Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Νέο Ρεκόρ για τις Εκπομπές Άνθρακα που Ξεπέρασαν τα 60 ευρώ

 




Η τιμή των εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ άγγιξε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών χθες Δευτέρα, καθώς η προοπτική αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών αλλά και μια σύντομη μείωση της προσφοράς αυτή την εβδομάδα, ώθησαν την αγορά σε νέα ύψη. Οι προθεσμιακές τιμές..

ξεπέρασαν τα 61 € στις ενδοημερήσιες συναλλαγές τη Δευτέρα - διπλασιάζοντας τα επίπεδά τους σε σχέση με πέρυσι - πριν πέσουν και πάλι στα 60,60 €. Η αγορά συμμόρφωσης της ΕΕ συναλλάσσεται με πιστώσεις, γνωστές ως δικαιώματα, που δίνουν στον ιδιοκτήτη άδεια να εκπέμπει έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα, υποχρεώνονται από την ΕΕ να αγοράσουν αρκετά δικαιώματα για την κάλυψη των εκπομπών τους.

Ο Ιvνγκβίλντ Σόρους, επικεφαλής αναλυτής της ΕΕ για το διοξείδιο του άνθρακα στη Refinitiv, δήλωσε ότι η αναμονή για περιορισμένους εφοδιασμούς φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν ένας παράγοντας που ανέβασε τις τιμές.

Καθώς έφτασε το φθινόπωρο, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος άνθρακας για ρεύμα και θερμότητα αυτόν τον χειμώνα, δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση για δικαιώματα άνθρακα για την κάλυψη των εκπομπών που προκύπτουν, δήλωσε ο Sorhus.






«Το πρόσφατο ράλι οδηγήθηκε από την πίεση της αγοράς φυσικού αερίου, επειδή η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι αρκετά σφιχτή», είπε. «Υπάρχει νευρικότητα ότι οδεύουμε προς το χειμώνα με ανεπαρκή παροχή αερίου».

Επιπλέον, το κανονικό πρόγραμμα των πλειστηριασμών στο οποίο κυκλοφορούν νέα δικαιώματα στην αγορά μειώνεται αυτή την εβδομάδα λόγω αργιών. Αυτό σημαίνει ότι θα διατίθενται λιγότερα νέα δικαιώματα άνθρακα από ό, τι θα γινόταν κανονικά.

Η αγορά άνθρακα της ΕΕ - το μεγαλύτερο υποχρεωτικό σύστημα εμπορίας εκπομπών στον κόσμο - θεωρείται ως ο πυρήνας της παγκόσμιας τιμολόγησης του άνθρακα.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξετάζουν αν θα εισαγάγουν συστήματα τιμολόγησης άνθρακα ως τρόπο περιορισμού των εκπομπών.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης προτάσεις για έναν συνοριακό μηχανισμό προσαρμογής άνθρακα, ο οποίος θα επέβαλε εισφορά σε ορισμένες εισαγωγές από χώρες που δεν έχουν τιμολόγηση άνθρακα.

Οι τιμές του άνθρακα στην ΕΕ αυξήθηκαν από περίπου 30 ευρώ ανά τόνο στις αρχές του τρέχοντος έτους, σε περίπου 40 ευρώ τον Μάρτιο, στη συνέχεια 50 ευρώ τον Μάιο, πριν ξεπεράσουν τα 60 ευρώ τη Δευτέρα για πρώτη φορά.

Ο Sorhus είπε ότι το υψηλό της Δευτέρας ήταν περίπου η 40η φορά φέτος που η τιμή του άνθρακα είχε φτάσει σε ένα νέο ρεκόρ

Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου