Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Οι κορυφαίες τράπεζες του κόσμου χρηματοδότησαν ορυκτά καύσιμα με 742 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021

 


Οι 60 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο διέθεσαν έως και 742 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων μόνο το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων αυτή την εβδομάδα.

Από τότε που εγκρίθηκε η Συμφωνία του Παρισιού το 2015, οι μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο έχουν..

χρηματοδοτήσει ορυκτά καύσιμα με 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Banking on Climate Chaos από το Oil Change International, Rainforest Action Network, BankTrack, Indigenous Environmental Network. Reclaim Finance, Sierra Club και Urgewald.

Οι τράπεζες έχουν δεχθεί αυξημένες πιέσεις και έλεγχο τα τελευταία χρόνια για να σταματήσουν τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων.

Η JPMorgan Chase «παραμένει ο χειρότερος χρηματοδότης του κλιματικού χάους στον κόσμο, με τις JPMorgan Chase, Wells Fargo, Mizuho, ​​MUFG και τις 5 καναδικές τράπεζες μεταξύ εκείνων που αύξησαν τη χρηματοδότησή τους για ορυκτά από το 2020 έως το 2021», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης .

Συνολικά, η χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων εξακολούθησε να κυριαρχείται από τέσσερις τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς η JPMorgan Chase, η Citi, η Wells Fargo και η Bank of America αντιπροσώπευαν μαζί το ένα τέταρτο της συνολικής χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων τα τελευταία έξι χρόνια.

Το Fracking έλαβε χρηματοδότηση 62,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και κυριαρχήθηκε από τράπεζες της Βόρειας Αμερικής με την Wells Fargo στην κορυφή, χρηματοδοτώντας παραγωγούς όπως η Diamondback Energy και εταιρείες αγωγών όπως η Kinder Morgan.

Η χρηματοδότηση της εξόρυξης άνθρακα έγινε από κινεζικές τράπεζες, σύμφωνα με την έκθεση, με την China Merchants Bank και την Ping An Group να ηγούνται της χρηματοδότησης του κλάδου το 2021.

Μόνο στη χρηματοδότηση του άνθρακα, μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, οι εμπορικές τράπεζες διοχέτευσαν παγκοσμίως 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία άνθρακα, μια προηγούμενη έκθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων που βρέθηκε νωρίτερα φέτος.

Η έκθεση «Banking on Climate Chaos» αυτής της εβδομάδας έδειξε ότι η Citi και η JPMorgan Chase παρείχαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για υπεράκτια πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2021. Συνολικά, οι μεγάλες τράπεζες διοχέτευσαν 52,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτια χρηματοδότηση πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι, σημειώνει η έκθεση.

«Με τις τράπεζες της Wall Street να ηγούνται της επιβάρυνσης, αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι άμεσα συνένοχοι στην υπονόμευση ενός κλιματικού σταθερού μέλλοντος για όλους μας και πρέπει να σταματήσουν αμέσως την υποστήριξή τους για οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση της υποδομής ορυκτών καυσίμων», Alison Kirsch, Διευθύντρια Έρευνας και Πολιτικής στο Rainforest Action Network. , είπε σχολιάζοντας το ρεπορτάζ.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου