Δεν πάει πολύς καιρός που το ιστολόγιο σας ενημέρωσε για την παραδοχή της Κλιματικής Υπηρεσίας της ΕΕ Copernikus πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε αυξημένη ηλιοφάνεια και μειωμένη νεφοκάλυψη, συνεπώς είναι πασιφανές πως ο ήλιος ζεσταίνει περισσότερο τη γη. Τώρα έχουμε δυο νέες, peer-reviewed έρευνες για το ίδιο θέμα, που δημοσιεύθηκαν και οι δυο στο..
Atmosphere: η πρώτη στις 5/10/2021 (τομ. 12, τεύχ. 10), η δεύτερη στις 29/10/2021 (τομ. 12, τεύχ. 11). Και οι δυο καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: η μειωμένη νεφοκάλυψη έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ενέργειας που καταλήγει στη Γη, με απολύτως φυσική συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας.Η 1η εργασία έχει τίτλο "Radiative Energy Flux Variation from 2001–2020" και χρησιμοποιώντας δεδομένα απ' το NASA Langley Research Centre Ceres πρόγραμμα των ΗΠΑ βρήκε πως η φθίνουσα εξερχόμενη ακτινοβολία βραχέων κυμάτων ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για μια θετική καθαρή ροή 0,8 W/m2 στην κορυφή της ατμόσφαιρας, στο χρονικό πλαίσιο 2001-2020. Η παγκόσμια ακτινοβολία βραχέων κυμάτων, από το άμεσο ηλιακό φως και τη διάχυτη ακτινοβολία του ουρανού, η οποία φθάνει στην επιφάνεια της Γης (με εύρος μήκους κύματος 300–3000 nm), παίζει πρωταρχικό ρόλο στο κλιματικό σύστημα, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό του ενεργειακού ισοζύγιου επιφανείας. Το πρόγραμμα Ceres δίνει δεδομένα που επιτρέπουν τη σύγκριση ανάμεσα σε "καθαρό ουρανό" και "νεφοσκεπείς περιοχές" και δείτε στο πιο πάνω διάγραμμα, (Fig. 9 της εργασίας), την απότομη μείωση της νέφωσης στο διάστημα 1998-2003, ενώ πριν και μετά παρατηρείται σταθερότητα.
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας εξηγήσει κάποιος κατά πόσο έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν αντίστοιχες μεταβολές στη νέφωση, καθόσον τέτοιες απότομες μεταβολές λογικά θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο έντονου προβληματισμού: πρόκειται για φυσική διεργασία ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Μήπως π.χ. κάτι που σχετίζεται με όσα είπε πρόσφατα Ρουμάνος στρατηγός, ειδικός σε θέματα γεωφυσικού πολέμου και πρώην σύμβουλος του Ρουμανικού κοινοβουλίου σε θέματα ασύμμετρων απειλών;
Η εργασία λέει πως με τη σύγκριση διαπιστώθηκε ότι οι αλλαγές στη δομή των νεφών θα πρέπει να είναι η βασική αιτία για την τάση της ακτινοβολίας βραχέων κυμάτων. Τα δεδομένα της ροής ακτινοβολίας συγκρίθηκαν με τα δεδομένα θερμότητας των ωκεανών και αναλύθηκαν στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης εκτίμησης της ενθαλπίας του κλιματικού συστήματος από το έτος 1750. Βρήκαν επίσης διαφορές στις τάσεις για το Βόρειο και Νότιο ημισφαίριο. Τα δεδομένα ακτινοβολίας υποδεικνύουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο Βορρά και υψηλότερη σταθερότητα στο Νότο, που μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη εξάπλωση των ωκεανών στο Νότιο ημισφαίριο. Η μείωση της νέφωσης γύρω στο 2000 κατά περίπου 1,5% έχει σίγουρα προωθήσει τη θετική καθαρή ροή ακτινοβολίας. Η μείωση της εξερχόμενης ακτινοβολίας βραχέων κυμάτων είναι κύρια αιτία θέρμανσης (+1,42 W/m2 από το 2001 έως το 2020), αντισταθμίζεται σχεδόν πλήρως από την ψύξη της αυξανόμενης εξερχόμενης ακτινοβολίας βραχέων κυμάτων (−1.1 W/m2) και μαζί με μειωμένη εισερχόμενη ηλιακή ενέργεια κατά −0,17 W/m2 καταλήγουν σε μια μικρή αύξηση της ανισορροπίας κατά 0,15 W/m2.
Η 2η εργασία έχει τίτλο "Long-Term Patterns and Trends of Shortwave Global Irradiance over the Euro-Mediterranean Region" και συσχέτισε δεδομένα από το ευρωπαϊκό μοντέλο ERA5-Land, το οποίο παρέχει μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης, με επιτόπιες μετρήσεις από σταθμούς επιφάνειας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ελλάδα, (μεταξύ αυτών και ο σταθμός στο λιγνιτωρυχείο Νότιου Πεδίου Ν. Κοζάνης), προκειμένου να εξεταστούν οι μεταβολές της ακτινοβολίας βραχέων κυμάτων στην περίοδο 1981-2020.
Βρήκαν πως η αύξηση ανά δεκαετία στην ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, που φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους, σχετίζεται στενά με τις μειώσεις των ανθρωπογενών εκπομπών αερολυμάτων στη δεκαετία του 1980 στην Ευρώπη και τη μείωση της νεφοκάλυψης.
Οπότε το ερώτημα είναι: πόσο ανθρωπογενής είναι η μεταβολή της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους; Πόσο έχουν βάλει κάποιοι το χεράκι τους, καθώς οι γεωμηχανικοί ψεκασμοί τους απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια; Κι αν το έχουν κάνει, από πού πήραν το δικαίωμα να το κάνουν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου