Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Οι ΗΠΑ Παίρνουν την Πρωτιά Από το Κατάρ στις Παγκόσμιες Εξαγωγές LNG

 



Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο τον Δεκέμβριο, καθώς αυξήθηκαν οι παραδόσεις υπερψυκτού καυσίμου στην Ευρώπη, όπου η ζήτηση σημειώνει εκρηκτική άνοδο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, οι ΗΠΑ εκθρόνισαν το Κατάρ ως τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG στον κόσμο μετά...

από ένα σημαντικό άλμα στην παραγωγή LNG από τη μονάδα Sabine Pass της Cheniere Energy, χάρη στην έναρξη μιας νέας μονάδας υγροποίησης

Ένας ολόκληρος στόλος αμερικανικών τάνκερ μεταφοράς LNG απέπλευσε για την Ευρώπη τον περασμένο μήνα, καθώς οι διαφορές τιμών με την Ασία έγιναν πιο ευνοϊκές για την Γηραιά Ήπειρο, παρακινώντας τους εξαγωγείς των ΗΠΑ να στείλουν φορτία εκεί. Οι ΗΠΑ φαίνεται να διατηρούν την πρώτη θέση στις εξαγωγές LNG και φέτος, αλλά μεσοπρόθεσμα, το Κατάρ μπορεί να τις ξεπεράσει καθώς ενισχύει την παραγωγική ικανότητα παραγωγής LNG από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε πάνω από 100 εκατομμύρια τόνους. 

«Το Κατάρ και οι ΗΠΑ θα συναγωνιστούν για την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή LNG την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο Muqsit Ashraf, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος διεθνών ενεργειακών πρακτικών στην Accenture. Χάρη σε έναν αυξανόμενο αριθμό έργων εξαγωγής LNG των ΗΠΑ που τίθενται σε λειτουργία, μέχρι το τέλος του 2022, η ονομαστική χωρητικότητα των ΗΠΑ θα αυξηθεί στα 11,4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d) και η μέγιστη χωρητικότητα σε 13,9 Bcf/d σε 7 εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG και 44 μονάδες υγροποίησης, δήλωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ΕΙΑ) τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. 

Σύμφωνα με το Oilprice.com, χάρη στις μονάδες υγροποίησης στο Sabine Pass, το Cove Point, το Corpus Christi, το Cameron, το Elba Island, το Freeport και το Calcasieu Pass, η εξαγωγική ικανότητα της Αμερικής θα ξεπεράσει το 2022 αυτή των δύο σημερινών μεγαλύτερων παγκόσμιων εξαγωγέων LNG, της Αυστραλίας (11,4 Bcf/ημέρα) και του Κατάρ (10,3 Bcf/d).

Η τρέχουσα αύξηση των εξαγωγών LNG προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο Κογκρέσο, με τη γερουσιαστή Elizabeth Warren να κατηγορεί τη βιομηχανία ότι διατηρεί την παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αυξάνει υπέρμετρα τις εξαγωγές πεζοπορίας «παίζοντας παιχνίδια με το σύστημα». «Αυτή η απληστία των εταιρειών είναι ασυγχώρητη και αναδεικνύει τα αποτελέσματα ενός στημένου συστήματος που πλουτίζει στελέχη και επενδυτές ενεργειακών εταιρειών και αφήνει τις αμερικανικές οικογένειες να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», έγραψε η γερουσιαστής Warren σε μια επιστολή που απηύθυνε σε μια σειρά από εταιρείες ενέργειας πέρυσι.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου