Η ενεργειακή κρίση, που ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οφείλεται στην ενεργειακή ηλιθιότητα της ΕΕ να "κρεμάσει" την ηλεκτροπαραγωγή στα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και να οδηγήσει σε αναγκαστικό κλείσιμο αξιόπιστες μονάδες, που έδιναν ηλεκτρισμό όταν τον χρειαζόμαστε κι όχι όποτε δεήσει ο Αίολος να εμφανιστεί. Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπετε τη σύνθεση του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής..
της Γερμανίας στο 9μηνο 2021, όπως την ανακοίνωσε πρόσφατα η υπηρεσία Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen (AGEB). Τα εξαφανισμένα για μήνες αιολικά οδήγησαν τη συνολική παραγωγή από "Α"ΠΕ σε μείωση 2%, παρόλο που σημείωσαν αύξηση τόσο τα υδροηλεκτρικά (14% ) όσο και η βιομάζα (3%).Η αύξηση αυτή δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τη μείωση τόσο των χερσαίων (18%) όσο και των υπεράκτιων (14%) αιολικών. Ακόμα χειρότερα, το Σεπτέμβριο 2021 η εγκατεστημένη ισχύς χερσαίων αιολικών ήταν 56,08GW, ενώ το Σεπτέμβριο 2020 ήταν 54,35GW, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Fraunhofer. Αντίστοιχα, η εγκατεστημένη ισχύς υπεράκτιων αιολικών ήταν 7,77GW, ενώ το Σεπτέμβριο 2020 ήταν 7,74GW. Από περισσότερη ισχύ πήραν λιγότερη ενέργεια, πολύ ζημιάρης τελικά αυτός ο κ.Αίολος!
Και πώς έλυσαν το πρόβλημα έλλειψης ενέργειας οι Γερμανοί; Μα, βεβαίως, έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα! Αύξησαν την παραγωγή απ' το λιγνίτη τους, το δικό τους μαύρο χρυσό, κατά 25,6%, απ' τον εισαγόμενο λιθάνθρακα κατά 20,0% κι άφησαν το Μητσοτάκη να "σώζει τον πλανήτη", εξοντώνοντας τους Έλληνες. Η άρον-άρον απολιγνιτοποίηση ως κύριο στόχο έχει να παραδώσει τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης της Δυτικής Μακεδονίας στους Γερμανούς της RWE, για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Κι οι κάτοικοι; Ε, αυτοί να κόψουν το λαιμό τους, να βρουν κάτι άλλο να κάνουν, π.χ. να γίνουν εργάτες στις φάμπρικες του Μονάχου και του Ρουρ, όπως τις δεκαετίες του 1950-60. Για τη Δυτική Μακεδονία, που πλέον καθημερινά ερημώνει, όλο και βρεθούν παράνομοι μετανάστες από Αφγανιστάν, Σομαλία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές να ξανακάνουν την περιοχή μουσουλμανική, όπως επιθυμεί διακαώς ο Ερντογάν. Ο αφελληνισμός της Ελληνικής επικράτειας έχει ήδη ξεκινήσει ...
Την ίδια ώρα που η AGEB ανακοίνωνε τα στοιχεία εννεαμήνου, η μεγάλη Δανέζικη εταιρεία ενέργειας Ørsted ανακοίνωνε τα δικά της οικονομικά αποτελέσματα χρήσης για το 9μηνο 2021. Η Ørsted ξεκίνησε το 1991 με τα υπεράκτια αιολικά και σήμερα είναι η εταιρεία με τα περισσότερα απ' οποιοδήποτε ανταγωνιστή. Μέσα στο 2022 θα έχει επεκταθεί στα 9,9GW υπεράκτιων αιολικών, με μεγάλα εργοστάσια σε Ενωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, ΗΠΑ & Ταϊβάν. Επιπλέον, επεκτάθηκε το 2018 στα χερσαία αιολικά, έχοντας σε λειτουργία 2,1GW στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, ενώ έχει υπό κατασκευή άλλα 2GW σε ΗΠΑ, Ιρλανδία & Ενωμένο Βασίλειο. Αυτή η αθρόα επέκταση είχε φέτος το ανάλογο τίμημα, καθώς, είπαμε, πολύ ζημιάρης αυτός ο κ.Αίολος! Σύμφωνα με την ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό, "In most of Q3, we continued to see lower than normal wind speeds, which had an adverse impact on earnings from renewable assets in operation, which amounted to DKK 10.3 billion for the first nine months of the year. This was a decrease of DKK 1.3 billion compared to 9M 2020 despite ramp-up of generation from new assets and the receipt of CFDs for the last 400 MW of capacity from Hornsea 1. The total effect from lower wind speeds in 9M 2021 amounted to approx. DKK 2.5 billion compared to 9M 2020. - Στο μεγαλύτερο μέρος του τρίτου τριμήνου, συνεχίσαμε να βλέπουμε ταχύτητες ανέμου χαμηλότερες από τις κανονικές, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη από τις ΑΠΕ σε λειτουργία, τα οποία ανήλθαν σε 10,3 δισεκατομμύρια κορόνες Δανίας για τους πρώτους 9 μήνες του έτους. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 1,3 δισεκατομμύρια κορόνες Δανίας σε σύγκριση με το 9μηνο του 2020, παρά την αύξηση της παραγωγής από νέα στοιχεία ενεργητικού και τη λήψη "πράσινων πιστοποιητικών" (Certificates For Difference) για τα τελευταία 400 MW ισχύος από το εργοστάσιο Hornsea 1. Η συνολική επίδραση από τις χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου το 9μηνο του 2021 ανήλθε σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια κορόνες Δανίας σε σύγκριση με το 9μηνο του 2020."
Με βάση την ισοτιμία της κορόνας Δανίας με το ευρώ, τα 2,5 δισεκατομμύρια κορόνες αντιστοιχούν σε περίπου 336 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ ζημιάρης τελικά αυτός ο κ.Αίολος! Την ενέργεια που δεν παρήγαγαν τα αιολικά, προφανώς έπρεπε οι διαχειριστές δικτύων να την αναζητήσουν από εφεδρικές πηγές, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας του Συστήματος κι επιβαρύνοντας τους καταναλωτές. Αλλά ποιος νοιάζεται σήμερα για τους καταναλωτές; Αυτοί είναι μόνο για να εξασφαλίζουν υπερκέρδη στα "πράσινα λαμόγια", που αφενός τσέπωσαν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις κι αφετέρου έχουν εγγυημένες τιμές για την -άχρηστη κι επιζήμια για τα δίκτυα- κουτουρού ενέργεια των αιολικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου