Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Κιαρτζής (ΕΛΠΕ): Αιτήσεις 300 MW στην αποθήκευση από τον όμιλο - Πρόβλημα το κόστος των πρώτων υλών για τις μπαταρίες

 


Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα μια ριζική επανατοποθέτηση του ομίλου ΕΛΠΕ με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2, ανέφερε ο Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας του Ομίλου, μιλώντας στο Renewable & Storage Forum.

Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν..

ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 2 γιγαβάτ, ενώ ταυτόχρονα σκοπεύουν να έχουν πρώτες ύλες στα διϋλιστήρια με μειωμένο αποτύπωμα, να επωφεληθούν από την κυκλική οικονομία και στην αποθήκευση έχουν υποβάλει αιτήσεις για 300 μεγαβάτ (750 μεγαβατώρες).

Επίσης, στην ηλεκτροκίνηση με τη χρήση των πρατηρίων του ομίλου και άλλων σημείων γίνεται επένδυση στη φόρτιση. Υπάρχουν, μάλιστα, σκέψεις λόγω των καθυστερήσεων στην αδειοδότηση αύξησης της ισχύος για σταθμούς φόρτισης, να εξεταστεί η χρήση μπαταριών με ΑΠΕ.

Ο κ. Κιαρτζής τόνισε επίσης ότι στην αποθήκευση δεν υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες σημαντικές ποσότητες μπαταριών γιατί υπάρχει έλλειψη και καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι πρώτες ύλες κοστίζουν και οι μπαταρίες λιθίου έφτασαν πλέον στο ένα έβδομο της τιμής σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όμως και σήμερα δύσκολα καθιστούν βιώσιμη μια τέτοια επένδυση, άρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και καινοτομία.

Καταλήγοντας, ο κ. Κιαρτζής δήλωσε πως "η πεμπτουσία είναι να μειώσουμε τον επενδυτικό κίνδυνο από εσωτερικά θέματα ρυθμιστικά είτε μιλάμε για υπεράκτια αιολικά, είτε για άλλες τεχνολογίες".


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου