Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Νέο Πλήγμα: Αποκλείονται οι Χρηματοδοτήσεις Νέων Έργων Φ. Αερίου από Πράσινα Ομόλογα



 Δύο και πλέον δεκαετίες αφότου έτρεξε στην Ελλάδα το πρώτο κυβικό μέτρο φυσικού αερίου στη χώρα μας, από την Ρωσία, η εικόνα για το καύσιμο, τόσο στη χώρα μας όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη, δεν είναι ευοίωνη. Εκτός από το νέο άλμα των τιμών φ. αερίου στην Ευρώπη, με το TTF να καταγράφει..

αύξηση άνω του 93% από τις αρχές Ιουλίου και πάνω από 20% την τελευταία εβδομάδα, το μέλλον του προοιωνίζεται ζοφερό καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα έργα φυσικού αερίου, που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης από την πανδημία, αποκλείονται από τη χρηματοδότηση μέσω πράσινων ομολόγων!

Σημειώνουμε πως η Κομισιόν, με βάση τα όσα έχει δημοσιοποιήσει εσχάτως, σχεδιάζει να καλύψει τουλάχιστον το 30% του Ταμείου Next Generation EU, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, αποκλειστικά με την έκδοση πράσινων ομολόγων, κάτι που θα την φέρει στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς αυτού του τύπου χρέους. Η έκδοση των πρώτων πράσινων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Next Generation EU, θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Το γεγονός όμως πως στον κατάλογο δεν περιλαβάνεται η χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας, σημαίνει πως όλα τα project που έχουν ενταχθεί στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης αποκλείονται από τη χρηματοδότηση των πράσινων ομολόγων. Η εναλλακτική λύση για τις κυβερνήσεις που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν δράσεις για τη διεύρθυνση της χρήσης του καυσίμου είναι μέσω της έκδοσης τυποποιημένων ομολόγων.

Για παράδειγμα, στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνονται έργα φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, όπως μτακλυ άλλων, ο μγάλος αγωγός υψηλής πίεσης στην Δυτική Μακεδονία και το small scale LNG στην Ρεβυθούσα.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη να καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς η αυξημένη ζήτηση είναι αδύνατο να καλυφθεί από την υπάρχουσα παραγωγή.

Έτσι δεν είναι τυχαίο που έχει χτυπήσει καμπανάκι συναγερμού για επερχόμενο κύμα αυξήσεων τους αμέσως επόμενους μήνες, στις τιμές της ενέργειας, που θα συμπαρασύρει και το φυσικό αέριο.

Οι αυξήσεις, όπως έχουν αναφέρει στο energia.gr στελέχη της αγοράς, θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές στους καταναλωτές από την αρχή του 2022, λόγω της εξάμηνης υστέρησης στην αποτύπωση των διεθνών τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων και τις αυξήσεις στο φ. αέριο, η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο σε 121,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τον μήνα που διανύουμε προβλέπεται να ανέβει στα 140 ευρώ η μεγαβατώρα και στο τέλος του έτους εκτιμάται πως μπορεί να έχει υπερβεί και τα 200 ευρώ!


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου