Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

«Υπό έλεγχο» η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco

 



Σύμφωνα με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, μια πυρκαγιά που ξέσπασε ως αποτέλεσμα της επίθεσης πυραύλων των Χούτι σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου της Saudi Aramco στη Τζέντα νωρίτερα σήμερα είναι πλέον υπό έλεγχο, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι τυχόν ζημιά σε αυτήν την εγκατάσταση..

αποθήκευσης και διανομής οικιακής χρήσης δεν θα έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Βασιλείου. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης , μια τεράστια στήλη καπνού φάνηκε πάνω από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου μετά την επίθεση, η οποία ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου μπαράζ πυραύλων. 

«Οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco που καίγονται στη Τζέντα φαίνεται να είναι το λεγόμενο «North Jeddah Bulk Point» της εταιρείας – αυτό είναι ένα κέντρο αποθήκευσης και διανομής καυσίμων για την «εγχώρια» αγορά διυλισμένων προϊόντων της Σαουδικής Αραβίας και δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές», είπε ο Javier Blas . , αρθρογράφος ενέργειας και εμπορευμάτων στο Bloomberg, δήλωσε στο Twitter. 

Σε επίσημη δήλωση, ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός για την Υεμένη ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας κατέστρεψαν επτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούτι. 

Εκπρόσωπος των Χούτι είπε ότι το σχόλιό τους για την επίθεση θα εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

Η επίθεση προφανώς έλαβε χώρα κοντά στην πίστα της Formula 1, η οποία ετοιμάζεται για έναν αγώνα την Κυριακή. 

Αυτό το χτύπημα είναι το δεύτερο τέτοιο χτύπημα που εξαπέλυσε η πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν τις τελευταίες πέντε ημέρες στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία. Οι Χούτι χρησιμοποίησαν πυραύλους και drones για να στοχεύσουν τουλάχιστον έξι τοποθεσίες της Aramco την Κυριακή, με αποτέλεσμα το Ριάντ να δηλώσει ότι δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και υποδηλώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ δεν έχει καμία πρόθεση να αυξήσει την παραγωγή πέρα ​​από ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί από το καρτέλ. 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Σαουδάραβες προειδοποίησαν για μια «κλιμάκωση» με στόχο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ανέφερε το Bloomberg . Τη Δευτέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco Amin Nasser σημείωσε: «Αυτό το είδος της κλιμάκωσης σε μια εποχή που η αγορά είναι πραγματικά σφιχτή είναι μια πραγματική ανησυχία για τον κόσμο». 

Οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco δέχθηκαν επίσης μεγάλη επίθεση από τους Χούτι Τον Σεπτέμβριο του 2019, οι στόχοι εκείνη την εποχή ήταν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Abqaiq και Khurais, με δυναμικότητα άνω των 7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου