Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Πτώση Κατά 4,5% της Παραγωγής των Διυλιστηρίων στις ΗΠΑ



Κατά 4,5% υποχώρησε η παραγωγική δυναμικότητα στα διυλιστήρια στις ΗΠΑ πέρυσι, στα 18,13 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd), σε σχέση με το ρεκόρ των 18,98 εκατ. bpd έναν χρόνο νωρίτερα και χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2016, όταν η παραγωγική δυναμικότητα διαμορφώθηκε στα 18,3 bpd. Στην ανακοίνωση των στοιχείων αυτών προέβη η Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) την περασμένη Παρασκευή, με την..

υποχώρηση αυτή να αντικατοπτρίζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την πτώση της ζήτησης καυσίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι μετακινήσεις των Αμερικανών, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη μετάδοσή της πανδημίας, μειώθηκαν δραστικά, ιδιαιτέρως το διάστημα Μάρτιος - Απρίλιος πέρυσι.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η κρατική ρυθμιστική αρχή, η ετήσια πτώση αυτή είναι η πρώτη που καταγράφεται από το 2018, όταν η παραγωγική δυναμικότητα υποχώρησε κατά 18.530 bpd, ενώ συγχρόνως είναι και η μεγαλύτερη από το 2012, όταν η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 414.192 bpd, απόρροια των επιπτώσεων από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική ύφεση του 2008.


Έκλεισαν πέντε μονάδες

Η μείωση στις πωλήσεις των καυσίμων επέφερε βαρύ οικονομικό πλήγμα στα αμερικανικά διυλιστήρια πέρυσι, με αποτέλεσμα 5 μονάδες να κλείσουν. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία η μέση κατανάλωση της βενζίνης συρρικνώθηκε κατά 13% το 2020, με την τιμή τόσο της βενζίνης όσο και του πετρελαίου κίνησης να διολισθαίνουν σε χαμηλό τετραετίας.

Τα 5 διυλιστήρια, με συνδυασμένη παραγωγική δυναμικότητα 801.146 bpd, έκλεισαν οριστικά μετά την πτώση της κατανάλωσης της βενζίνης κατά 1,3 εκατ. bpd, με την τηλεργασία και τον εγκλεισμό των Αμερικανών στα σπίτια να συμβάλουν στη συρρίκνωση αυτή της κατανάλωσης.

Ο Τζον Άιερς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Turner, Mason, δήλωσε ότι αναμένεται μείωση της ικανότητας. «Τα lockdowns σε όλο τον κόσμο και η σχετιζόμενη με αυτά μείωση της ζήτησης οδήγησαν στο κλείσιμο των διυλιστηρίων που πιθανότατα και θα κλείσουν οριστικά» τόνισε χαρακτηριστικά. Η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης αργού πετρελαίου της χώρας, η Marathon Petroleum έκλεισε τρία διυλιστήρια, ενώ η ευρωπαϊκή Shell και η εταιρεία διύλισης HollyFrontier έκλεισαν η κάθε μία από ένα διυλιστήριο.

Η Marathon μετέτρεψε ένα διυλιστήριό της σε μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου ντίζελ και το ίδιο κάνει και με άλλο ένα. Η HollyFrontier σχεδιάζει επίσης να μετατρέψει το δικό της διυλιστήριο σε μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου ντίζελ.

Το διυλιστήριο της Philadelphia Energy Systems το οποίο έχει καταστραφεί από πυρκαγιά πωλήθηκε πέρυσι σε έναν κατασκευαστή, ο οποίος όπως έχει δηλώσει σχεδιάζει να το κατεδαφίσει.

Τον περασμένο Μάιο, έπειτα από εντολή του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, το διυλιστήριο Limetree Bay με παραγωγική δυναμικότητα 200.000 bpd στο Σεντ Κρουά, στις αμερικανικές Παρθένους Νήσους, ανέστειλε τη λειτουργία του. Την περασμένη Δευτέρα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία Limetree Bay Energy ανακοίνωσε ότι το διυλιστήριο δεν πρόκειται να επανεκκινήσει. Η ΕΙΑ έχει σταματήσει από τον περασμένο Μάιο να υπολογίζει το εν λόγω διυλιστήριο στις μετρήσεις της για την παραγωγική δυναμικότητα διύλισης στις ΗΠΑ.


(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου