Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Τα μικρόβια της Ανταρκτικής που τρώνε καύσιμα μπορεί να βοηθήσουν στον καθαρισμό των πλαστικών

 


Μια ομάδα Αργεντινών επιστημόνων χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς εγγενείς στην Ανταρκτική για να καθαρίσει τη ρύπανση από καύσιμα και ενδεχομένως πλαστικά στις παρθένες εκτάσεις της λευκής ηπείρου.

Τα μικροσκοπικά μικρόβια τρυπούν..

τα απόβλητα, δημιουργώντας ένα φυσικό σύστημα καθαρισμού για τη ρύπανση που προκαλείται από το ντίζελ που χρησιμοποιείται ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας για ερευνητικές βάσεις στην παγωμένη Ανταρκτική.

Η ήπειρος προστατεύεται από ένα Πρωτόκολλο της Μαδρίτης του 1961 που ορίζει ότι πρέπει να διατηρείται σε παρθένα κατάσταση.

Η έρευνα για το πώς τα μικρόβια θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τα πλαστικά απόβλητα θα μπορούσε να έχει δυνατότητες για ευρύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Αυτή η εργασία χρησιμοποιεί το δυναμικό των γηγενών μικροοργανισμών – βακτηρίων και μυκήτων που κατοικούν στο έδαφος της Ανταρκτικής, ακόμη και όταν είναι μολυσμένο – και κάνει αυτούς τους μικροοργανισμούς να τρώνε τους υδρογονάνθρακες», είπε ο Δρ Lucas Ruberto, βιοχημικός.

«Αυτό που για εμάς είναι ρύπος, γι' αυτούς μπορεί να είναι το φαγητό».

Ο Ρουμπέρτο ​​ταξίδεψε τον Δεκέμβριο μαζί με άλλους ερευνητές στο Καρλίνι, μια από τις έξι μόνιμες βάσεις της Αργεντινής στην Ανταρκτική, περνώντας από καραντίνα για να αποφευχθεί η μεταφορά του COVID-19 στην ήπειρο, όπου υπήρξαν μεμονωμένες εστίες ιού.

Η ομάδα πραγματοποίησε εργασίες βιοαποκατάστασης, οι οποίες περιλαμβάνουν τον καθαρισμό του εδάφους που επηρεάζεται από το ντίζελ, χρησιμοποιώντας γηγενείς μικροοργανισμούς και φυτά, μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αυστραλιανό καλοκαίρι και αφαιρεί περίπου το 60-80% των ρύπων.

Ο Ruberto είπε ότι η ομάδα βοήθησε τα μικρόβια με άζωτο, υγρασία και αερισμό για να βελτιστοποιήσουν τις συνθήκες τους.

«Βασικά με αυτό κάνουμε τους μικροοργανισμούς να μειώσουν βιολογικά, με πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το επίπεδο των ρύπων», είπε στο Reuters από το Zoom.

Η ομάδα άρχισε τώρα να ερευνά πώς τα μικρόβια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των πλαστικών απορριμμάτων αλλού. Τόσο τα καύσιμα όσο και τα πλαστικά είναι πολυμερή, μόρια που αποτελούνται από μακριές αλυσίδες κυρίως άνθρακα και υδρογόνου.

«Φέτος ενσωματώσαμε ως ένα από τα έργα της ομάδας την αναζήτηση γηγενών μικροοργανισμών που είναι ικανοί να υποβαθμίσουν το πλαστικό», δήλωσε η Nathalie Bernard, βιοχημικός και ειδική στη βιοαποικοδόμηση πλαστικών.

Οι ερευνητές συλλέγουν δείγματα πλαστικού από τις θάλασσες της Ανταρκτικής και μελετούν αν οι μικροοργανισμοί τρώνε τα πλαστικά ή απλώς τα χρησιμοποιούν ως σχεδίες.

"Εάν διαπιστώσουμε ότι είναι πράγματι αποικοδομητικό πλαστικό, το επόμενο βήμα θα ήταν να καταλάβουμε πώς το κάνει αυτό, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να βρούμε έναν τρόπο να συνθέσουμε μια βιοτεχνολογική διαδικασία για την αποδόμηση πολυμερών σε χαμηλή θερμοκρασία", δήλωσε ο Bernard. προστέθηκε.

Ο Ρουμπέρτο ​​είπε ότι το να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στο περιβάλλον που προκαλεί δέος της Ανταρκτικής βοήθησε να παρακινηθεί η έρευνα.

«Το να είσαι σε θέση να ερευνήσεις στην Ανταρκτική είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», είπε. «Είναι ένα μοναδικό, προστατευμένο μέρος, με πολύ ιδιαίτερα οικοσυστήματα».


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου