Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

ΕΛΠΕ: Το ρεκόρ κερδών στα πετροχημικά στήριξε τα EBITDA του εξαμήνου



 Οι επενδύσεις και η αυξημένη καθετοποίηση του τομέα πετροχημικών (παραγωγή πολυπροπυλενίου) που έφεραν ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας στήριξαν τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στο πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανακοινώνει..

σήμερα το απόγευμα τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και του εξαμήνου, με τους αναλυτές της Axia Ventures να εκτιμούν πως τα προσαρμοσμένα EBITDA για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου θα φτάσουν τα 136 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 29% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020. Σχεδόν τα μισά από τα EBITDA και συγκεκριμένα 75 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κλάδο πετροχημικών που διπλασίασε την κερδοφορία του έναντι του 2020.

Τα ιστορικά υψηλά περιθώρια του κλάδου πετροχημικών στήριξαν τα EBITDA των ΕΛΠΕ και σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS στην έκθεση των οποίων αναφέρεται τα περιθώρια διύλισης του ομίλου παρέμειναν σχεδόν σταθερά μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου του 2021. Κατά την UBS, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία λόγω της πανδημίας και οι μειωμένες πωλήσεις αεροπορικών καυσίμων πίεσαν τα αποτελέσματα του ομίλου. Εκτιμούν πως τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο σε 73 εκατ. από 60 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στην Axia Ventures τονίζουν πως ειδικά για τα αεροπορικά καύσιμα, τον Ιούνιο υπήρξε ανάκαμψη στις πτήσεις που διαμορφώθηκαν στο 50% του 2019.

Οι αναλυτές της Alpha Finance εκτιμούν πως τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν σήμερα προσαρμοσμένα EBITDA κοντά στα 59 εκατ. για το δεύτερο τρίμηνο με τις καθαρές ζημιές στα 14 εκατ. έναντι ζημιών 22 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Επισημαίνουν πως παραμένουν οι πιέσεις στον τομέα της διύλισης ο οποίος (εκτός από τη διεθνή εικόνα) επιβαρύνεται και από το αυξημένο κόστος δικαιωμάτων εκπομπών και ηλεκτρικής ενέργειας. Στα θετικά επισημαίνουν πως τα περιθώρια διύλισης βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, αλλά και τη βελτίωση στα καύσιμα κίνησης εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Η επιστροφή στην ομαλότητα διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο» επισημαίνουν οι αναλυτές της Optima Bank στην έκθεσή τους με σύσταση αγοράς της μετοχής των ΕΛΠΕ και στόχο τα 7 ευρώ. Εκτιμούν πως τα προσαρμοσμένα EBITDA του δευτέρου τριμήνου θα κινήθηκαν κοντά στα 70 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, εξηγούν, οδηγεί και σε βελτίωση της αποτίμησης των αποθεμάτων των ΕΛΠΕ με οφέλη της τάξης των 85 εκατ. για το δεύτερο τρίμηνο που έρχονται να προστεθούν στα 124 εκατ. του πρώτου.

Στα ΕΛΠΕ υλοποιούν νέα επένδυση για την αναβάθμιση του εργοστασίου πολυπροπυλενίου της Θεσσαλονίκης ώστε να αυξηθεί σημαντικά την παραγωγή. Η ζήτηση πολυπροπυλενίου είναι πολύ μεγάλη διεθνώς ενώ πρόκειται για καθαρά εξαγωγική δραστηριότητα αφού οι διεθνείς αγορές απορροφούν το 60% – 70% της παραγωγής. Το εργοστάσιο παραγωγής πολυπροπυλενίου τροφοδοτείται κυρίως από προπυλένιο που παράγεται στο διυλιστήριο του ομίλου στον Ασπρόπυργο.


(του Φώτη Κόλλια, powergame.gr)


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου