Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

«Business As Usual» για τις Μεγάλες Εταιρείες Ορυκτών Καυσίμων η «Επόμενη Μέρα» του COP26

 




«Business as usual» για τις μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι το μήνυμα της συμφωνίας για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που επετεύχθη το βράδυ του Σαββάτου στο πλαίσιο της Συνόδου του COP26 για το Κλίμα στη Γλασκώβη. Η συμφωνία, που..

καθυστέρησε κατά πάνω από 25 ώρες το κλείσιμο της Συνόδου, προβλέπει, τελικά, τη «σταδιακή μείωση» αντί για τη «σταδιακή κατάργηση» της χρήσης άνθρακα, όπως ήταν η αρχική επιδίωξη

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα μέλη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη για πρώτη φορά θέτει στο στόχαστρο τα ορυκτά καύσιμα ως τον βασικό μοχλό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αν και οι χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα εξέφρασαν αντιρρήσεις την τελευταία στιγμή σχετικά με την αλλαγή της διατύπωσης σε «σταδιακή κατάργηση» του άνθρακα.

Ωστόσο, όπως τονίζει το Reuters, η αλλαγή δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη. Ήδη σήμερα Δευτέρα, δύο μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο γενικός διευθυντής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού του Άμπου Ντάμπι, Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC), Sultan al-Jaber, δήλωσε σε συνέδριο ότι ο κόσμος δεν μπορεί να «απλώς αποσυνδεθεί» από τους υδρογονάνθρακες. «Εάν θέλουμε να μεταβούμε με επιτυχία στο ενεργειακό σύστημα του αύριο, δεν μπορούμε απλώς να αποσυνδεθούμε από το ενεργειακό σύστημα του σήμερα. Δεν μπορούμε απλώς να γυρίσουμε έναν διακόπτη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα χρειαστεί να επενδύσει πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση, πρόσθεσε.

Εξάλλου, η Κίνα, ο κορυφαίος παραγωγός και καταναλωτής βρώμικου ορυκτού καυσίμου στον κόσμο, σημείωσε σήμερα, Δευτέρα, την υψηλότερη μηνιαία παραγωγή άνθρακα για τον Οκτώβριο από τον Μάρτιο του 2015, καθώς τα ορυχεία της αύξησαν την παραγωγή ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν την προσφορά για χειμερινή θέρμανση και να αντιμετωπίσουν την κρίση στον ηλεκτρισμό.

Τα αποθέματα άνθρακα στην Κίνα υποχώρησαν μετά τη συμφωνία της Γλασκώβης για το Κλίμα, αλλά οι πιέσεις στον τομέα της προσφοράς συγκράτησε τις τιμές.

«Καμία σύνοδος δεν θα επιβάλει πραγματικούς περιορισμούς στα ορυκτά καύσιμα, οι χώρες που παράγουν ορυκτά καύσιμα μπλοκάρουν πάντα τέτοιες ιδέες», δήλωσε ο Tomas Kåberger, συνεργάτης καθηγητής στο Chalmers University of Technology, της Σουηδίας. «Αλλά και πάλι, το COP26 έκανε τις προοδευτικές χώρες πιο ενωμένες στην ανάπτυξη βιομηχανιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να υπερνικήσουν τα ορυκτά καύσιμα. Αυτή η πρόοδος συνεχίζεται με αυξανόμενη βιομηχανική δέσμευση», είπε.


Νέες Συμφωνίες στον Τομέα του LNG

Αλλά και μια σειρά από άλλες εξελίξεις σήμερα, Δευτέρα, υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη σημασία των ορυκτών καυσίμων: η ιαπωνική Jera, ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, δήλωσε ότι θα καταβάλει 2,5 δις δολάρια για να αγοράσει μερίδιο στη Freeport LNG για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες προμήθειες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ηλεκτρικής της παραγωγής

Ωστόσο, το φυσικό αέριο είναι καθαρότερο ορυκτό καύσιμο από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο και θεωρείται από πολλές χώρες ότι αποτελεί βασικό μέρος του ενεργειακού τους μείγματος για την «πράσινη» μετάβαση.

Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αυστραλίας, Woodside Petroleum, πούλησε τη Δευτέρα το μερίδιό που κατείχε στην επέκτασή της μονάδας υγροποιημένου φ. αερίου Pluto σε εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές για τον άνθρακα μετά τη διάσκεψη της Γλασκώβης, ο Li Shuo, ανώτερος σύμβουλος για το κλίμα της Greenpeace με έδρα το Πεκίνο, είπε: «Αν είχα αποθέματα άνθρακα πριν από το COP26, θα τα είχα πουλήσει». «Το να κόψεις το κάρβουνο είναι σαν να κόβεις το τσιγάρο. Δεν θα είναι ανώδυνο, αλλά πρέπει να το κάνεις, όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό του», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι αναπτυσσόμενες χώρες διατείνονται ότι τα πλούσια κράτη, των οποίων οι ιστορικές εκπομπές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειές τους τόσο για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα όσο και για την προσαρμογή τους σε όλο και πιο σοβαρές κλιματικές επιπτώσεις. Η χρήση ορυκτών καυσίμων σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχει ήδη κορυφωθεί. «Οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους κλιματικούς στόχους τους και να τους επιτύχουν το 2022... Οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να ηγηθούν σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Λι της Greenpeace.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου