Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

ΟΠΕΚ+: Διατηρεί την απόφασή του στα 400.000 επιπλέον βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο

 




Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου σε συμφωνία για την τήρηση της υφιστάμενης πολιτικής για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, παρά τους..

φόβους ότι η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων αργού από τις ΗΠΑ και η μετάλλαξη Omicron μπορούν να οδηγήσουν σε νέα πτώση των τιμών.

Ωστόσο, ο οργανισμός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι "η σύσκεψη συνεχίζεται", πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με το CNBC, ότι ενδέχεται να "γίνουν άμεσες προσαρμογές" εάν μεταβληθούν οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Πτώση και ανάκαμψη

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλότερες κατά τις πρωινές συναλλαγές, εξαλείφοντας τα κέρδη νωρίτερα στη συνεδρίαση, ωστόσο στην πορεία άρχισαν να ανακάμπτουν γνωρίζοντας άνοδο.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate κερδίζει 1,04%% στα 66,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου προσθέτει 0,76% στα 69,40δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να αντιστέκεται στο αίτημα των ΗΠΑ για μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου, φοβούμενος ότι η υπερπροσφορά θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον OPEC να αυξήσει την παραγωγή, καθώς οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ έχουν "εκτιναχθεί" στα ύψη και τα ποσοστά στήριξης του προέδρου Joe Biden μειώνονται.


Η αβεβαιότητα και οι αποφάσεις του οργανισμού

Πριν από τη σύσκεψη του ΟΠΕΚ, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η αβεβαιότητα της αγοράς είχε ωθήσει τον οργανισμό να εξετάσει επιλογές όπως η παύση της προγραμματισμένης αύξησης του Ιανουαρίου ή μείωση της αύξησης.

Οποιαδήποτε απόφαση για αύξηση της παραγωγής κατά λιγότερο από 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο ή ακόμη και παύση θα έφερνε τον ΟΠΕΚ σε πλήρη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν σε έκθεση που απέκτησε το Reuters την Τετάρτη ότι ο αντίκτυπος από την Omicro δεν είναι ακόμη σαφής, παρόλο που πολλές χώρες έχουν επιβάλει μέτρα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων αν οι τιμές υποχωρήσουν σημαντικά, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ David Turk.


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου