Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Η Shell Εγκαταλείπει το Πετρελαϊκό Έργο Cambo στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου

 


Η Royal Dutch Shell αποσύρθηκε από ένα επίμαχο έργο πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα της Βρετανίας που είχε γίνει πεδίο μάχης για περιβαλλοντικές ομάδες που επιθυμούν να σταματήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να αναπτύξει νέα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία πετρελαιοειδών, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε..

τα σχέδιά της να μεταφέρει την έδρα της από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι είχε ολοκληρώσει μια «λεπτομερή αξιολόγηση» του έργου, το οποίο ηγείται από την Siccar Point Energy που υποστηρίζεται από ιδιωτικά κεφάλαια, πριν αποφασίσει να Τραβήξτε προς τα έξω.

«Μετά από ολοκληρωμένη εξέταση της προτεινόμενης ανάπτυξης Cambo, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική υπόθεση για επενδύσεις σε αυτό το έργο δεν είναι αρκετά ισχυρή αυτή τη στιγμή, καθώς και ότι υπάρχει πιθανότητα καθυστερήσεων», ανέφερε η Shell σε δήλωση την Πέμπτη.

Η Shell και η Siccar Point υπέβαλαν αίτηση τον Ιούνιο για ρυθμιστική έγκριση για να προχωρήσουν το σχέδιο, αλλά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η οποία φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 τον Νοέμβριο, αντιμετώπισε πίεση από ακτιβιστές να μην προχωρήσει το έργο.

Η Siccar Point, η οποία κατέχει το 70% του έργου, δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη» με την «αλλαγή θέσης» της Shell αλλά ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη του πεδίου βορειοδυτικά των Νήσων Σέτλαντ.

«Παραμένουμε βέβαιοι για τις ιδιότητες του έργου», δήλωσε ο Jonathan Roger, διευθύνων σύμβουλος, προσθέτοντας ότι η Siccar Point βρίσκεται σε συζητήσεις με εργολάβους και άλλους ενδιαφερόμενους για «επισκόπηση των επιλογών».

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ισχυρίστηκαν αμέσως την απόφαση της Shell ως νίκη.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει περίπτωση για νέο πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε η Tessa Khan, διευθύντρια της ομάδας υπεράσπισης Uplift, η οποία έχει συντονίσει μια εκστρατεία Stop Cambo.

Παρά την προηγούμενη υποστήριξη για την επένδυση από την κυβέρνηση Johnson, η συμμετοχή στο Cambo γινόταν όλο και πιο άβολη για τη Shell, η οποία κατέχει το 30 τοις εκατό του έργου.

Σε ένα συνέδριο TED στο Εδιμβούργο τον Οκτώβριο πριν από το COP26, η Lauren MacDonald, ένα νεαρό Σκωτσέζο μέλος της καμπάνιας Stop Cambo, αμφισβήτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνάδελφο της Shell, Ben van Beurden, σχετικά με την ανάπτυξη του έργου από τη Shell. «Καθώς η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο θανατηφόρα, θα ευθύνεσαι», είπε στον van Beurden πριν βγει από τη σκηνή.

Οι υπερασπιστές του Cambo και άλλων εξελίξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από εισαγωγές που μπορεί να έχουν υψηλότερη ένταση άνθρακα. Η Cambo θα παρέδιδε έως και 170 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε 25 χρόνια και άλλα 53,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, σύμφωνα με τη Siccar Point.

Η Shell, η οποία εκμεταλλεύεται πολλά άλλα κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στην εκτέλεση έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα βρετανικά ύδατα.

«Πιστεύουμε ότι η Βόρεια Θάλασσα -και η Shell σε αυτήν- έχουν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση στο μέλλον της Βρετανίας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», ανέφερε.

Η Oil and Gas UK, μια εμπορική ένωση για την υπεράκτια βιομηχανία, περιέγραψε την αποχώρηση της Shell από την Cambo ως «εμπορική απόφαση μεταξύ εταίρων».

«Αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να χρειάζεται νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού, να αποφύγουμε την αύξηση της εξάρτησης από τις εισαγωγές και να υποστηρίξουμε θέσεις εργασίας», ανέφερε.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου