Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Ηνωμένο Βασίλειο: Επικεφαλής Λόμπι Εταιρειών Παραιτείται Χαρακτηρίζοντας «Χωρίς Νόημα» τα Πρότζεκτ Μπλε Υδρογόνου

 




Οι εταιρείες πετρελαίου χρησιμοποίησαν ψευδείς ισχυρισμούς για το κόστος παραγωγής υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα ώστε να πείσουν το Υπουργείο Οικονομικών και να έχουν πρόσβαση σε κρατικές επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τον παραιτηθέντα επικεφαλής λόμπι υδρογόνου

Ο Κρις Τζάκσον παραιτήθηκε από..

την προεδρία μιας κορυφαίας ένωσης βιομηχανίας υδρογόνου αυτή την εβδομάδα, με αφορμή κυβερνητικό έγγραφο στρατηγικής που υποστήριζε το «μπλε υδρογόνο», το οποίο προέρχεται από ορυκτό αέριο και παράγει εκπομπές άνθρακα. Ο Τζάκσον είπε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να ηγηθεί μιας βιομηχανικής ένωσης που περιλάμβανε εταιρείες πετρελαίου που υποστηρίζουν έργα μπλε υδρογόνου, επειδή τα σχέδια αυτά «δεν ήταν βιώσιμα» και «δεν έχουν καθόλου νόημα».

Η κυβερνητική στρατηγική για τον τομέα, που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα, επικρίθηκε από περιβαλλοντικές ομάδες για διγλωσσία, καθώς έδινε ίση βαρύτητα στο «μπλε» υδρογόνο και το «πράσινο υδρογόνο», το οποίο δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα επειδή χρησιμοποιεί ΑΠΕ για να διαχωρίσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Αντίθετα, το μπλε υδρογόνο κατασκευάζεται από φυσικό αέριο, το οποίο πρέπει να εξαχθεί από τα πεδία αερίου και στη συνέχεια να καθαριστεί με την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, τα οποία πρέπει να αποθηκευτούν ξανά υπόγεια. Η διαδικασία συνήθως αποτυγχάνει να συλλάβει το 10-15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου