Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Κατάργηση Κινήτρων για τις Εταιρείες Πετρελαίου Εξήγγειλε Αιφνιδιαστικά η Κυβέρνηση της Νορβηγίας

 




Η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρότεινε την αναθεώρηση της φορολόγησης των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου με την κατάργηση ορισμένων κινήτρων, με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση την Τρίτη, επαναφέρονρας εκ νέου μια προεκλογική συζήτηση για το..

μέλλον της κορυφαίας βιομηχανίας της χώρας. Εάν εγκριθούν από το κοινοβούλιο, οι προτάσεις θα αφαιρέσουν τις κρατήσεις που ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι ενθαρρύνουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνου από τις εταιρείες πετρελαίου και θα μειώσουν επίσης τις αποζημιώσεις για το κόστος εξερεύνησης.

"Οι αλλαγές σημαίνουν ότι οι φορολογικοί όροι θα είναι πιο αυστηροί και θα έχουν πιο ουδέτερη επίδραση στις επενδύσεις. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε ότι οι εταιρείες θα έχουν προβλέψιμες συνθήκες -πλαίσιο", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Jan Tore Sanner(φωτό).

Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα της Νορβηγίας περιλαμβάνουν τις Equinor, Shell, TotalEnergies, ConocoPhillips, καθώς και την Aker BP και την Lundin Energy.

Σύμφωνα με την πρόταση, ένας ειδικός φορολογικός συντελεστής που πληρώνουν οι εταιρείες πετρελαίου θα αυξηθεί ουσιαστικά στο 71,8% από 56% που ήταν σήμερα, αλλά ο συνολικός φορολογικός συντελεστής θα παραμείνει στο 78%, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρόταση θα καταργήσει επίσης σταδιακά το σύστημα αποζημίωσης για τα έξοδα εξερεύνησης, το οποίο θεσπίστηκε το 2005 για να μειώσει τον οικονομικό κίνδυνο, ειδικά για τους μικρότερους παίκτες, και να ενθαρρύνει την εξερεύνηση.


Μια απόφαση έκπληξη

Το Κοινοβούλιο πέρυσι εισήγαγε προσωρινά κίνητρα για τις εταιρείες πετρελαίου να συνεχίσουν να αναπτύσσουν αποθέματα εν μέσω πτώσης της τιμής του αργού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τωρινή κίνηση όμως προκάλεσε μια αναταραχή σχετικά με την ολοκλήρωση νέων σχεδίων ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, διατηρώντας θέσεις εργασίας σε υπεργολάβους της βιομηχανίας σε όλη τη Νορβηγία, ενώ θα μπορούσε επίσης να θέσει κίνδυνο υπερεπένδυσης καθώς το κόστος μετατοπίζεται από τις εταιρείες στους φορολογούμενους.

Η Equinor, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Νορβηγίας και η πλειοψηφία που ανήκει στο κράτος, δήλωσε στο Reuters ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την ανακοίνωση. "Αυτές είναι εκτεταμένες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τις κατανοήσουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Sisel Rinde.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν επίσης ότι ο πλήρης αντίκτυπος δεν ήταν αμέσως σαφής.

"Φαίνεται ότι θα μειώσει τη φορολογική έκπτωση από 89,6% σε 78% για επενδύσεις. Πώς θα επηρεάσει την όρεξη για επενδύσεις, αυτό θα εξαρτηθεί από το προεξοφλητικό επιτόκιο", δήλωσε ο Teodor Sveen-Nilsen, αναλυτής από τις αγορές Sparebank 1. Reuters.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντως χαιρέτισαν τις προτεινόμενες φορολογικές αλλαγές και παράλληλα μαζί με ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε εξερεύνηση στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα για να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

"Τα μέτρα σημαίνουν την έναρξη μιας πολύ αναγκαίας αλλαγής μακριά από εχθρικές και μη κερδοφόρες εξερευνήσεις πετρελαίου", δήλωσε ο Frode Pleym, επικεφαλής της Greenpeace Norway, σε ένα email.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου