Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Η βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας αποφεύγει την απεργία

 


Οι πετρελαϊκές εταιρείες της Νορβηγίας κατάφεραν να συνάψουν συμφωνία με τα συνδικάτα εργαζομένων στο πετρέλαιο, αποφεύγοντας, προς το παρόν, τον κίνδυνο απεργίας που θα επηρέαζε την παραγωγή σε εννέα κοιτάσματα στη χώρα.

"Συμφωνία. Όχι απεργία. Αλλά οι Lederne και Safe (συνδικάτα) στέλνουν...

τα αποτελέσματα σε δημοψήφισμα (των) μελών τους", δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος μιας ομάδας λόμπι του κλάδου. «Θα πρέπει να απαντήσουν (έως) τις 30 Ιουνίου».

Τα συνδικάτα θέλουν , μεταξύ άλλων αιτημάτων, αύξηση μισθών πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Οι απεργίες στα νορβηγικά κοιτάσματα πετρελαίου ήταν λίγο πολύ συχνό φαινόμενο κατά τις ετήσιες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς μεταξύ εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Προηγούμενες συνομιλίες πράγματι μερικές φορές έληξαν με απεργίες που επηρέασαν προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας.

Αυτή θα ήταν μια κακή στιγμή για περαιτέρω διακοπή του εφοδιασμού εν μέσω των τελευταίων παύσης λειτουργίας των κοιτασμάτων της Λιβύης που μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου της στο ένα δέκατο αυτής που παρήγαγε στην αρχή του έτους.

Η Νορβηγία παράγει περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και άλλων υγρών υδρογονανθράκων καθημερινά. Μια διαταραχή στην παραγωγή του θα είχε ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα. Εάν τα συνδικάτα δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν για τους νέους όρους σύμβασης για τα μέλη τους, τουλάχιστον 647 εργάτες πετρελαίου θα είχαν απεργήσει από την περασμένη Κυριακή, σε σύνολο 7.500 εργαζομένων στις υπεράκτιες πλατφόρμες όπου η Νορβηγία εξάγει το πετρέλαιο της.

Δεδομένου ότι η συμφωνία με τους εργοδότες είναι μία μόνο κατ' αρχήν, ο κίνδυνος απεργίας παραμένει. Το αν θα υπάρξει ή όχι απεργία και διακοπή του εφοδιασμού εξαρτάται πλέον από το πώς θα ψηφίσουν τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα προσεχή δημοψηφίσματα.

Η τρίτη συνδικαλιστική οργάνωση που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, η Industri Energi, είναι ικανοποιημένη με τους όρους που διαπραγματεύτηκαν και δεν θα ζητήσει την έγκριση της συμφωνίας με τους εργοδότες από τα μέλη της, ανέφερε το Reuters. Η Industri Energi είναι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της βιομηχανίας πετρελαίου.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου