Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Η Shell θα κατασκευάσει το «μεγαλύτερο ευρωπαϊκό» εργοστάσιο βιοκαυσίμων για αεροπορία και οδικές μεταφορές



 

Η εγκατάσταση του Ρότερνταμ προορίζεται για την έναρξη παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων ντίζελ και βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων από πηγές αποβλήτων από το 2024

Η Shell προχωρά με σχέδια για την κατασκευή μιας νέας μεγάλης μονάδας..

παραγωγής βιοκαυσίμων στις Κάτω Χώρες ικανή να παράγει 820.000 τόνους ετησίως αεροπορικών καυσίμων και ανανεώσιμου ντίζελ από απορρίμματα, αφού σήμερα επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει την τελική της επενδυτική απόφαση για να προχωρήσει έργο.

Μόλις κατασκευαστεί, η εγκατάσταση του Ρότερνταμ θα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη που παράγουν βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) και ανανεώσιμα ντίζελ από απόβλητα, σύμφωνα με τον κολοσσό πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Shell ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη - που ονομάστηκε Shell Energy and Chemicals Park - θα μπορούσε να παράγει αρκετό ανανεώσιμο ντίζελ για να αποφύγει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 2,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση περισσότερων από ένα εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους της Ευρώπης.

Η παραγωγή βιοκαυσίμων στις εγκαταστάσεις έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024, χρησιμοποιώντας απόβλητα υλικά όπως χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, απόβλητα ζωικών λιπών και άλλα βιομηχανικά και γεωργικά υπολείμματα προϊόντων για την παραγωγή ανανεώσιμου ντίζελ, ανέφερε.

Καθώς οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία αναζητούν όλο και περισσότερους τρόπους για την απομάκρυνση των πτήσεων, τα βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών (SAF) που παράγονται από απόβλητα θα μπορούσαν να αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της προτεινόμενης χωρητικότητας 820.000 τόνων ετησίως του Ρότερνταμ, σύμφωνα με τη Shell, με το ανανεώσιμο πετρέλαιο ντίζελ να υπόλοιπο.

Η εγκατάσταση αναμένεται επίσης να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία CCS για να συλλάβει τις εκπομπές άνθρακα από τη διαδικασία παραγωγής και να τις αποθηκεύσει σε ένα κενό πεδίο αερίου κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, μέσω του έργου της εταιρείας στην Πόρθο, εξήγησε η Shell. Μια τελική επενδυτική απόφαση για τον Πόρθο αναμένεται το επόμενο έτος.

Ο μεταγενέστερος διευθυντής της Shell, Huibert Vigeveno, δήλωσε ότι το Shell Energy and Chemicals Park - παλαιότερα γνωστό ως διυλιστήριο Pernis - σηματοδότησε ένα βασικό βήμα για τη μετάβαση του εργοστασίου διυλιστηρίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ρότερνταμ προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

"Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα βασικό μέρος της μετατροπής ενός από τα μεγάλα διυλιστήρια μας σε πάρκο ενέργειας και χημικών, το οποίο θα προμηθεύει τους πελάτες με τα προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θέλουν και χρειάζονται", είπε.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Powering Progress, η Shell σχεδιάζει να μετατρέψει τα 14 πετρελαιοειδή και διυλιστήρια της σε πέντε ενεργειακά και χημικά πάρκα. Ο ιστότοπος του Ρότερνταμ είναι ο δεύτερος που ανακοινώθηκε από την Shell, μετά την έναρξη τον Ιούλιο του  Energy and Chemicals Park Rheinland , στη Γερμανία. 

Στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει την παραγωγή παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων κατά 55 τοις εκατό έως το 2030, αλλά αντίθετα να στραφεί προς την παροχή περισσότερων καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως βιοκαύσιμα για οδικές μεταφορές και αεροπορία, καθώς και υδρογόνο.

Ακολουθεί η ορόσημη ολλανδική δικαστική απόφαση νωρίτερα φέτος, η οποία έκρινε ότι οι υπάρχοντες στόχοι της Shell για το κλίμα - συμπεριλαμβανομένου του κυρίαρχου στόχου της να γίνει μια καθαρή μηδενική επιχείρηση έως το 2050 - δεν ήταν αρκετά ισχυροί για να υποστηρίξουν τις φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού. Το Δικαστήριο διέταξε την εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 45 τοις εκατό έως το 2030, από την αρχική τιμή του 2019. Η Shell ασκεί έφεση κατά της απόφασης.

Η Shell είπε ότι τα βιοκαύσιμα που παράγονται στο χώρο του Ρότερνταμ θα βοηθήσουν τις Κάτω Χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών, εκτός από την υποστήριξη των στόχων της εταιρείας για το κλίμα. 

Ο Marjan van Loon, πρόεδρος διευθυντής της Shell Netherlands BV, δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις του Ρότερνταμ θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας του ιστότοπου, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

«Η Shell βρίσκεται στο δρόμο για ένα μέλλον χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα», είπε. "Αυτή η επένδυση είναι ένα σημαντικό βήμα καθώς μετατρέπουμε το Energy and Chemicals Park Rotterdam από ένα παραδοσιακό διυλιστήριο σε ένα βιώσιμο ενεργειακό πάρκο. Το έργο θα σημαίνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων κάθε χρόνο κατά την κατασκευή, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της εγκατάστασης για τα επόμενα χρόνια ».


Από το businessgreen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου