Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Ζημιές άνω των 32 εκ. ευρώ για το 2021 από την εκμετάλλευση του Πρίνου – Τι δείχνει ο προϋπολογισμός της Energean που υπέβαλε στην ΕΔΕΥ

 


Διευρύνονται και φέτος οι οικονομικές ζημιές της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος πετρελαίου στον Πρίνο με την μισθώτρια εταιρία της παραχώρησης Energean να εκτιμά πως θα ξεπεράσουν τα 32 εκ. ευρώ.

Οι προβλέψεις αυτές γίνονται στον προϋπολογισμό για το 2021 που υπέβαλε..

η εταιρία στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Και οι ζημιές των 32 εκ. ευρώ (δεν συνυπολογίζεται η αποπληρωμή δανείων για επενδύσεις προηγούμενων ετών) έρχονται να προστεθούν στις συσσωρευμένες ζημιές ύψους 200 εκ. ευρώ του μοναδικού «ζωνταντού» κοιτάσματος στην Ελλάδα που βρίσκεται ανοικτά της Καβάλας. 

Με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η παραγωγή για φέτος αναμένεται να φτάσει λίγο πάνω από τα 500.000 βαρέλια συνολικά.

Σημειωτέον ότι τα βασικά σενάρια με τα οποία συντάχθηκε ο προϋπολογισμός δείχνουν τη μέση τιμή του Μπρεντ στα 60 δολ. ανά βαρέλι, το έσοδο από την πώληση της παραγωγής του Πρίνου θα είναι εξαιτίας της ποιότητας κατά 7 με 8 δολ. χαμηλότερο και με ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στα 1,20.

Με βάση τα παραπάνω τα έσοδα θα είναι στα 22,3 εκ. ευρώ και οι δαπάνες στα 54,3 εκ. ευρώ.


Επανεκκίνηση επενδύσεων

Πάντως, η Energean δεν το βάζει κάτω και από φέτος ξεκινά και πάλι τις επενδύσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον. Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο project, εκτιμώνται στα 13 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 23 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί και το προγραμματισμένο shut down για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο και θα διαρκέσει 17 ημέρες.

Όπως σχεδιάζουν στην εταιρία, η παραγωγή θα προκύψει από συνολικά 14 γεωτρήσεις. Από αυτές οι δύο, η μία στον Βόρειο Πρίνο και η δεύτερη στο Έψιλον, είναι οριζόντιες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Energean, οι κάθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον αναμένεται να μπουν στην παραγωγή περίπου 15 μήνες από την επανέναρξη των επενδύσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν και την ολοκλήρωση της κατασκευής και, φυσικά, την εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα πάνω από το κοίτασμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρόκειται για την πρώτη εξέδρα που τοποθετείται στην Ελλάδα μετά το 1977 σε μια ιστορική εξέλιξη – όπως, φυσικά, και η συμπλήρωση 40 ετών από την έναρξη παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο, τα οποία συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες.


Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο προϋπολογισμός λαμβάνει υπόψη του και τη σταδιακή μείωση του μόνιμου προσωπικού στους 180 εργαζόμενους το 2022 από τους 240 σήμερα.

Η μείωση έρχεται μέσα από το πρόγραμμα εθελουσίας, το οποίο είναι ήδη σε εφαρμογή.

Έχει τεθεί ως στόχος η μείωση κατά περισσότερο από 2 εκατ. ετησίως του λειτουργικού κόστους σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Αντίθετα, στον προϋπολογισμό που υποβάλλεται στην ΕΔΕΥ δεν υπολογίζεται η αποπληρωμή δανείων από επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια και η οποία είναι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ για φέτος


Τα δάνεια

Εξάλλου, εντός του έτους θα πρέπει να εκταμιευτούν τα δύο δάνεια συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ με εγγύηση του δημοσίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον και το πρασίνισμα… των δραστηριοτήτων εξόρυξης. 

Πρόκειται για τη χρηματοδότηση που έτυχε της έγκρισης της Κομισιόν και στη συνέχεια της Βουλής προκειμένου να μείνει ζωντανό το μοναδικό κοίτασμα πετρελαίου στην Ελλάδα.

Για το μεγαλύτερο δάνειο ύψους 90,5 εκ. ευρώ η Energean βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με εμπορικές τράπεζες. 


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου