Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Energean: Νέες έρευνες στην Αίγυπτο με στόχο 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου



 H πρώτη ανακοίνωση του Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου για το 2022 ήταν η ανάθεση παραχωρήσεων για έρευνα τόσο στην θάλασσα όσο και στη στεριά, στο πλαίσιο ενός γύρου που διεξήχθη 100% ηλεκτρονικά. Οι περιοχές που παραχωρήθηκαν..

βρίσκονται στον Κόλπο του Σουέζ, στη Μεσόγειο και στη Δυτική Έρημο.

Ανάμεσα στους supermajors BP και ENI και εταιρείες όπως η Apex και η United Energy, βρίσκουμε και την "δική" μας Energean, η οποία έχει ήδη σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας, αλλά το νέο block που της ανατέθηκε βρίσκεται στη στεριά, στη Δυτική Έρημο. Πρόκειται για την περιοχή που δίνει το 34% της συνολικής παραγωγής υδρογονανθράκων της Αιγύπτου, η οποία είναι της τάξης των 1,8 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως. 

Πρόκειται για το East Bir El-Nus (block 8), το οποίο βρίσκεται περίπου 340 χιλιόμετρα από το Κάιρο και 110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεσογείου, ενώ καλύπτει κάτι παραπάνω από 1600 τετρ. χιλιόμετρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερευνητικό πρόγραμμα της Energean προβλέπει νέες σεισμικές έρευνες 3D και 2D καθώς και τη διενέργεια 2-3 ερευνητικών γεωτρήσεων. Κατά την ίδια πληροφόρηση, ο στόχος είναι πετρελαϊκός και προσδιορίζεται σε περίπου 100 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με το όσα μετέδωσε το Reuters, συνολικά στις νέες παραχωρήσεις που υπέγραψε η Αίγυπτος, αναμένεται να επενδυθούν περί τα 250 εκατ. δολάρια και να πραγματοποιηθούν πάνω από 30 ερευνητικές γεωτρήσεις. 

Σημειώνεται ότι στο 9μηνο του 2021, η παραγωγή της Energean από τα κοιτάσματα του Abu Qir στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας ήταν της τάξης των 4,3 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και των 4.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα (συνολικά 30.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) την ημέρα. Η εταιρεία αυτήν την περίοδο προχωρεί και την ανάπτυξη των γειτονικών με το Abu Qir κοιτασμάτων North Idku και North El Amriya. Η παραγωγή από αυτά αναμένεται να ξεκινήσει στο 2ο εξάμηνο του 2022 και εκτιμάται ότι θα δίνει περί τα 2,2 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και περί τις 2.000 βαρέλια πετρελαίου (συνολικά 15.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) την ημέρα.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου