Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΕΔΕΥ: Ποντάρει στους κολοσσούς που φεύγουν απο την Ρωσία - Τσεκάρει Exxon και TOTAL και βασίζεται σε ΕΛΠΕ και Energean



 Την διασφάλιση της συμμετοχής των ExxonMobil και Τotal στις έρευνες που θα ξεκινήσουν τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 στις υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης θα επιδιώξει η διοίκηση της ΕΔΕΥ στις επαφές που θα έχει μαζί τους μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόθεση της ΕΔΕΥ είναι να εξαντλήσει τα περιθώρια συναίνεσης των δύο πολυεθνικών παρέχοντάς τους και κάποια πίστωση χρόνου εάν το ζητήσουν προκειμένου να..

αποφασίσουν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ή θα δεσμευτούν ή η χώρα θα προχωρήσει από μόνη της στην διερεύνηση των περιοχών, αφού τα έργα έχουν χαρακτηριστεί επίσημα, ως εθνικής σημασίας.

Η περιοχή της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες κι αυτό γιατί υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα.

Προτεραιότητα το Περιβαλλοντικό

Προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος η ΕΔΕΥ φέρεται να αναλαμβάνει δράση και για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει μετά την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εκκρεμότητα που χαρακτηρίζεται ως υψηλού ρίσκου από τους επενδυτές. Το περιβαλλοντικό τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα για την διοίκηση της ΕΔΕΥ και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και διάλογο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η ΕΔΕΥ έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με τρίτες εταιρίες για την περίπτωση πιθανής αποχώρησης της Τotal ή και της Εxxonmobil. Πηγές της εταιρίας εκτιμούν ότι η αποχώρηση από τη Ρωσία μεγάλων πετρελαϊκών όπως, η BP, η Shell , η Total κα, διαμορφώνει μια νέα συγκυρία στον κλάδο διεθνώς με τις πολυεθνικές να ξαναγράφουν τις στρατηγικές τους, προσθέτοντας και νέες περιοχές, εξέλιξη που αξιολογείται ως θετική για τα ελληνικά κοιτάσματα.


Υψηλές προσδοκίες

Οι προσδοκίες για τις περιοχές Δυτικά και Νοτιο Δυτικά της Κρήτης είναι υψηλές και αυτό γιατί οι δομές τους μοιάζουν με αυτές των δύο γεωλογικών μοντέλων της Ανατολικής Μεσογείου, Λεβιάθαν στο Ισραήλ και Ζορ στην Αίγυπτο. Παλαιότερες μελέτες της ΕΔΕΥ δείχνουν στόχους με δυνητικά κοιτάσματα στην Περιοχή Κρήτης και Ιονίου της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Με ταχείες διαδικασίες μετά τη δέσμευση που ανέλαβαν οι διοικήσεις των ΕΛΠΕ και της Energean θα προχωρήσουν οι έρευνες στις περιοχές του Ιονίου, στις οποίες δεν εμπλέκονται ξένες εταιρίες. Είναι πολύ πιθανό , όμως, σε επόμενα στάδια οι ελληνικές εταιρίες να αναζητήσουν εταίρους.


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου