Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

ΕΔΕΥ: Παράταση 30 μηνών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα – Επιμένει η Energean στην εξερεύνηση της χερσαίας παραχώρησης




Χωρίς να τα εγκαταλείπει και κόντρα στο ρεύμα του αφορισμού της έρευνας κι εκμετάλλευσης των ορυκτών καυσίμων η Energean δεν εγκαταλείπει παραχωρήσεις για την εξερεύνηση και τον πιθανό εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Αυτό αναφέρουν πηγές της..

εταιρίας στο energypress, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΔΕΥ να συναινέσει στα αιτήματα της για παράταση των ερευνητικών της προγραμμάτων στη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα».

Η αρμόδια διαχειριστική αρχή έδωσε παράταση έξι μηνών για την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου των ερευνών της Energean, ήτοι μέχρι τις 3 Απριλίου 2021. Επίσης κατόπιν αιτήματος της, η ΕΔΕΥ συμφώνησε και παρέτεινε συνολικά 2,5 χρόνια από τις 3 Απριλίου και το δεύτερο στάδιο του ερευνητικού προγράμματος της εταιρίας στην περιοχή.


Γιατί, όμως, η εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ ζήτησε χρόνο για τις έρευνες της;

Ως γνωστόν πριν από λίγους μήνες ο εταίρος της η ισπανική Repsol, που ήταν και operator στην παραχώρηση, αποφάσισε να φύγει από και από τα Ιωάννινα μεταβιβάζοντας το μερίδιο της 60% στην Energean. Πληροφορίες θέλουν η όλη γραφειοκρατική διαδικασία να κράτησε σημαντικό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα η ελληνική εταιρία να μην προλαβαίνει να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του προγράμματος, το οποίο έληγε μάλιστα χθες στις 3 Οκτωβρίου. Ήταν για την ακρίβεια, η καταληκτική προθεσμία για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων. Έτσι ζητήθηκε και η ΕΔΕΥ συναίνεσε στην ικανοποίηση του αιτήματος.

Σε σχέση με τη δεύτερη παράταση των 2,5 ετών η Energean, αναφέρουν πηγές, ζήτησε περισσότερο χρόνο προκειμένου να αξιολογήσει και να μελετήσει με μεγαλύτερη άνεση τις τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζει η περιοχή. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γεωλογία του εδάφους (βραχώδης περιοχή) καθώς και με τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν όσον αφορά τον τρόπο διενέργειας τέτοιων εξορύξεων. Να σημειωθεί ότι η Energean βρίσκεται στη συγκεκριμένη παραχώρηση ένα βήμα πριν την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση προκειμένου να διαπιστώσει την πιθανότητα ύπαρξης ή μη αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένη την απόφαση της εταιρίας να ερευνήσει την περιοχή, ζητήθηκαν οι παρατάσεις. Να προστεθεί δε, πως μεγάλο ρόλο ως προς το χρόνο της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων για την παραχώρηση, έπαιξε και η πανδημία, με τις επιπτώσεις της να καθυστερούν σημαντικά και συνολικά τις οικονομικές δραστηριότητες. Όπως συνέβη και στον τομέα του upstream.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου