Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

SOCAR: Οι προμήθειες πετρελαίου από το Καζακστάν συνεχίζονται μέσω Μπακού-Τιφλίδας-Τσεϊχάν (BTC)




Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της SOCAR (Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν), Ιμπραήμ Αχμάντοφ, δήλωσε ότι οι προμήθειες πετρελαίου από το Καζακστάν συνεχίζονται αυτή τη στιγμή μέσω Μπακού-Τιφλίδας-Τσεϊχάν (BTC). «Κατά μέσο όρο, περίπου 100.000 τόνοι πετρελαίου..

μεταφέρονται από το Καζακστάν μέσω BTC ετησίως», ανέφερε.

Ο αγωγός BTC είναι ο αγωγός πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν από την Κασπία Θάλασσα στο λιμάνι του Τζεϊχάν στην Τουρκία και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Μεσογείου.

Τον Δεκέμβριο του 2021, o BTC πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο μεταφέροντας 500 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου συνολικά από τον τερματικό σταθμό Sangachal κοντά στο Μπακού μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας στο Τζεϊχάν. Το ορόσημο επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, όταν ο 500 εκατομμυριοστός τόνος αργού πετρελαίου της Κασπίας μεταφέρθηκε μέσω του αγωγού, φορτώθηκε στο 4.922ο δεξαμενόπλοιο με το όνομα Nordorse και αναχώρησε για την ιταλική Τεργέστη.

Στις 13 Ιουλίου 2006 πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία η επίσημη τελετή έναρξης του πετρελαιαγωγού BTC. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι 1.768 km, εκ των οποίων τα 443 km περνούν από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. 249 χλμ. προς τη Γεωργία. 1076 χλμ προς Τουρκία. Η προβλεπόμενη δυναμικότητα είναι 50 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου ετησίως ή 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Το ελαφρύ πετρέλαιο που παράγεται στο κοίτασμα Azeri-Chirag-Gunashli μεταφέρεται μέσω BTC.


Από το viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου