Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Η Τζ. Γκράνχολμ καλεί τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

 



Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ κάλεσε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αυξήσουν αμέσως τις προμήθειες αργού για να μετριάσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Την Πέμπτη, o ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να συνεχίσουν..

το τρέχον σχέδιο παραγωγής τους, αποφασίζοντας να μην «χαλαρώσουν τις στρόφιγγες» παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν πρόσφατα στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2014 και οι χώρες που εισάγουν αργό αισθάνονται την πίεση στις τιμές. Οι τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί και έχουν προστεθεί αυξανόμενοι ρυθμοί πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, με τους καταναλωτές να πληρώνουν ήδη περισσότερα λόγω των σημείων συμφόρησης στην προσφορά στην οικονομία.

Ερωτηθείσα από το CNBC σχετικά με τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, μετά την απόφαση για την παραγωγή, ο Γκράνχολμ είπε: «Σε ορισμένα μέρη, έχουμε ισχυρές σχέσεις και σε ορισμένα μέρη θα θέλαμε οι σύμμαχοί μας να κινηθούν λίγο γρηγορότερα.».

«Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά αυτή τη στιγμή, ώστε οι άνθρωποι να μην πληγούν περισσότερο κατά τους χειμερινούς μήνες», είπε στο CNBC την Παρασκευή από τη Γλασκώβη.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την απροθυμία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, γνωστών ως ΟΠΕΚ+, να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

«Η ιδέα ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί δεν πρόκειται να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν βενζίνη για να πάνε από και προς τη δουλειά τους, για παράδειγμα, δεν είναι σωστή», δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή στη συνάντηση των G-20 στη Ρώμη.

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να ανατρέψει το σχέδιό του τον Αύγουστο για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα. Οι υπουργοί που συμμετείχαν στη συνάντηση την Πέμπτη δήλωσαν ότι ο όμιλος διατηρεί την ισορροπία της αγοράς και παραμένει επιφυλακτικός για πιθανές αλλαγές στη ζήτηση.

Αρκετοί από τους υπουργούς επεσήμαναν επίσης τις εκτοξευόμενες τιμές άλλων εμπορευμάτων, όπως το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, για να υποστηρίξουν ότι οι αγορές πετρελαίου είναι τυχερές που έχουν τον ΟΠΕΚ+ που ρυθμίζει την προσφορά.

Το Brent διαπραγματευόταν στα 80,80 δολάρια το βαρέλι tην Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση 27 σεντς από την προηγούμενη ημέρα.


Από το indicator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου