Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Εκμετάλλευση κοιτασμάτων: Η Κύπρος επιστρέφει, η Ελλάδα “κοιμάται”…

 



Η επιβεβαιωτική γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Oil στον κοραλλιογενή ύφαλο “Γλαύκος” (οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ), που έχει βιογενές φυσικό αέριο και η αμέσως επόμενη στις αρχές Ιανουαρίου από την κοινοπραξία Total-ENI στον επίσης κοραλλιογενή ύφαλο “Καλυψώ” (οικόπεδο 6) που και αυτός έχει βιογενές αέριο δείχνουν το τεράστιο ενδιαφέρον των εταιρειών πετρελαίου να..

αξιοποιήσουν τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και την απόφαση της Λευκωσίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων παρά τις τουρκικές απειλές.

Και επίσης δείχνουν την ειλημμένη απόφαση της Κύπρου να αξιοποιήσουν οι ξένες εταιρείες τα κοιτάσματα επ’ ωφελεία του λαού της Κύπρου. Αν θεωρήσουμε ότι ο Γλαύκος έχει 6,5 τρις κυβικά πόδια βιογενούς φυσικού αερίου και η Καλυψώ 6 τρις κυβικά πόδια βιογενούς φυσικού αερίου και η Αφροδίτη 4,5 τρις κυβικά πόδια, πυρολιτικού φυσικού αερίου τότε το σύνολο ανέρχεται σε 17 τρις κυβικά πόδια. Αυτή η ποσότητα μεταφραζόμενη σε πετρελαϊκό ισοδύναμο, αντιστοιχεί σε 3 δις βαρέλια αργού πετρελαίου.

Επίσης έχει και 1,5 δις αργό πετρέλαιο στα Μεσοζωικά στρώματα την εκμετάλλευση του οποίου έχει η Shell. Τα κοιτάσματα του πετρελαίου είναι 5 και βρίσκονται στο μπλοκ 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Αθροιστικά η Κύπρος έχει προς το παρόν το πετρελαϊκό ισοδύναμο των 4,5 δις βαρελιών. Ο Γλαύκος και η Καλυψώ όπως και το Ζορ, με απόθεμα 42 τρις κυβικά πόδια, είναι πιστά αντίγραφα των δικών μας 25 στόχων που υπάρχουν δυτικά του κόλπου της Κυπαρισσίας και δυτικά, νοτιοδυτικά, νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.


Εικόνα 1. Με μπλε χρώμα η παλαιό-τάφρος του Ερατοσθένη που κατά το τέλος του Μειόκαινου, όταν αποξηράνθηκε η Μεσόγειος, φιλοξένησε υδροχαρή φυτά των οποίων η εν ψυχρώ και αναερόβιος αποσύνθεση από τα μεθανοβακτήρια παρήγαγε δισεκατομμύρια τόνους βιογενούς μεθανίου που παγιδεύτηκαν στους προ-υπάρχοντες κοραλλιογενείς υφάλους Ζορ, 30 τρις κυβ. πόδια, Γλαύκου, 5-8 τρις κυβ. πόδια και Καλυψώ, 6 τρις κυβ. πόδια, που ισοδυναμούν με 7.25 δις βαρέλια πετρελαίου.

Η αξία των ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων εξαρτάται από το που θα πουληθεί το φυσικό αέριο. Το πυρολιτικό φυσικό της Αφροδίτης, απόθεμα 4,5 τρις κυβικά πόδια, προορίζεται για την Αίγυπτο που θα πουληθεί προς $8 ανά 1000 κυβικά πόδια. Άρα η αξία του κοιτάσματος είναι $36 δις. Το βιογενές φυσικό αέριο του κοιτάσματος Καλυψώ, απόθεμα 6 τρις κυβικά πόδια, θα διατεθεί για την μεταφορά του μέσω East-Med στην Ευρώπη, με μια τιμή των $11 ανά 1000 κυβικά πόδια.




Εικόνα 2. Το κοίτασμα της Αφροδίτης με 4.5 τρις κυβ. πόδια πυρολυτικού φυσικού αερίου μέσα στα ριπίδια της άμμου. Κάτω από τα ριπίδια της άμμου και μέσα στα Μεσοζωικά στρώματα υπάρχουν 5 κοιτάσματα αργού πετρελαίου με συνολικό απόθεμα 1,5 δις βαρέλια.

Άρα η αξία του κοιτάσματος είναι $ 66 δις. Και το επίσης βιογενές φυσικό αέριο του Γλαύκου, απόθεμα περίπου 6,5 τρις κυβ. πόδια, αφού υγροποιηθεί θα πάει στις ασιατικές αγορές, αυτή είναι η σκέψη της Exxon-Mobil- Qatar, που θα πουληθεί προς $30 ανά 1000 κυβικά πόδια. Άρα η αξία του κοιτάσματος ανέρχεται σε $195 δις.


Κοιτάσματα και συμμαχίες

Η αξία των 5 κοιτασμάτων αργού πετρελαίου που βρίσκονται στο μπλοκ 12, την εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει η Άγγλο-Ολλανδική Shell, εκτιμάται σε 1,5 δις βαρέλια επί $8 ανά βαρέλι δίνει μία αξία στο κοίτασμα των $120 δις. Η συνολική αξία των μέχρι σήμερα ευρεθέντων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανέρχεται σε $417 δις.

Η εκμετάλλευση των μέχρι σήμερον ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων θα απαιτήσει την απασχόληση 12.000 ατόμων στον πρωτογενή τομέα και 36.000 ατόμων στον δευτερογενή για 35 χρόνια, σύνολο 48.000 άτομα. Αυτά προς το παρόν έχει πετύχει μια χώρα με πληθυσμό υπό-δεκαπλάσιο της Ελλάδας που δεν φοβάται τους Τούρκους. Έχει πλάτες τις 2 ομάδες 3+1.

Η πρώτη έχει μέλη Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Γαλλία, ενώ η δεύτερη ομάδα απαρτίζεται από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ. Η Κύπρος και οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν θα χρειαστούν 20 χρόνια σκάψιμο και 20 χρόνια για να έλθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή, όπως πιστεύει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι οι γεωφυσικές μελέτες στην ΑΟΖ εκτιμούν ότι τα αποθέματα του βιογενούς φυσικού αερίου ανέρχονται σε περισσότερα των 100 τρις κυβ. πόδια (εικόνα 3).





Εικόνα 3. Εκτιμήσεις των ποσοτήτων βιογενούς αερίου, κόκκινο πέταλο γύρω από την ύβωση του Ερατοσθένη, από την γεωφυσική εταιρεία SPECTRUM.


Επιπροσθέτως, η PGS εκτιμά ότι υπάρχουν στα ανατολικά μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ, άλλα 40 τρις κυβ. πόδια πυρολιτικού φυσικού αερίου και άλλα 4,5 δις έως 6 δις βαρέλια αργού πετρελαίου στα Μεσοζωικά στρώματα πέραν των ήδη ανευρεθέντων 1,5 δις βαρέλια στο μπλοκ 12 (Semb, 2009).


Το παράδειγμα της Κύπρου

Αυτό τον αμύθητο πλούτο, 4,2 τρις Μ3 φυσικού αερίου και 6-8 δις βαρέλια αργού πετρελαίου κυνηγούν οι πετρελαϊκές εταιρείες, Total. ENI, Chevron, Kogas και Noble για να τον εκμεταλλευτούν. Άξιον παρατήρησης είναι ότι δεν συμμετέχουν ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα έσοδα.

Την ενεργειακή φιλοσοφία της Κύπρου πρέπει να ακολουθήσει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουμε ακριβώς τα ίδια κοιτάσματα που ξεκινούν από την Κεφαλονιά και τελειώνουν στον Γλαύκο και την Καλυψώ. Είναι τα κοιτάσματα βιογενούς φυσικού αερίου που υπάρχουν στις βόρειες υπώρειες της Μεσογειακής Ράχης.

Η εταιρεία PGS, ακριβώς η ίδια εταιρεία που έκανε τις γεωφυσικές έρευνες στην Κύπρο και τελευταίως στο δυτικό τμήμα του Κώνου του Νείλου (εικόνα 4) νότιες υπώρειες της Μεσογειακής Ράχης, διαπίστωσε ότι αυτό το γεωλογικό διαμέρισμα έχει δεκάδες κοραλλιογενείς ύφαλους με βιογενές πεντακάθαρο και πάμφθηνο φυσικό αέριο.


Εικόνα 4. Γεωφυσικές έρευνες της Νορβηγικής PGS μετά την μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ Αιγύπτου με Ελλάδα μαζύ με τα προκυρηχθέντα μπλοκ στο δυτικό τμήμα του Κώνου του Νείλου. Ενδεικτικά και η θέση του κοραλλιογενούς κοιτάσματος Ζορ που έχει 30 τρις κυβ. πόδια βιογενούς φυσικού αερίου.


Σήμερα η Ελλάδα εισάγει πανάκριβο φυσικό αέριο από ΗΠΑ, 35-40 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, που πάνε στην Ρεβυθούσα, και την Ρωσία προς περίπου $30 ανά 1000 κυβικά πόδια. Αυτό το φυσικό αέριο το χρησιμοποιούμε για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση. Η εκμετάλλευση του Κρητικού φυσικού αερίου θα μας στοίχιζε το πολύ $5 ανά 1000 κυβικά πόδια. Το Κρητικό βιογενές φυσικό αέριο θα το εξάγουμε, κατ’ ανάγκη, στις αγορές της Ασίας με όφελος πάνω από $30 ανά 1000 κυβικά πόδια.

Αν συνεχίσουμε αυτή την απαράδεκτη και καταστροφική φιλοσοφία της μη εκμετάλλευσης του Κρητικού/Χανιώτικου φυσικού αερίου θα έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο, την ακριβότερη θέρμανση στον κόσμο, πανάκριβα γεωργικά προϊόντα, πληθωρισμό, ακριβή μετακίνηση κοκ. Ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του ας μην πιστεύουν ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθούν. Ήρθαν για να μείνουν και θα μείνουν για πάρα πολλά χρόνια.

Η εκμετάλλευση των δικών μας υδρογονανθράκων θα μας βγάλει από το τεράστιο δημόσιο χρέος, θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα σταματήσει την μετανάστευση και την υπογεννητικότητα, θα βοηθήσει να εξοπλιστούν οι ένοπλες δυνάμεις, θα βελτιώσει πάρα πολύ την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην χώρα μας, θα χρηματοδοτήσει την παιδεία και τα πολιτισμικά μας έργα. Αυτά δεν τα βλέπει ο πρωθυπουργός; Έχει υποχρέωση να κοιτάξει και τον ελληνικό λαό.

Φώσκολος Αντώνης

Από το slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου