Νέο υψηλό σημειώνει από το πρωί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήδη η τιμή του συμβολαίου (για παράδοση τον επόμενο μήνα) Dutch TTF Natural Gas Calendar Month έχει πιάσει τα 48,985€/Mwh, έχοντας πια βάλει για τα καλά πλώρη για το ψυχολογικό ορόσημο των 50€/Mwh. Απίστευτο στις αρχές του καλοκαιριού, οδυνηρή πραγματικότητα σήμερα.
Με λίγη προσοχή στο διάγραμμα βλέπουμε..
πως στις αρχές Ιουνίου η τιμή διέσπασε το προηγούμενο υψηλό, που είχε σημειωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου 2018, εποχή προ Covid-19. Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει στην Ευρώπη και τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται θα μπορούσε κανείς να περιμένει πως η τιμή θα υποχωρούσε. Κι όμως, απ' τις αρχές Ιουνίου η τιμή έχει σχεδόν διπλασιαστεί! Η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο σ' αυτά τα επίπεδα είναι πανάκριβη. Προσθέστε από πάνω και το πανάκριβο δικαίωμα εκπομπής CO2 και θα καταλάβετε γιατί η απέραντη εγκληματική ηλιθιότητα της Ευρωπαϊκής -και της Ελληνικής- ενεργειακής πολιτικής αποτυπώνεται ήδη στους λογαριασμούς ρεύματος που κρατάτε στα χέρια σας. Αλλά γιατί αυτό το ξέφρενο ράλι της τιμής, μέσα στο κατακαλόκαιρο;Στις αρχές Ιουλίου, ακριβώς ένα μήνα μετά τη διάσπαση των υψηλών του Σεπτεμβρίου 2018, το Γερμανικό think tank Agora Energiewende έδωσε στη δημοσιότητα μια πολύ σημαντική έκθεση, που στον Ελληνικό "ειδικό" τύπο δεν πρέπει να την πήρε είδηση περίπου κανείς, δεν είδα κάπου ν' αναφέρεται. Ωστόσο μια ανάγνωση της έκθεσης είναι αρκετή για να εξηγήσει κανείς την ξέφρενη πορεία της τιμής του αερίου στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που, όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, η τιμή στις ΗΠΑ είναι απλά φυσιολογική για την εποχή.
Διευθυντής του Agora Energiewende είναι ο Patrick Graichen, απ' τους αρχιτέκτονες της Γερμανικής Κλιματικής πολιτικής, καθώς απ' το 2001 μέχρι το 2012 δούλευε στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχοντας διατελέσει σύμβουλος του Υπουργού, έχοντας συντελέσει στη διαμόρφωση του Γερμανικού Σχεδίου για την Ενέργεια & το κλίμα το 2007 και το αντίστοιχο Σχέδιο της ΕΕ το 2008.
Δείτε λοιπόν ποιο είναι το μήνυμα της έκθεσης: "το υδρογόνο από ΑΠΕ, δυστυχώς, είναι οικονομικά μη ανταγωνιστικό, ακόμα και με τις (εξωφρενικές) υψηλές τιμές του δικαιώματος εκπομπής CO2. Θα παραμείνει μη ανταγωνιστικό τουλάχιστον μέχρι το 2030, γι' αυτό η πολιτική πρέπει να φροντίσει να καλύψει το χάσμα ανταγωνιστικότητα και η δράση πρέπει ν' αναληφθεί γρήγορα".
Για να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει "οικονομικά μη ανταγωνιστικό", στο Fig.1 της έκθεσης δείχνουν τη διαφορά κόστους ανάμεσα στο υδρογόνο που παράγεται σήμερα από φυσικό αέριο (αριστερά), στο υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο αν προστεθεί σύστημα σύλληψης CO2 (μέσον) και στο υδρογόνο από ΑΠΕ, (δεξιά), (όπως ακριβώς ήταν το όραμα των Ναζί την περίοδο του Μεσοπολέμου, πριν έναν αιώνα).
Αν δεν μπορεί να μειωθεί η τιμή του υδρογόνου από ΑΠΕ, γιατί να μην αυξηθεί η τιμή του υδρογόνου από φυσικό αέριο, ώστε να κλείσει το άνοιγμα; Τέτοια σατανική σύμπτωση, να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της ξέφρενης πορείας της τιμής του φυσικού αερίου; Κι αντί να ρυθμίζουν οι κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης την τιμή, να την εκτοξεύουν τα Χρηματιστήρια;
Follow the money! Ποιος κερδίζει; Κερδίζουν αυτοί που πουλάνε αέριο στην Ευρώπη, κατ' εξοχήν οι -σύμμαχοι των Γερμανών- Ρώσοι. Κερδίζουν κι αυτοί που έχουν έτοιμα να πουλήσουν σε χρεοκοπημένες χώρες -κι όχι μόνο- εργοστάσια ηλεκτρόλυσης, για να παράγουν "οικονομικά ανταγωνιστικό" υδρογόνο από ΑΠΕ. Δηλαδή, οι -σύμμαχοι των Ρώσων- Γερμανοί. Ποιος χάνει; Για ακόμα μια φορά οι λαοί της ΕΕ, που καλούνται να πληρώσουν κερατιάτικα σε Ρώσους και Γερμανούς.
Σ' αυτά τα επίπεδα τιμών, αφενός ο ηλεκτρισμός θα γίνει είδος πολυτελείας, αφετέρου η θέρμανση με φυσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα θα είναι περίπου αδύνατη για εκατομμύρια Ευρωπαίους, μαζί και πολλούς Έλληνες. Για τους θανάτους από πυρκαϊές και μαγκάλια, που θα μετρήσουμε τον ερχόμενο χειμώνα στην Ελλάδα και στην ΕΕ θα υπάρχουν εντελώς συγκεκριμένοι υπεύθυνοι: οι πολιτικοί που χάραξαν την ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 20ετίας. Αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι αρέσκονται να συγκρίνουν νούμερα με φέρετρα ...
Μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου