Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Είναι η σημερινή έλλειψη ενέργειας χειρότερη από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970;

 



Το 1973, μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ μεταξύ του Ισραήλ και ενός συνασπισμού αραβικών χωρών, οι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής κήρυξαν εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ως τιμωρία για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια..

ενεργειακή κρίση επικών διαστάσεων.  Σύμφωνα με τον Daniel Yergin, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970 , η τιμή του πετρελαίου τετραπλασιάστηκε σε διάστημα τριών μηνών μετά το εμπάργκο. Εκείνη την εποχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστευαν ότι το χαμένο μερίδιο αγοράς θα έβλαπτε οικονομικά τα κράτη παραγωγούς. Αντίθετα, αυτοί οι παραγωγοί αντιστάθμισαν αυτήν την απώλεια μεριδίου αγοράς με πολύ υψηλότερες τιμές.

Ωστόσο, οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν σοβαρό πλήγμα με τη μορφή ελλείψεων καυσίμων και επειγόντων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς η κατανάλωση πετρελαίου στη χώρα αυξανόταν ασταμάτητα για δεκαετίες χάρη στο φθηνό πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

Είναι ενδιαφέρον ότι, αν και το εμπάργκο δεν αφορούσε την Ευρώπη, η ήπειρος υπέστη ακόμη πιο σοβαρό πλήγμα λόγω του τρόπου με τον οποίο οι τιμές αυξήθηκαν μετά την κίνηση των Αράβων παραγωγών. Καθιερώθηκε η κατανομή των καυσίμων και εισήχθησαν εθνικά όρια ταχύτητας για την εξοικονόμηση καυσίμων.

Το τελευταίο μέτρο, σχετικά με τα όρια ταχύτητας, μπορεί να ακούγεται γνωστό σε όσους ακολουθούν τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για εξοικονόμηση ενέργειας: είναι ένα από τα δέκα βήματα που ο ΔΟΕ κατέταξε ως απαραίτητα για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το γεγονός ότι η σημερινή έλλειψη περιλαμβάνει όλα τα ορυκτά καύσιμα και όχι μόνο το πετρέλαιο είναι ένας από τους λόγους που αυτή η κρίση θα μπορούσε να είναι χειρότερη από εκείνη της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τον Yergin, ο οποίος έκανε τα σχόλιά του σε συνέντευξή του στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα.

«Νομίζω ότι αυτό είναι δυνητικά χειρότερο», είπε ο ειδικός στο Bloomberg. «Περιλαμβάνει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, και περιλαμβάνει δύο χώρες που τυχαίνει να είναι πυρηνικές υπερδυνάμεις».

Αφήνοντας κατά μέρος την κατανοητή ανησυχία ότι το τελευταίο μέρος της δήλωσης θα πυροδοτούσε οποιονδήποτε στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, το πρώτο είναι ενδεικτικό. Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών άνθρακα και φυσικού αερίου και περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου της. Και η ΕΕ μόλις αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα σε μια προσπάθεια να βλάψει τη ρωσική οικονομία ως τιμωρία για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Να τι συνέβη μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί, παρεμπιπτόντως. Η Ινδονησία αύξησε τις δικές της τιμές άνθρακα κατά 42%, οι Αυστραλοί ανθρακωρύχοι ανέφεραν ότι έχουν περιορισμένη ικανότητα να αντικαταστήσουν τον ρωσικό άνθρακα και οι τιμές του ασιατικού άνθρακα αυξήθηκαν εν μέσω αναφορών ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές κυνηγούσαν άνθρακα αντικατάστασης.

Αυτό που συμβαίνει στον άνθρακα είναι λίγο πολύ αυτό που θα συμβεί στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Όπως σημείωσε ο Yergin στη συνέντευξή του στο Bloomberg, η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είναι ήδη αρκετά σφιχτή και δεν υπάρχει έτοιμος αντικαταστάτης για το ρωσικό αέριο εάν σταματήσει να ρέει. Αυτό συμβαίνει παρά τις προσπάθειες από την πλευρά των παραγωγών LNG των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις εξαγωγές.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας, ο David Blackmon, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αυτήν την εβδομάδα στο podcast Energy Transition , λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν τα φυσικά μέσα να εκπληρώσουν την υπόσχεση που έδωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στην ΕΕ για την παροχή επιπλέον 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου στην τη μορφή του LNG. Ο Blackmon σημείωσε τον χρόνο που χρειάζεται για την ενίσχυση της παραγωγής φυσικού αερίου και την επέκταση της ικανότητας υγροποίησης, καθώς και τον περιορισμένο στόλο δεξαμενόπλοιων LNG και τις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις εξαγωγής LNG σε άλλους αγοραστές.

Σε αυτό το περιβάλλον στενής προσφοράς και ζήτησης ορυκτών καυσίμων που φαίνεται να υπερβαίνει σημαντικά αυτήν την προσφορά, τα πράγματα είναι ήδη κρίσιμα χωρίς κανένα εμπάργκο πετρελαίου ή φυσικού αερίου, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ μπορεί να γίνει «αναγκαίο» κάποια στιγμή. Το κόστος ζωής αυξάνεται σε ολόκληρη την ήπειρο και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να το χαλιναγωγήσουν. Εάν η ΕΕ ακολουθήσει τον δρόμο του εμπάργκο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά, όπως σχεδόν κάθε αναλυτής προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου