Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Η Τουρκία Ανακοίνωσε Νέες Έρευνες για Πετρέλαιο στην Περιοχή μας, Εμείς τι Κάνουμε;



 Στις αρχές της εβδομάδας η Τουρκία δια στόματος του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει νέο γύρο ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ενώ αναφέρθηκε και στο Καστελλόριζο απορρίπτοντας τις Ελληνικές θέσεις για ΑΟΖ στην περιοχή. Μεταξύ άλλων ο κ. Ντονμέζ φέρεται ότι δήλωσε, «H Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει κάνει πολλές συζητήσεις για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε συνεργασία με τη Λιβύη, σε περιοχές νότια της Κρήτης, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει-αναλόγως της περιοχής- προβλήματα στην Ελλάδα». Ακολούθως ο κ Ντονμέζ αναφέρθηκε στις σεισμικές..

έρευνες και γεωτρήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία και στα δικαιώματα της όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές ναυτικό δίκαιο, που όμως η Άγκυρα ως γνωστό δεν αναγνωρίζει.

«Έχουμε κάνει 8 γεωτρήσεις στη Μεσόγειο εδώ και τρία χρόνια. Τρείς από αυτές ευρίσκονται γύρω από την ΤΔΒΚ και άλλες πέντε έχουν πραγματοποιηθεί σε περιοχές εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται επίσης. Αυτό που είπαμε από την αρχή είναι ότι σε αυτές τις περιοχές έχουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε πίσω», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Οι ανωτέρω δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας ισοδυναμούν με προαναγγελία της επαναδραστηριοποίησης της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών νότια της Κρήτης και Ρόδου και πέριξ του Καστελλόριζου, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες κανένα σεισμογραφικό πλοίο ούτε και γεωτρύπανο ευρίσκεται στην περιοχή. Με το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» να παραμένει ελλιμενισμένο ολοκληρώνοντας αυτή την περίοδο συντήρηση μηχανημάτων και προμήθειες, ενεργειακοί παράγοντες στην γείτονα εκτιμούν ότι είναι θέμα δυο τριών εβδομάδων να επανέλθει στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου για προγραμματισμένες έρευνες. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του πόρταλ, και παρά το κλίμα κατευνασμού που επιχειρεί να εμπεδώσει η Αθήνα μέσω της επερχόμενης πολυδιαφημισμένης επίσκεψης στην Ελλάδα του Τούρκου υπουργού εξωτερικών κ.Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις επόμενες ημέρες, υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη προγραμματισμός για το θερινό πρόγραμμα σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων της ΤΡΑΟ, της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθούν εντός της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ κυρίως νότια της Κρήτης και Ρόδου αλλά και εντός της επίσημης Κυπριακής ΑΟΖ. Έτσι οι επερχόμενοι καλοκαιρινοί μήνες ίσως αποδειχθούν ακόμα ποιο θερμοί από πέρυσι.



Και ενώ η Τουρκία, που ως συνήθως προαναγγέλλει τα σχέδια της και τις κινήσεις της, κινείται βάσει επιτελικού σχεδίου στον χώρο των ερευνών και αποβλέπει στην εξεύρεση και εκμετάλλευση σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ακριβώς όπως πράττει στην Μαύρη Θάλασσα - όπου τον περασμένο Αύγουστο ανακάλυψε ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου (εδώ) -η Ελλάδα είναι απούσα ερευνητικά από την περιοχή. Με την κυβέρνηση να μην τολμά να επαναπροκηρύξει ερευνητικές περιοχές νότια της Κρήτης που έχουν επανέλθει στο ελληνικό Δημόσιο, μέσω της ΕΔΕΥ, μετά τον 2ο Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων το 2014/2015. Να υπενθυμίσουμε ότι εν όψει του εν λόγω διαγωνισμού η Ελλάδα ήδη από το 2011 (τότε εξασκούσε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή) είχε οριοθετήσει 20 θαλάσσια ερευνητικά τεμάχια και μάλιστα είχε πραγματοποιήσει εκτενείς σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, από το ανατολικότερο άκρο (Κουφονήσι) μέχρι το δυτικότερο (Ελαφόνησος).

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας οι δύο μεγάλες παραχωρήσεις Νότια και ΝΔ της Κρήτης (βλέπε χάρτη) μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και με νομική κατοχύρωση (Οκτώβριος 2019) στην κοινοπραξία ExxonMobil- Total-EΛΠΕ.

Και ενώ η Ελλάδα έχει ζωτικά οικονομικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή νότια και Ανατολικά της Κρήτης και νοτιότερα μέχρι την Κύπρο αποφεύγει επιμελώς να ανακηρύξει επίσημα ΑΟΖ αλλά ούτε και να επεκτείνει σε 12 ναυτιλία μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη της (σε Κρήτη, Γαύδο και Δωδεκάνησα) παρά το γεγονός ότι κινητοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό και την αεροπορία προσπαθώντας να αντικρούσει Τουρκικές προσπάθειες καταπάτησης των δικαιωμάτων μας μέσω των σεισμικών ερευνών που διεξάγει η ΤΡΑΟ και πολύ σύντομα μέσω γεωτρήσεων που προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εντός της δυνητικής Ελληνικής ΑΟΖ, το πλέον πιθανό νότια της Κρήτης όπου βάσει του Τούρκο-Λιβυκού συμφώνου η Τουρκία δηλώνει ότι έχει κατοχυρώσει ΑΟΖ.

Όμως η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην υποτιθέμενη ΑΟΖ μας δεν γίνεται μέσω κολοβών οριοθετήσεων ( βλέπε τμηματική οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου τον Αύγουστο 2020) αλλά κυρίως μέσω της ενεργούς και διαρκούς ερευνητικής παρουσίας μας στην περιοχή μέσω της διεξαγωγής, από την ίδια την ΕΔΕΥ, σεισμικών ερευνών και την πρόσκληση σε εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για παραχωρήσεις. Η Ελλάδα όχι μόνο τίποτα από αυτά δεν πράττει αλλά δηλώνει απερίφραστα  βλέπε τις γνωστές δηλώσεις Ν. Δένδια στο Arab News της 20/4) (εδώ) ότι δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει καθόλου τα κοιτάσματα που διαθέτει μέσω ερευνητικών η παραγωγικών γεωτρήσεων καθότι για αυτήν έχει υπέρτατη αξία η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Βέβαια οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ δεν έγιναν τυχαία και αποτελούν την αποκορύφωση του σιωπηλού κινήματος κατά των εξορύξεων και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας που προωθεί συστηματικά το Μαξίμου τους τελευταίους μήνες υπό το έωλο επιχείρημα των παγιδευμένων κοιτασμάτων( stranded assets) στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και υπό την επιρροή των περιβαλλοντολόγων ακτιβιστών της WWF-Greenpeace, που ουσιαστικά συνδιαμορφώνουν την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, θα συμπληρώναμε.

Η κυβέρνηση όμως διαπράττει ένα ολέθριο σφάλμα τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής όταν δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων ενώ δείχνει παράλληλα ότι τελεί υπό πλήρη σύγχυση. Διότι δεν μπορεί από την μια πλευρά να επιθυμεί την διαφύλαξη της ΑΟΖ και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στον θαλάσσιο χώρο, που μόνο μέσω της ερευνητικής προσπάθειας μπορεί να εξασφαλισθούν, και από την άλλη να αποκλείει a priori τις έρευνες για καθαρά ιδεοληπτικούς λόγους. Επιπλέον, η κυβέρνηση δείχνει να έχει υποτιμήσει πλήρως την κεφαλαιώδη σημασία του φυσικού αερίου- και η τεράστια οικονομική σημασία που έχει η εγχώρια παραγωγή του- στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως εξηγούσαμε σε πρόσφατο σχόλιο μας (εδώ).

Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου