς δεν αμφιβάλλει γι’ αυτό.

Ας πάμε, όμως, να δούμε το τι τελικά συμβαίνει στην πράξη:

Πρώτον, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου έχει δηλώσει ότι θεωρεί υπερβολικά τα υπάρχοντα φορολογικά κίνητρα που απολαμβάνει ο θεσμός και πως η κυβέρνηση θα τροποποιήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Το περιεχόμενο των δηλώσεων του υφυπουργού ικανοποίησε και τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θεωρούν ότι η υπάρχουσα κατάσταση πριμοδοτεί τα ΤΕΑ έναντι των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που προσφέρουν αυτές στην αγορά.

Δεύτερον, όπως ήταν αναμενόμενο, η διαδικασία ίδρυσης νέων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης έχει παγώσει, γιατί κανείς δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια μακροπρόθεσμη κίνηση, πριν ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί και θα φορολογηθεί.

Τρίτον, παρότι οι εκπρόσωποι των ΤΕΑ διαμήνυσαν ότι «μπορεί να διαφωνούμε για την επιδείνωση του φορολογικού καθεστώτος, αλλά ελάτε να βρούμε μια λογική λύση και να προχωρήσουμε άμεσα», η κυβέρνηση καθυστερεί και μέχρι σήμερα ούτε έχει αλλάξει το πλαίσιο ούτε και γνωρίζει κάποιος το πότε τελικά θα γίνει αυτό.

Τώρα, αν δεχτούμε το σενάριο ότι το φθινόπωρο θα έχουμε πρόωρες εκλογές, είναι πολύ πιθανόν το όλο ζήτημα να μεταφερθεί στην επόμενη κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή-, η οποία μέχρι να συγκροτηθεί (μάλλον πάμε για διπλή εκλογική αναμέτρηση), μέχρι να σκεφτεί και μέχρι να πράξει, θα περάσουν μήνες ή και χρόνια!

Και μέχρι τότε τα ΤΕΑ θα βρίσκονται σε περιβάλλον αβεβαιότητας


Από το euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου