Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Σε νέα υψηλά το πετρέλαιο λόγω μείωσης των αποθεμάτων – Πάνω από τα 74 δολ. το Brent

 





Το πετρέλαιο ενισχύθηκε  για πέμπτη ημέρα την Τετάρτη, ανεβαίνοντας στα 75 δολάρια το βαρέλι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019, υποστηριζόμενο από την ανάκαμψη της ζήτησης και την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα ..

αργού στις  ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8,5 εκατομμύρια βαρέλια, περισσότερο από ό, τι προβλέπουν οι αναλυτές.

Περί τις 18:45 ώρα Ελλάδας το  Brent σημείωσε άνοδο 1%, στα 74,73 $ το βαρέλι περίπου το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2019.

Το αμερικανικό αργό ενισχυόταν 0,79%, στα 72,69 $ και έφτασε τα 72,71 $, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

 «Η αύξηση της ζήτησης ξεπερνά την προσφορά και θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Stephen Brennock της PVM.

Το Brent αυξήθηκε κατά 44% φέτος, υποστηριζόμενο από περικοπές προσφοράς υπό την ηγεσία του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και συμμάχων, γνωστός ως OPEC +, και την ανάκαμψη της ζήτησης  η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο.

 Παρά την κάμψη των περικοπών ρεκόρ του περασμένου έτους όταν έγινε η πανδημία, ο ΟΠΕΚ + εξακολουθεί να παρακρατεί εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά. «Ακόμη και οι μη ενεργειακοί trader στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στο OANDA. Στελέχη μεγάλων εμπόρων πετρελαίου αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από 70 $ και θα απαιτήσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ταυτόχρονα, η προοπτική μιας επικείμενης αύξησης των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου φαίνεται λιγότερο πιθανή, ανέφεραν οι αναλυτές. Έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον για επανάληψη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 επαναλήφθηκαν στη Βιέννη το Σάββατο. «Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αναζωογόνησης της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας απέτυχαν μέχρι στιγμής να αποφέρουν καρπούς», δήλωσε ο Brennock της PVM.


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου