Αντιμέτωπη με αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη κρίση εφοδιασμού εδώ και δεκαετίες, η παγκόσμια αγορά ενέργειας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανέφερε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας, καθώς οι τιμές διαφόρων commodities εκτοξεύονται σε νέα υψηλά επίπεδα. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς..
για να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στις αγορές ενέργειας ανά τον κόσμο, επισημαίνει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (16/3).Οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης διακοπής του ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αποστέλλοντας 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα αργού και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου σε πελάτες διεθνώς. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μέχρι σήμερα αποκλείουν το εμπόριο ενέργειας σε μεγάλο βαθμό, αλλά πετρελαϊκοί κολοσσοί, εμπορικοί οίκοι, ναυτιλιακές εταιρείες και τράπεζες έχουν αποσυρθεί από τις συναλλαγές με τη χώρα. Προς το παρόν, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι υπάρχει μία πιθανότητα διακοπής της ρωσικής προμήθειας πετρελαίου κατά 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά οι απώλειες θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν κλιμακωθούν οι κυρώσεις ή η δημόσια καταδίκη.
Το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει κανονικά προς το παρόν λόγω των προθεσμιακών συμβολαίων που υπήρχαν πριν η Μόσχα στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, αλλά δεν υφίστανται πλέον νέες εμπορικές συμφωνίες. Ορισμένοι εισαγωγείς πετρελαίου της Ασίας έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον για τα πολύ φθηνότερα βαρέλια, αλλά στην πλειοψηφία τους εμμένουν σε παραδοσιακούς προμηθευτές της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής για το μεγαλύτερο μέρος των αγορών τους, προσθέτει ο ΙΕΑ.
Επίσης, τα διυλιστήρια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, προσπαθούν να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες, ενώ κινδυνεύουν να μειώσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς η όλη κατάσταση μειώνει την ζήτηση από πλευράς καταναλωτών. Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια αύξησης της πετρελαϊκής προσφοράς από τη Μέση Ανατολή ή σημαντικής ανακατανομής των εμπορικών ροών. Η συμμαχία OPEC+ συμφώνησε στις 2 Μαρτίου του 2022 να διατηρήσει μια μέτρια αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα για τον Απρίλιο, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – οι μόνοι παραγωγοί με σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα – δεν δείχνουν, μέχρι στιγμής, καμία διάθεση να αξιοποιήσουν τα αποθέματά τους, επισημαίνει ο ΙΕΑ.
Λόγω αδυναμίας ταχύτερης αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής, τα αποθέματα θα πρέπει να εξισορροπήσουν την αγορά τους επόμενους μήνες. Αλλά ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου εξαντλούνταν γρήγορα. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2022, τα αποθέματα του ΟΟΣΑ ήταν 335 χιλιάδες βαρέλια κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας και σε χαμηλά επίπεδα οκταετίας. Τα έκτακτα αποθέματα του ΙΕΑ θα βελτιώσουν την κατάσταση και οι χώρες μέλη του ΙΕΑ είναι έτοιμες να απελευθερώσουν περισσότερο πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματά τους, εάν και εφόσον χρειαστεί, επιπλέον των 62.7 εκατ. βαρελιών αργού και πετρελαϊκών προϊόντων που έχουν ήδη δεσμευτεί.
Η άνοδος των τιμών των commodities, εάν διατηρηθεί, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη διεθνώς. Παρότι η κατάσταση παραμένει ρευστή, ο ΙΕΑ έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ και τη ζήτηση πετρελαίου στην τελευταία του Έκθεση. Πλέον, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το 2022, μία μείωση περίπου 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από την προηγούμενη πρόβλεψή του.
Από το energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου