Το αντιπυρηνικό κίνημα του προηγούμενου αιώνα οδήγησε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας των δήθεν "Α"ΠΕ και, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, η Μέρκελ έτρεξε να κλείσει πολλά πυρηνικά, έχοντας τη σιγουριά των λιγνιτικών και λιθανθρακικών εργοστασίων (στην εικόνα το πυρηνικό στο Philippsburg, κοντά στην Καρλσρούη. Μια μονάδα έκλεισε το 2011 και η 2η το 2019). Στο τέλος του 2022 η Γερμανία έχει προγραμματίσει να κλείσει τα υπόλοιπα πυρηνικά της, αλλά, τώρα, που έφθασε ..
η ώρα της αλήθειας, το εγχείρημα πλέον στέφεται με πλήρη αποτυχία! Τώρα πια έχει ξεκινήσει η απόσυρση των ανθρακικών και, παρόλο που μετά το 2011 η Γερμανία έχει προσθέσει 2,8GW βιομάζας, 7,6GW υπεράκτιων αιολικών, 27,4GW χερσαίων αιολικών και 32,2GW φωτοβολταϊκών, συνολικά 70GW "Α"ΠΕ, το επικείμενο κλείσιμο των πυρηνικών φέρνει ρίγη ανατριχίλας για την ασφάλεια του εφοδιασμού: 70GW "Α"ΠΕ είναι παντελώς ανίκανα ν’ αντικαταστήσουν 8,11GW πυρηνικών! Και συνολικά η Γερμανία έχει φθάσει τα 120GW σε "Α"ΠΕ.Μιλώντας πρόσφατα στο WirtschaftsWoche, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ενεργειακής εταιρείας RWE είπε χωρίς περιστροφές πως, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, η Γερμανία θα πρέπει επειγόντως να προσθέσει περίπου 20-30 GW νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο: "Αυτή τη στιγμή, η ασφάλεια του εφοδιασμού μας βασίζεται εξ ολοκλήρου στην πυρηνική ενέργεια, το λιγνίτη και το λιθάνθρακα. Έχουμε λίγα εργοστάσια φυσικού αερίου. Αλλά η πυρηνική ενέργεια και το κάρβουνο πρέπει να αντικατασταθούν πλήρως για να δημιουργηθεί ασφάλεια εφοδιασμού"... "Ως προμηθευτής ενέργειας, δεν έχουμε καμία επιθυμία να κάνουμε ξανά σε δέκα χρόνια για το φυσικό αέριο τη συζήτηση που κάνουμε σήμερα για το κάρβουνο", δήλωσε ο επικεφαλής της RWE.
Είναι γι' αυτό ακριβώς το λόγο που η Γερμανία και η Ρωσία έτρεξαν να ολοκληρώσουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, προκειμένου να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό της Γερμανικής βιομηχανίας με ενέργεια μετά το κλείσιμο των πυρηνικών. Θα είχε πέσει πολύ γέλιο με την απόσυρση των Γερμανικών πυρηνικών αν είχε εκλεγεί ξανά ο Τραμπ και συνέχιζε να μπλοκάρει την ολοκλήρωση του Nord Stream 2, στην προσπάθειά του να στείλει αμερικάνικο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στη Γερμανία. Αλλά ο Μπάιντεν απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει ο Τραμπ και η Γερμανία εγκατέλειψε τα σχέδια να κατασκευάσει 2 λιμάνια-τερματικούς σταθμούς υποδοχής LNG: προτιμά να παίρνει Ρώσικο αέριο αγωγών παρά αμερικάνικο LNG.
Η Γερμανική βιομηχανία ωστόσο ανησυχεί για την ασφάλεια εφοδιασμού, ιδίως όσο βλέπει το πανευρωπαϊκό σοκ με την τιμή του αερίου και επέστρεψε στις δοκιμασμένες, αξιόπιστες λύσεις: στις 4/10 μια συμμαχία βιομηχανικών οργανώσεων και περιβαλλοντικών ΜΚΟ δημοσίευσε επιστολή με την οποία ζητά στη στρατηγική για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2045 να συμπεριληφθεί η τεχνολογία CCS/CCU (Carbon Capture & Storage, Utilization), συγκράτησης, αποθήκευσης ή και επαναχρησιμοποίησης του CO2.
Ξαναγυρνώντας πάντως σ' αυτά που είπε ο διευθύνων την RWE, είναι ακριβώς τα ίδια με όσα είπε ξανά μόλις πριν λίγες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να έχει ασφάλεια εφοδιασμού τον ερχόμενο χειμώνα: ξεχάστε τις "Α"ΠΕ και εξασφαλίστε διαθεσιμότητα καυσίμου για τις μονάδες φυσικού αερίου και ...λιγνίτη. Αλλά, τότε, γιατί πετούμε ατελείωτα δισεκατομμύρια στις "Α"ΠΕ; Μα, βεβαίως, επειδή ο Μητσοτάκης ήδη το Μάιο 2020 είπε στη Bild πως απ' την απολιγνιτοποίηση θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες. Η RWE είναι αυτή στην οποία παραχώρησε ο Μητσοτάκης τεράστιες εκτάσεις με χωράφια στον κάμπο στη Δυτική Μακεδονία για φωτοβολταϊκά, τι δεν καταλαβαίνετε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου