Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Έτοιμοι οι ισχυροί του κόσμου για την απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου για μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας



 Κυβερνήσεις από μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δήλωσαν την Πέμπτη ότι εξετάζουν την απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, μετά από ένα σπάνιο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για συντονισμένη κίνηση για μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και ενόψει της συνάντησης των μεγάλων χωρών παραγωγής..

πετρελαίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από ένα ευρύ φάσμα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας για πρώτη φορά, να εξετάσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης αποθεμάτων αργού, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη. Άλλοι μεγάλοι καταναλωτές, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συμμετείχαν επίσης σε συζητήσεις, ανέφεραν στο Reuters την Τετάρτη αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν τα αιτήματα.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία, η Ουάσιγκτον είναι απογοητευμένη που οι παραγωγοί στον ΟΠΕΚ +, ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και σύμμαχοι όπως η Ρωσία, έχουν αποκρούσει τις ΗΠΑ. αιτήματα για επιτάχυνση της προμήθειας πετρελαίου.

Με τις τιμές της βενζίνης και άλλα κόστη να αυξάνονται, οι Δημοκρατικές Η.Π.Α. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει επίσης πολιτική πίεση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο του επόμενου έτους. Μια δημοσκόπηση του Reuters τον Οκτώβριο έδειξε ότι το 67% των πολιτών που συμμετείχαν συμφώνησαν ότι ο πληθωρισμός είναι μια πολύ μεγάλη ανησυχία.

Μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν συζήτησαν την ανάγκη να καλυφθεί η ζήτηση καυσίμων, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.«Αυτή είναι μια συνομιλία που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουμε με αρκετούς εταίρους», πρόσθεσε.

Ο OPEC + σχεδιάζει να συναντηθεί στις 2 Δεκεμβρίου. Ο όμιλος έχει υιοθετήσει μια πιο αργή προσέγγιση για την ενίσχυση της παραγωγής, θεωρώντας την οικονομική ανάκαμψη ως πολύ εύθραυστη για να δικαιολογήσει περισσότερη προσφορά.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 4% σε χαμηλό έξι εβδομάδων μετά τις αναφορές του Reuters για τις Η.Π.Α. αίτημα και την απόφαση της Κίνας να απελευθερώσει λίγο αργό, πριν ανακτήσει κάποιο έδαφος την Πέμπτη. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά εν αναμονή της αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς.

Το γραφείο κρατικών αποθεμάτων της Κίνας είπε στο Reuters ότι εργάζεται για την απελευθέρωση αργού πετρελαίου αποθεματικά, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το μεγαλύτερο στρατηγικό απόθεμα με περισσότερα από 600 εκατομμύρια βαρέλια. Στις ΗΠΑ, το SPR ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 μετά το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου να εξασφαλίσει ότι το έθνος είχε επαρκή εφοδιασμό για να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη.

Τα τελευταία χρόνια, η έκρηξη του σχιστόλιθου έχει ωθήσει τις Η.Π.Α. παραγωγή για να ανταγωνιστεί αυτή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαρτηθούν λιγότερο από τις εισαγωγές ενέργειας από άλλα έθνη, ιδιαίτερα από μέλη του ΟΠΕΚ.


Μια πρόκληση για τον ΟΠΕΚ

Οι εκτιμήσεις υπογραμμίζουν την απογοήτευση εισαγωγέων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία με ένα καρτέλ που επηρέασε τις τιμές του πετρελαίου για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Θα ήταν επίσης η πρώτη φορά που η Κίνα, ο Νο. 2 καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, θα εμπλακεί σε μια συντονισμένη απελευθέρωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπήρξε άμεση επίσημη αντίδραση από τα μέλη του ΟΠΕΚ +. Ο όμιλος αυξάνει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) το μήνα, ξεπερνώντας σταδιακά τις περικοπές παραγωγής ρεκόρ που έγιναν το 2020, όταν η πανδημία βύθισε τη ζήτηση καυσίμων.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας Μοχάμαντ Μπαρκίντο είπε ότι ο ΟΠΕΚ αναμένει πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου να αρχίσει να δημιουργείται τον επόμενο μήνα. Τον Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές από τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν στα 6,52 εκατομμύρια bpd, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο.

Μια πηγή του ΟΠΕΚ που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι θα ήταν έκπληξη να δούμε τις καταναλωτικές χώρες να απελευθερώνουν αποθέματα σε χαμηλότερες τιμές αντί να αντιμετωπίζουν μια έλλειψη προσφοράς.

Ωστόσο, άλλες χώρες πιέζουν τον ΟΠΕΚ εδώ και αρκετό καιρό, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας.

«Δεν πρόκειται για περίπτωση που δεν υπάρχουν προμήθειες», είπε ο Χάρντιπ Σινγκ Πουρί, υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας, σε διάσκεψη στο Ντουμπάι την Τετάρτη. «Υπάρχουν διαθέσιμα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τα οποία δεν έχουν απελευθερωθεί για οποιονδήποτε λόγο».

Ενώ ο ΟΠΕΚ + αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 400.000 bpd τον μήνα από τον Ιούλιο, ο όμιλος παραγωγών εξακολουθεί να έχει περίπου 3,8 εκατομμύρια bpd σε περικοπές προσφοράς που δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην αγορά. Ο ΟΠΕΚ + τον Απρίλιο του 2020 μείωσε την παραγωγή κατά περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ως απάντηση στην ταχεία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.


Μέσα η Κίνα, έξω η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν συντονίσει τις στρατηγικές απελευθερώσεις πετρελαϊκών αποθεμάτων στο παρελθόν, όπως το 2011 όταν οι προμήθειες επλήγησαν από έναν πόλεμο στη Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ. Ο συντονισμός διεκπεραιώθηκε μέσω της υπηρεσίας εποπτείας ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, μέλη του οποίου περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και πολλά ευρωπαϊκά έθνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, δεν ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμμετοχή της, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, λέγοντας ότι το πρωταρχικό πρόβλημα της Ευρώπης σχετίζεται με τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Επιπλέον η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), στον ιστότοπό της, είπε ότι τέτοιες εκδόσεις δεν προορίζονται για παρέμβαση τιμών. Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα επικοινώνησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αμφότερες είπαν ότι δεν αποδεσμεύουν αποθέματα απλώς για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές


Από το agrocapital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου