Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Η επιπλέον εξόρυξη φυσικού αερίου εξοργίζει την ολλανδική περιοχή που επλήγη από σεισμούς

 


 

ΑΡΧΕΙΟ - Μια ρωγμή εμφανίζεται στον τοίχο ενός αγροκτήματος μετά από μια σειρά μικρών δονήσεων που προκλήθηκαν από δεκαετίες εξόρυξης φυσικού αερίου, στο Hunzinge, στην επαρχία Groningen, βόρεια Ολλανδία, Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018. 

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει πυροδοτήσει οργή ανακοινώνοντας ότι ίσως χρειαστεί να..

διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που αντλεί φέτος από μια βόρεια επαρχία που γνώρισε μια σειρά από μικρούς σεισμούς τα τελευταία χρόνια.

«Συνειδητοποιώ ότι είναι πραγματικά μια απογοήτευση για τους ανθρώπους στην περιοχή του σεισμού που αποδείχθηκε όντως απαραίτητο να εξορυχθεί περισσότερο φυσικό αέριο», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά την εξόρυξη φυσικού αερίου στην επαρχία Γκρόνινγκεν επειδή η δραστηριότητα έχει κατηγορηθεί για τους σεισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια στην περιοχή.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Πέμπτη το απόγευμα ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που θα αντληθεί φέτος μπορεί να διπλασιαστεί λόγω μακροπρόθεσμων συμβάσεων με τη γειτονική Γερμανία και καθυστερήσεων στην κατασκευή μιας εγκατάστασης που θα καθιστούσε το εισαγόμενο αέριο κατάλληλο για χρήση στην Ολλανδία.

Μια ομάδα λόμπι για τους κατοίκους που υπέστησαν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στα σπίτια τους όλα αυτά τα χρόνια επέκρινε την ανακοίνωση.

«Το Κίνημα Γης του Γκρόνινγκεν θεωρεί ακατανόητο το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιλέγει να ανοίξει περαιτέρω τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση. «Μια κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την ασφάλεια των πολιτών της τόσο επιπόλαια».

Η ομάδα είπε ότι ένα σχέδιο για την ενίσχυση ή την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων κατοικιών προχώρησε αργά και η προγραμματισμένη αύξηση της εξόρυξης «σημαίνει ότι η επισφαλής κατάσταση στο Groningen θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο».

Η κυβέρνηση μείωσε την ποσότητα φυσικού αερίου που αντλείται από το Γκρόνινγκεν τα τελευταία χρόνια και λέει ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να εξάγει άλλο από τα μέσα του 2022, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σκληρές χειμερινές καιρικές συνθήκες. Ένας μικρός αριθμός αντλιοστασίων που θα μπορούσαν να ξανανοίξουν γρήγορα εάν χρειαστεί θα παραμείνουν σε κατάσταση αναμονής.

Η κυβέρνηση περίμενε να αντλήσει 3,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε τώρα να αυξηθεί στα 7,6 δισεκατομμύρια, ανέφερε το υπουργείο. Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει οριστική απόφαση μέχρι τον Απρίλιο.

Η αυξημένη ζήτηση προκαλείται εν μέρει από τις συμβάσεις προμήθειας με τη Γερμανία, όπου τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη μείωση της χρήσης ολλανδικού φυσικού αερίου δεν έχουν μειώσει την κατανάλωση όσο αναμενόταν, δήλωσε το ολλανδικό υπουργείο.

Το υπουργείο είπε ότι ο Μπλοκ αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τον γερμανό ομόλογό του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι δεν χρειάζεται επιπλέον χωρητικότητα


Από το abcnews.go.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου