Το νέο πάρκο ισχύος 34 MW στα Δερβενοχώρια, ο σχεδιασμός για τις ΑΠΕ και το πλάνο για το μετασχηματισμό και το rebranding του Ομίλου
Με ισχυρή δυναμική και στο σκέλος της αιολικής ενέργειας προχωρεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Ο βραχίονας του Ομίλου στις ΑΠΕ εξασφάλισε πριν λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου, νέα Βεβαίωση Παραγωγού για τη..
δημιουργία ενός ενιαίου αιολικού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 34 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 34 MW στη θέση Πυργάκι-Λάκκα-Κορτση στα Δερβενοχώρια του Δήμου Τανάγρας.Το νέο έργο προέκυψε από την αίτηση συνένωσης δύο ανεξάρτητων Βεβαιώσεων Παραγωγού για 10 MW και 24 MW στην ίδια περιοχή που είχε εξασφαλίσει η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες νωρίτερα φέτος. Με τη συνένωση αυτή ο συνολικός αριθμός των ισοδύναμων τυπικών ανεμογεννητριών των δύο αρχικών αιολικών σταθμών παραμένει σταθερός, ήτοι 11,41. Ειδικότερα ο ενιαίος αιολικός σταθμός θα αποτελείται από 6 ανεμογεννήτριες εκ των οποίων 4 ισχύος 6 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 170 μ. και 2 ισχύος 5 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 145 μ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες διαθέτει σε λειτουργία (από τον Αύγουστο του 2013) αιολικό πάρκο ισχύος 6,8 MW στον Αγ. Αθανάσιο, Πύλου Μεσσηνίας, ενώ σε ισχύ βρίσκεται και η συμφωνία με τη ΛΑΡΚΟ για την ανάπτυξη αιολικών και υβριδικών μονάδων σε εκτάσεις της τελευταίας.
Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη κίνηση η διοίκηση του Ομίλου δίνει το στίγμα της περαιτέρω ενίσχυσης της θέσης του και στον τομέα των αιολικών, πέραν των φωτοβολταϊκών όπου ήδη υλοποιούνται φιλόδοξα πλάνα.
«Kορωνίδα» της στρατηγικής των ΕΛΠΕ αποτελεί βέβαια το εμβληματικό project για το φωτοβολταικό πάρκο ισχύος 204 MW στην Kοζάνη, οι εργασίες για το οποίο ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2022.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ και το πάρκο κατασκευάζεται σε έκταση 4.000 στρεμμάτων (μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας), σε μια περιοχή που είναι αντιμέτωπη με την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης. Με τη λειτουργία του θα παράγει 300 GWh ετησίως, ενέργεια που εξασφαλίζει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 75.000 νοικοκυριών, ενώ το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται σε 300.000 τόνους.
Το έργο, που θα αποτελείται από 500.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια έχει διασφαλίσει 20ετή σύμβαση της παραγόμενης ενέργειας με εγγυημένη τιμή στα 57,73 ευρώ η μεγαβατώρα.
Υπενθυμίζεται ότι για τη χρηματοδότηση του project τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στην έκδοση «πράσινου ομολόγου», ονομαστικής αξίας 99,9 εκατ. ευρώ μέσω της θυγατρικής Hellenic Petroleum Finance PLC. Εξασφαλίζοντας για αυτή την κίνηση την «ψήφο εμπιστοσύνης» της EBRD προς τον ελληνικό Όμιλο, καθώς η ευρωπαϊκή θεσμική τράπεζα συμμετείχε στο ομόλογο με 75 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, στον κύκλο του περασμένου Φεβρουαρίου, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες πέρασε φωτοβολταικά συνολικής ισχύος 143,4 MW για την περιοχή των Τρικάλων, ενώ στον κύκλο του Ιουνίου υπέβαλε αιτήσεις για 7 ακόμη φ/β, ισχύος 186 MW για την περιοχή της Λάρισας. Στα σκαριά, όμως, βρίσκονται σχέδια για αντίστοιχα έργα και σε άλλες περιοχές, όπως η Ξάνθη.
Ο στόχος των 600 MW και ο μετασχηματισμός του Ομίλου
Έτσι, ο Όμιλος κινείται ταχύτατα προς το στόχο που έχει τεθεί για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025 και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50%, έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 796 MW, αιολικά άνω των 70 MW καθώς και 2 μονάδες (σε Σουφλί και Τρίκαλα) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από καύση βιομάζας (προερχόμενης από υπολειμματική γεωργία) συνολικής ισχύος 9,7 MW. Επιπλέον, έχει υποβάλει αιτήσεις και για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 125 MW.
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την επίτευξη του ενεργειακού του μετασχηματισμού και την εναρμόνιση με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιματική ουδετερότητα. Στόχος είναι η μετεξέλιξή του σε έναν καινοτόμο Όμιλο παροχής ενεργειακών προϊόντων χαμηλών εκπομπών CO2 και η επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας (net zero) μέχρι το 2050.
Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογεί το διυλιστήριο του μέλλοντος, όπου θα αναπτύσσονται καινοτόμες τεχνολογίες και θα αξιοποιούνται νέες πρώτες ύλες (ΑΠΕ, μπλε και πράσινο υδρογόνο και ανακυκλούμενο CO2 ), θέτοντας έτσι τις βάσεις για την παραγωγή πράσινων καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι αλλαγές στην εταιρική δομή του Ομίλου στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου Vision 2025.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η νέα δομή θα περιλαμβάνει μια εισηγμένη εταιρεία holding κάτω από την οποία θα δημιουργηθούν επιμέρους θυγατρικές που θα αντιπροσωπεύουν τους δύο κύριους πυλώνες δραστηριοτήτων: τα πετρελαιοειδή και τη νέα ενέργεια. Μέσω της νέας δομής και εταιρικής ταυτότητας θα «πιστοποιείται» η πράσινη στροφή του Ομίλου.
Έτσι, αναμένεται και η αλλαγή της ομιλικής ταυτότητας στο πλαίσιο της ατζέντας ESG, προκειμένου αυτή να είναι εναρμονισμένη με το όραμα της ενεργειακής μετάβασης. Το rebranding θα περιλαμβάνει την προώθηση νέου λογοτύπου και ονόματος της εταιρείας και το γενικότερο μετασχηματισμό της εταιρικής εικόνας.
Από το newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου