Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Μπαλάκι οι ευθύνες για το... εν αναμονή κοίτασμα στο Κατάκολο – Τι προκύπτει από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή



Είναι γνωστό ότι έχουν “παγώσει” σχεδόν τα πάντα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις παραχωρήσεις για εκμετάλλευση και παραγωγή υδρογονανθράκων, ακόμα κι εκεί όπου προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί πρόθεση αποχώρησης των εταιρειών που τις έχουν..

αναλάβει. Εξάλλου, όπως διαβάσατε εδώ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ δεν παραλείπει, έστω και διακριτικά, να αφήνει τις αιχμές του προς την κυβέρνηση.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς μοιάζει σα να προσπαθούν να πετάξουν την “καυτή πατάτα” από τα χέρια τους, επιρρίπτωντας ο ένας στον άλλο την ευθύνη. Μια τέτοια περίπτωση είναι και παραχώρηση στο Δυτικό Κατάκολο. Έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι αρκούντως εύγλωττα επ' αυτού.

Η μεν ΕΔΕΥ “δείχνει” ως υπαίτιο της καθυστέρησης το ΥΠΕΝ, αφού σημειώνει ότι « η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων έχει υποβληθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διαδικασία ελέγχουν και έγκρισης από την ανωτέρω Υπηρεσία παραμένει σε εξέλιξη» . Στο ίδιο έγγραφο, μάλιστα, η ΕΔΕΥ συμπληρώνει με νόημα τα εξής: « Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΥ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί νομίμως και το συντομότερο δυνατό η σχετική διαδικασία» .

Από την πλευρά του, βέβαια, το ΥΠΕΝ απορρίπτει κάθε υπαιτιότητά του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για το έργο Α΄ Φάσης του Προγράμματος Ανάπτυξης του Κοιτάσματος Υδρογονανθράκων «Δυτικό Κατάκολο», ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και η συλλογή των βασικών γνωμοδοτήσεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΕΤ 1903072112). Από την αξιολόγηση των στοιχείων αυτών προέκυψε η αναγκαιότητα διενέργειας Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 4014/2011, προκειμένου να εκτιμηθούν και να προληφθούν οι επιπτώσεις του έργου στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης GR2330008 «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία» του δικτύου Natura 2000. Για το σκοπό αυτό, ζητήθηκε στις 25.6.2021 από το φορέα του έργου (Energean Oil &Gas Α.Ε.) η υποβολή μελέτης ΕΟΑ. Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη υποβληθεί στην Υπηρεσία μας» .

Από την απάντηση του ΥΠΕΝ προκύπτει ότι τον Ιούνιο του 2021, δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά το τέλος της διαβούλευσης (σ.σ. το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας έδωσε τη θετική του γνωμοδότηση στις 9 Δεκεμβρίου του 2019…) ζητήθηκε από την ανάδοχο Energean νέα μελέτη για θέματα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, με τον οποίο βεβαίως αρκεί μια ματιά στον χάρτη για να αντιληφθεί κανείς ότι το Κατάκολο δεν έχει καμιά σχέση! Σύμφωνα δε με πληροφορίες, επειδή ήταν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που είχαν ζητήσει διευκρινίσεις για το σχέδιο ανάπτυξης του Κατακόλου σε σχέση με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η Energean απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν ήδη από τον Μάρτιο του 2020 και, στη συνέχεια, υπέβαλε και επισήμως το σχετικό έγγραφο στον φάκελο της δημόσιας διαβούλευσης!

Συμπέρασμα: το ΥΠΕΝ ζητά μελέτη για θέματα που σχετίζονται με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, παρόλο που το Κατάκολο "κείται μακράν" του Κυπαρισσιακού και παρόλο που η εταιρεία φέρεται να έχει απαντήσει στις διευκρινίσεις που είχαν ζητήσει για το θέμα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Έτσι, μένουν δεμένα και τα χέρια της ΕΔΕΥ σε ό,τι αφορά τις όποιες ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: υπάρχει, τελικά, μέλλον σε ό,τι αφορά το κοίτασμα στο Κατάκολο, το οποίο είναι το μόνο διαπιστωμένο κοίτασμα σε καθεστώς ανάπτυξης στην χώρα μας, πέραν των κοιτασμάτων στον Κόλπο της Καβάλας; 


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου