Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

"Κλιματικό" "ανατολίτικο παζάρι" ενόψει COP26 και πώς οι "συνήθεις "ύποπτοι" στηρίζουν την Τουρκική λίρα.

 


Στις 2/9/2020, πριν από 14 μήνες, είχαμε δει πως η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας με το ευρώ ήταν στο 8,7776. Σήμερα, αισίως και όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, η ισοτιμία έχει φθάσει στα 11,212 και μέσα σε 14 μήνες η λίρα έχασε 27,7%. Η μορφή του διαγράμματος δείχνει επιταχυνόμενη τη διολίσθηση, κι αν δεν αλλάξει κάτι, μέσα στο 2022 θα δούμε να..

χρειάζονται 15 λίρες Τουρκίας για ν' αγοράσουν ένα ευρώ. Η συνεχιζόμενη διολίσθηση κάνει πιο φθηνά τα Τουρκικά προϊόντα, με αποτέλεσμα η Ελληνική αγορά να έχει γεμίσει Τουρκικά, αλλά και το τουριστικό μας προϊόν να γίνεται ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστικό με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Κανένα νόμισμα ωστόσο δεν μπορεί να υποτιμάται διαρκώς κι ο Ερντογάν επεστράτευσε όλη τη γνωστή πονηριά της Τουρκικής διπλωματίας, προκειμένου να βρει φρέσκο χρήμα. Ενόψει της COP26 στη Γλασκώβη (Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα), στις 6/10/2021 δημοσιεύτηκε στην Τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος για την "επικύρωση" της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Η "επικύρωση" είναι σε εισαγωγικά επειδή ο Ερντογάν φρόντισε να βάλει έναν αστερίσκο: μια μέρα αργότερα υπέγραψε διάταγμα πως η επικύρωση ισχύει "as a developing country and in the scope of nationally determined contribution statements - ως αναπτυσσόμενη χώρα και στο πλαίσιο των εθνικών δηλώσεων συνεισφοράς".

Παρόλο που η Τουρκία περιλαμβάνεται στις αναπτυγμένες χώρες και είναι μέλος του G20, ο Ερντογάν μ' ένα διάταγμα τη χαρακτήρισε "αναπτυσσόμενη", προκειμένου να έχει πρόσβαση στο Κλιματικό Ταμείο του ΟΗΕ (Green Climate Fund), ένα Ταμείο που προφανώς δεν προορίζεται για τους G20, αλλά για 154 φτωχές και μικρές νησιωτικές χώρες! Για χρόνια η Τουρκία δεν επεκύρωνε τη Συμφωνία του Παρισιού, διεκδικώντας καθεστώς αναπτυσσόμενης χώρας. Ωστόσο, πριν την COP26 ο Τουρκικός εκβιασμός για ακόμα μια φορά πέρασε και το καλοκαίρι οι Υπουργοί Περιβάλλοντος Γαλλίας και Γερμανίας είχαν φροντίσει να προετοιμάσουν το έδαφος. Μόλις η Τουρκία "επεκύρωσε" τη Συμφωνία του Παρισιού, τις αμέσως επόμενες ημέρες έγινε γνωστό πως η υπογραφή θα συνοδεύεται από δάνεια.

Μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 27/10/2021, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (memorandum of understanding), με βάση το οποίο θα λάβει δάνεια 3,157 δισ. δολάρια ΗΠΑ για "καθαρή ενέργεια", προκειμένου να υποβοηθηθεί να πιάσει τους "κλιματικούς" της στόχους. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν απέσυρε το αίτημα της Τουρκίας να καταχωρηθεί στην COP26 ως αναπτυσσόμενη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 2 δισ. δολάρια θα δώσει η Παγκόσμια Τράπεζα/World Bank, 1 δισ. θα δώσει η Γαλλία και 200 εκατ. η Γερμανία. 66,5 εκατ. θα δοθούν ως επιχορηγήσεις. Οι "συνήθεις ύποπτοι", αυτοί που έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία, για ακόμα μια φορά σπεύδουν σε διάσωση της οικονομίας της, η οποία κατά περιόδους διασώζεται και με χρήματα της ΕΕ, για να κρατήσει στο έδαφός της Ασιάτες μετανάστες. Μένει να δούμε πόσο μακριά θα πάει η διάσωση, καθώς το διάγραμμα εξέλιξης της ισοτιμίας είναι αδιάψευστος μάρτυρας της υγείας της Τουρκικής οικονομίας.


Από το greeklignite.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου