Το όραμα των ΕΛΠΕ δεν σταματά στο φωτοβολταϊκό πάρκο των 204,3 MW, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κοζάνη. Μετά από αυτήν την εμβληματική επένδυση των 130 εκατ. ευρώ, ακολουθούν άμεσα και άλλα τρία πρότζεκτ, περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα φέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια πιο κοντά..
στην ενεργειακή μετάβαση.Από ένα pipeline έργων άνω των 2 GW για τα οποία έχει τεθεί ως στόχος να μπουν σε λειτουργία έως το 2030, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή τριών μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 675 MW.
Ειδικότερα πρόκειται για ένα νέο έργο στα Σέρβια, ισχύος 144 MW, για το οποίο σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και άλλα δύο, το ένα στη Φλώρινα (320 MW) και το άλλο στα Τρίκαλα (208 MW), τα οποία επίσης βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ. Παράλληλα, προχωρά η ωρίμανση στα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ του χαρτοφυλακίου των 2 GW, με τα ΕΛΠΕ να έχουν αναθεωρήσει τον αρχικό στόχο των 600 MW για το 2025, και να έχουν θέσει έναν νέο για 1 GW έως το 2026.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη των ΕΛΠΕ, ο όμιλος διερευνά ευκαιρίες για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) στην Κύπρο ενώ αναζητά και σύμμαχο για την ανάπτυξη θαλάσσιου πάρκου. Επίσης, επεκτείνονται και στην αποθήκευση ενέργειας, με 125 MW δίπλα στο έργο των 204,3 MW που εγκαινιάστηκε χθες στην Κοζάνη, ενώ προετοιμάζουν άλλα δύο σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα, συνολικά 125 MW.
Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου
Πάντως, είναι αξιοσημείωτη η ταχεία ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου «πράσινων» έργων από το επιτελείο του ομίλου, ξεκινώντας από 18 MW το 2020, φτάνοντας τα 38 MW το 2021 και τα 300 MW το 2022.
Οσο για το εμβληματικό φωτοβολταικό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, πρόκειται για το μεγαλύτερο στη χώρα και από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ, το οποίο ολοκληρώθηκε εντός διετίας και εν μέσω πανδημίας. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, ενώ θα καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στα εγκαίνια του έργου, «καλύπτει στο 40% της ζήτησης των νοικοκυριών της Δυτικής Μακεδονίας».
Το πάρκο κατασκευάστηκε με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules) ενώ διαθέτει τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System). Μάλιστα, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία, ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν 350 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία του θα απασχολεί 20 εργαζόμενους.
Κύριος εργολάβος του έργου ήταν η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία JUWI, ενώ την παρακολούθηση της κατασκευής είχε αναλάβει η εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ, θυγατρική του Ομίλου των ΕΛΠΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου